Política 07/03/2021

Vox ja se salta els consensos parlamentaris

Carrega contra pactes del Congrés i el Parlament

ANNA GIL AGUILAR
2 min
El líder del partit d’extrema dreta Vox al Parlament de Catalunya, Ignacio Garriga, conversant recentment a la plaça Sant Jaume.

BarcelonaUna de les primeres accions de Vox al Congrés va ser presentar un recurs contra la decisió de la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, de donar per vàlides les fórmules d’acatament de la Constitució de diversos diputats, entre els quals els independentistes. Un dels arguments que donava era que havien “conculcat articles del reglament del Congrés”. Però ja fa setmanes que és el partit d’extrema dreta qui ha optat per no fer cas de les normes de funcionament acordades pels grups. A finals de febrer Vox va desoir el codi ètic de la cambra, i dimecres passat va traslladar aquesta actitud a Catalunya negant-se a firmar el compromís del Parlament contra la discriminació i l’assetjament. Vox arrenca el curs polític a la contra fins i tot abans d’accedir a l’escó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No acceptem ni una lliçó de qui agredeix cada dia els nostres policies, molts d’ells dones”, va dir el cap de llista, Ignacio Garriga. El seu partit s’ha negat històricament a parlar de violència o assetjament per qüestions de gènere. Entre altres coses, el Parlament reclama als diputats que es comprometin a “vetllar per un entorn laboral lliure de sexisme, LGBTI-fòbia, assetjament psicològic o assetjament sexual”, en el marc del pla d’igualtat de gènere aprovat per unanimitat el gener del 2020. És el primer d’aquestes característiques de què es dota la cambra. Sigui com sigui, firmar el document no és obligatori per recollir l’acta de diputat. Caldrà esperar al dia 12 de març per sentir la fórmula d’acatament de la llista de Garriga: en l’inici de legislatura al Congrés els parlamentaris van jurar el càrrec “per Espanya”.

La declaració d’interessos

Una altra de les incògnites serà saber què farà Vox amb la resta de requisits per accedir a l’escó, entre els quals hi ha una declaració d’interessos econòmics un cop s’hagi constituït la cambra. El precedent del Congrés apunta a una nova font de conflicte. La formació ultra va ignorar el codi ètic de la cambra baixa i també el del Senat -aprovat l’octubre del 2020 amb el vot en contra de Vox-, que exigeix “assenyalar les activitats realitzades en els cinc anys anterior a ser elegits i que els poguessin condicionar en la seva feina o els haguessin proporcionat ingressos econòmics”. Els 52 diputats de Vox van omplir el formulari amb la declaració següent: “Cap de les activitats desenvolupades per mi durant els cinc anys anteriors del mandat parlamentari podrà condicionar la meva activitat política en tant que es desenvoluparà sempre al servei de l’interès superior d’Espanya i dels espanyols”. El grup d’Unides Podem va registrar una sol·licitud d’obertura d’expedient, i l’Oficina de Conflicte d’Interessos de les Corts també ho examinarà. Vox no només no sembla preocupat pels intents de la majoria de partits d’aïllar-los a la cambra, sinó que ha mostrat la seva intenció de dinamitar acords de consens que ningú més ha qüestionat.

stats