Vox a Puigdemont: "Quan arribi per la Diagonal li donarem la benvinguda que mereix"

L'extrema dreta espanyola es conjura per una guerra "jurídica, política i cultural" contra l'amnistia

2 min
Vox celebra a Barcelona una "mesa de treball" per combatre l'amnistia

BarcelonaAmb l'amnistia publicada al BOE, Vox no ha volgut quedar-se quiet i ha impulsat una "mesa de treball per la unitat d'Espanya" amb la participació de tots els seus vicepresidents autonòmics i el secretari general de l'extrema dreta, Ignacio Garriga. L'han inaugurada en un acte a Barcelona, on han anunciat una guerra "jurídica, política i cultural" contra l'oblit judicial del Procés, però també han avisat Carles Puigdemont: "Haurem de patir la gran humiliació de veure aquell delinqüent que va sortir en un maleter entrant per la Diagonal d'aquí a unes setmanes. Que tinguin molt clar uns i altres que el rebrem donant-li la benvinguda que mereix", ha recalcat Garriga en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un avís que apuja el to contra el que han qualificat de "gran acte de traïció i corrupció". I en aquesta batalla volen treure pit del paper singular de la formació d'extrema dreta per distingir-se del PP, que també ha anunciat una croada contra la llei. "Ho farem tot diferent", ha assegurat Garriga, envoltat dels vicepresidents valencià, aragonès, murcià i castellanolleonès, a més d'un conseller extremeny. Tots els representants de governs autonòmics que té Vox gràcies a les coalicions amb el PP.

I és que Vox encara té una espina clavada: que el PP no posés encara més traves a la llei d'amnistia al Senat. "Van fer el millor que saben fer, posar-se de perfil i tirar pilotes fora igual que el 2017, quan haguessin pogut aturar el cop d'estat amb un 155 durador", ha dit Garriga, que ha anunciat una estratègia plena de querelles com la presentada contra els membres de la mesa d'edat que van comptar el vot dels exiliats en la constitució del Parlament de Catalunya aquest dilluns. També ha promès "empènyer" els governs autonòmics perquè presentin recursos al Tribunal Constitucional contra l'amnistia.

Classe d'història pendent

I quin és el pla d'aquesta nova mesa de coordinació de Vox? Més enllà dels tribunals, la guerra "cultural" passa per defensar a través de les classes d'història "l'orgull" de la "nació espanyola". "Hem de transmetre a la gent jove la història i grandesa d'Espanya", ha dit el conseller extremeny de Vox, Ignacio Higuero, abans de deixar anar que "Vox és Espanya i la unitat d'Espanya és Vox". Però precisament en història és on han evidenciat mancances, amb falsedats com les que ha expressat el vicepresident aragonès, Alejandro Nolasco: "El comtat de Catalunya depenia del regne d'Aragó, hem estat territoris germans, Aragó i Catalunya són Espanya", ha deixat anar, tot i que el que compartien els territoris era la Corona d'Aragó, no pas el regne, tenien funcionaments propis i van tenir tres segles de reis catalans.

"La unitat d'Espanya és el regal més preciós que ens han deixat els nostres pares i el regal més bonic que deixarem als nostres fills", ha continuat el vicepresident castellanolleonès, Juan García-Gallardo. En canvi, el vicepresident murcià, José Ángel Antelo, ha llançat una promesa amenaçadora que no pot complir en una democràcia: "Els vam ficar a la presó, els vam fer seure als tribunals i ho tornarem a fer". I el vicepresident valencià, Vicente Barrera, ha recordat només una part de l'article segon de la Constitució, la unitat d'Espanya, però no ha fet referència al dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions.

stats