Països Catalans

Vox reuneix els Països Catalans per defensar el castellà com a llengua comuna

La formació d'extrema dreta organitza un acte amb representants valencians, balears, catalans i aragonesos

ARA
2 min
Representants de Vox de Catalunya, País Valencià, l'Aragó i les Illes Balears, en l'acte d'aquest divendres.

BarcelonaVox ha reunit representants del partit d'arreu dels Països Catalans per reivindicar el castellà com a llengua comuna d'Espanya. La jornada ha estat qualificada d'"històrica" pel mateix candidat a les eleccions catalanes i secretari general dels ultres, Ignacio Garriga, que ha volgut defensar la "llibertat lingüística". Aquesta llibertat suposa privilegiar el castellà en tots els àmbits públics i treure les "imposicions" del català i les altres llengües cooficials, que ells també anomenen "regionals". L'acte, titulat Jornada por la libertad lingüística, s'ha celebrat aquesta tarda en un hotel de Barcelona i no ha reunit representants d'altres comunitats de l'Estat amb dues llengües oficials, com ara Galícia, Euskadi o Navarra, sinó que s'ha limitat als territoris de parla catalana, que és on tenen més implantació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, han intervingut el diputat català Manuel Acosta; el vicepresident del govern valencià, l'extorero Vicente Barrera –que nega la unitat de la llengua catalana–, i la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó; el president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne; i el vicepresident del govern aragonès, Alejandro Nolasco, entre d'altres. Tots ells tenen en comú que no parlen en català habitualment –només Acosta– i que són de terres catalanoparlants, on lliuren la seva batalla contra el catalanisme. És a dir, no hi ha ni representants gallecs ni bascos perquè prioritzen el combat contra el "separatisme català". En aquesta batalla, a València s'aferren al blaverisme sense emprar ni un mot en valencià, a la Franja d'Aragó defensen un chapurriau inventat per distingir-se del català, i a les Balears han arribat a plantejar un canvi a l'Estatut perquè en desaparegui la referència al català i es parli de "llengües balears". I això que Le Senne ha reconegut reiteradament la unitat de la llengua, si bé defensant el castellà, cosa que ha estat la principal diferència amb un dels altres ponents, el diputat Jorge Campos, que ha negat aquesta unitat al llarg de la seva trajectòria.

Sempre que l'ARA ha preguntat a Vox al Parlament de Catalunya sobre la unitat de la llengua, el partit ha fugit d'estudi, ja que prioritza la "llibertat lingüística" i la garantia de l'espanyol com a idioma comú a tot l'Estat. Des de Catalunya mai han volgut contradir els seus homòlegs valencians quan fan discursos contra el català –el mateix Vicente Barrera ha arribat a atacar l'arquebisbe de València per l'ús de la llengua– o han negat rotundament la unitat del valencià i el català. Així, no han prioritzat defensar el català i han volgut evitar polèmiques sobre els noms de l'idioma, tot i l'evidència que és una única llengua.

El líder de Vox a l'Estat, Santiago Abascal, sempre ha situat com a prioritat el camp de batalla contra el catalanisme i, per a això, València havia de ser un "mur de contenció", però també la resta dels Països Catalans. En el cas del País Valencià, això sempre ha passat per negar la unitat de la llengua.

stats