Extrema dreta

Xoc diplomàtic entre Milei i la Moncloa per la dona de Sánchez

Albares crida a consultes 'sine die' l'ambaixadora a Buenos Aires

4 min
El president de l'Argentina, Javier Milei, en la convenció de Vox a Madrid

MadridXoc diplomàtic entre Javier Milei i el govern espanyol, després que el president de l'Argentina hagi qualificat de "corrupta" la dona de Pedro Sánchez durant la convenció de l'extrema dreta mundial organitzada per Vox a Madrid. "Les elits globals no s'adonen de quina mena de gent atrinxerada al poder i quins nivells d'abusos pot generar [el socialisme], fins i tot tenint la dona corrupta, s'embruta [sic] i es pren cinc dies per pensar-s'ho", ha afirmat Milei. Fa unes setmanes ja s'hi va referir quan el ministre de Transports, Óscar Puente, va acusar-lo de drogar-se. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha replicat des de la Moncloa que és "inacceptable que un president en actiu insulti Espanya i al seu president". "Les gravíssimes paraules pronunciades per Milei sobrepassen qualsevol classe de diferència política i ideològica. El respecte mutu i la no-ingerència en qüestions internes són principis infranquejables. Milei ha portat les relacions entre Espanya i l'Argentina al moment més greu", ha dit Albares, que ha anunciat que ha cridat a consultes sine die l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires. L'alt representant de la UE Josep Borrell també ha condemnat els fets; en canvi, no ha aconseguit l'adhesió del PP a la seva declaració institucional.

El president argentí ha viatjat a Madrid per primer cop i s'ha reunit amb grans empreses espanyoles –la fotografia és de disset homes i cap dona– i amb Santiago Abascal, però ha evitat cap visita al govern espanyol ni a Felip VI. Milei ha sigut el principal reclam de Viva 24, una trobada de l'extrema dreta internacional que ha servit per esbombar odi contra el que anomenen "zurderío", en paraules de l'argentí. Al seu entendre, la civilització occidental està en perill a conseqüència de la immigració –especialment la de musulmans– i les polítiques de gènere i climàtiques. La paradoxa del discurs reaccionari és que agafen la bandera de l'esperança contra la "por" que consideren que representen les forces tradicionals, conservadores o progressistes.

A les portes de les eleccions europees, ha sigut un clam contra les institucions continentals, a favor que Trump torni al poder als Estats Units i un tancament de files amb l'Estat d'Israel. Precisament, un altre dels convidats ha sigut el ministre de la Diàspora i contra l'Antisemitisme d'Israel, Amichai Chikli, que ha criticat la imminent decisió d'Espanya de reconèixer l'estat de Palestina. "Cap palestí ha condemnat l'atac de Hamàs", s'ha queixat. En canvi, no s'hi ha sentit cap suport a Ucraïna. Entre els presents destaquen també la líder del Reagrupament Nacional francès, Marine Le Pen; el líder del Partit Republicà de Xile, José Antonio Kast, i dirigents d'organitzacions trumpistes com la Conferència d'Accions Polítiques Conservadores (CPAC) i la ultracatòlica Heritage Foundation. Per via telemàtica hi han participat la primera ministra italiana, Giorgia Meloni; el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, i l'ex primer ministre de Polònia Mateusz Morawiecki.

Protesta amb el lema "Contra el feixisme" a la plaça Colón de Madrid.

Unes 10.000 persones s'han aplegat a la conferència al Palau de Vistalegre de la capital espanyola, mentre centenars de persones es concentraven "contra el feixisme" a la plaça Colón. Abascal ha volgut exhibir múscul en un moment en què a Espanya Vox ha perdut pes en les eleccions generals de l'any passat i el PP pretén acabar-lo absorbint. Però no sembla que el partit hagi de seguir el camí de Cs, tenint en compte que té fortes aliances en aquesta onada reaccionària que avança amb força i té perspectives de desestabilitzar la governabilitat a Brussel·les. "Per primera vegada el resultat podria acabar amb majories antinaturals. És l’hora de la mobilització", ha demanat Meloni de cara als comicis del 9 de juny. De fet, fa uns dies la presidenta de la Comissió Europea i membre de la família dels populars europeus, Ursula von der Leyen, no descartava haver-se d'entendre amb l'extrema dreta.

De la mateixa manera que Vox ocupa poder institucional en comunitats autònomes tot i voler-les eliminar, els partits euroescèptics volen fer un salt important a Brussel·les, encara que consideren la Unió Europea una "elit buròcrata" que atempta contra la sobirania dels estats i pretén legislar "sobre tots els aspectes de la vida". "Cada país pot acollir si vol estrangers, però cap país té el dret d’imposar-ho a les altres nacions", ha dit Le Pen, que malgrat conservar l'ideari que la va fer créixer no utilitza exactament el mateix llenguatge que altres dirigents que no tenen tan a prop com ella la presidència d'un estat com França. Passa el mateix amb Meloni, que s'ha hagut d'entendre amb forces de la dreta tradicional per governar a Itàlia. Això sí, tots consideren que la "ideologia woke" busca "destrossar la família" i "enverinar els nostres fills amb propaganda de gènere", en paraules d'Orbán, i que calen "fronteres fortes perquè Europa és nostra", segons el líder de Chega, el portuguès André Ventura. L'israelià Chikli ha parlat d'una "batalla existencial pel futur de la civilització occidental".

"El socialisme convida a la mort"

El més exacerbat ha estat Milei. El president de l'Argentina ha arrencat amb el seu "Viva la libertad, carajo" i ha pronunciat un discurs contra els "zurdos" i el socialisme. "Les idees s'han de defensar davant del setge del maleït i cancerigen socialisme, una ideologia pintada d'una pàtina altruista que amaga el pitjor de l'ésser humà: el tracte desigual, l'enveja, l'odi i, si cal, l'assassinat. Els maleïts socialistes van assassinar 150 milions d’éssers humans", ha afirmat abans d'assegurar que "deriva en esclavitud i convida a la mort".

Ha tancat l'acte Abascal, que a les portes de la campanya ha carregat contra la "derechita covarda i estafadora" i ha acusat el PP d'assumir l'agenda "globalista i progre". El líder de Vox no ha volgut regalar tots els titulars als líders internacionals. Ha afirmat que l'educació actual "no només és semblant a la nazi, sinó que és igual", perquè assegura que "s'hi escampa antisemitisme" i s'hi repeteixen les proclames de Hamàs contra Israel. I també ha dit amb totes les lletres que "sí, la immigració il·legal massiva porta delinqüència massiva i posa en risc les nostres vides". Tot i això ha dit que "els racistes són ells" [l'esquerra "criminal"].

stats