El post 23-J

La derrota de la dreta el 23-J obre una guerra PP-Vox

Génova menysté la proposta d'Abascal de buscar la investidura amb trànsfugues del PSOE

Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, rient durant la desfilada militar del 12 d'octubre de l'any passat
26/07/2023
4 min

MadridPer a desesperació del PP i Vox, Pedro Sánchez és l’únic que pot articular una majoria per formar govern a l’Estat. Els resultats del 23-J tenen encara en xoc Alberto Núñez Feijóo i el seu nucli, que amb impotència insisteix que treballarà per a la investidura. Per la seva banda, un enrabiat Santiago Abascal descarrega totes les culpes en el PP. "S’ha dedicat a la demonització de Vox i al blanquejament del PSOE", ha dit aquest dimecres en una entrevista a Ok Diario, la primera després de les eleccions. Descol·locada, l'extrema dreta tem ara una repetició electoral que la castigui encara més i, per això, comença a rebaixar el preu. Ara garanteix a Feijóo els seus vots a la investidura si aconsegueix una majoria amb trànsfugues del PSOE. De seguida, la número 2 del PP, Cuca Gamarra, ha replicat que no hi haurà negociacions "individuals" amb diputats socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“On són [Guillermo Fernández] Vara i els seus? On són els diputats socialistes, el PSOE bo del qual parlava Feijóo? Si és capaç de convèncer alguns diputats socialistes i configurar una majoria, no serem un obstacle per evitar la conformació d’un govern de destrucció nacional”, assegurava Abascal. Després, el portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, insistia en la proposta, si bé subratllava que “no coneix” aquests “suposats” membres díscols del PSOE, i piulava: “Socialistes bons, o unicorns roses”.

El dirigent de Vox recorria a la ironia per posar una mica d’aigua al vi en un plantejament que, com a mínim, és indicatiu de dues evidències: una, que Vox tem que entri en caiguda lliure com Ciutadans (el PP hi confia, tot i que de moment ha de seguir-hi pactant en l'àmbit municipal i autonòmic, malgrat que també sigui una llosa per arribar a la Moncloa). La segona és que Feijóo no té els suports suficients per optar a la presidència i ni tan sols està clar que Felip VI l'arribés a proposar per a la investidura.

La coalició que havia de derrotar Sánchez protagonitza avui una baralla pública de retrets, des dels partits, des de les seves fundacions i des dels mitjans que els són afins. A la seu del carrer Génova lamenten que Abascal mobilitzés l’electorat progressista amb declaracions com que a Catalunya hi hauria més tensió si es configurava un govern PP-Vox. En la mateixa línia, la FAES, presidida per José María Aznar, denunciava dimarts que l’extrema dreta reforcés l’estratègia del PSOE d’"estendre la por" a una entesa entre Feijóo i Abascal. L’endemà dels comicis es va fer viral una enganxada entre Federico Jiménez Losantos i l’exdiputat de Cs Juan Carlos Girauta –ara proper a Vox–, i mitjans afins al PP com El Mundo i El Español advocaven per una entesa amb el PSOE i assenyalaven Vox com un soci tòxic per a Feijóo.

La resposta d’Abascal és que són Feijóo i els mitjans que li són afins els que han ajudat el PSOE, assumint els seus “marcs” sobre el que representa Vox i prioritzant un pacte amb Sánchez perquè governés la llista més votada. La fundació Disenso, vinculada a la formació d’extrema dreta, responia a FAES en un comunicat amb el títol Més pensar i menys sermonejar que no hi ha alternativa al PSOE sense Vox. Enmig dels dards encreuats, aquest dimecres els dirigents de Vox a Múrcia plantaven el PP en la represa de les converses per formar govern i entrava també en acció un nom, el d’Isabel Díaz Ayuso, també partidària que veus socialistes discrepants amb Sánchez “alcin la veu”. 

“Llençar per un pont”

Va ser primer Esperanza Aguirre qui dimarts va criticar la campanya de Feijóo i va apuntar que el futur del PP passava per Ayuso. Però aquest dimecres la presidenta de la Comunitat de Madrid ha comparegut en roda de premsa i, rere un tancament de files amb el líder del partit per “lleialtat personal i per respecte a la voluntat dels espanyols a les urnes”, ha suggerit la seva possible caiguda. “No pot ser que dijous estiguéssim en un míting amb Feijóo aplaudint-lo i donant-li suport i dimarts estiguem llençant-lo per un pont. La persona que dijous era idònia per presidir Espanya també ho és avui”, ha manifestat.

La particular manera d’Ayuso d’obrir el debat sobre si a Feijóo se l’ha de “llençar per un pont” és negant-ho, però ja està sobre la taula, i el PSOE hi suca pa. Fonts de Ferraz consideren que els moviments precipitats de Feijóo de buscar suports per a la investidura el que intenten és no accelerar la seva defenestració. “Està tocat de mort”, creuen, i auguren una "interessant" convulsió interna al PP. Les mateixes fonts asseguren que la idea del transfuguisme és una “ocurrència” perquè “no sembli el que és”: que no hi ha majoria a la dreta per formar govern.

Tanmateix, la voluntat de Feijóo és intentar-ho i Gamarra ha subratllat que cal “tenir en compte” l’oferta de Vox de donar suport a la investidura del candidat del PP. És un pas important tant per si Felip VI l’acaba proposant com a candidat com per si hi ha una repetició electoral, perquè hauria tret de la taula l’exigència de firmar una coalició a la Moncloa. El PP, però, segueix apel·lant al “sentit d’estat” de tot el PSOE. “Estem canviant la capital d’Espanya, que deixaria de ser a Madrid per passar a ser a Waterloo”, advertia sobre la dependència de Junts.

El PSOE garanteix grup parlamentari a Junts i ERC

El PSOE sembla decidit a transitar el difícil camí dels aliats plurinacionals. En privat, Sánchez i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, es coordinaran per abordar aquestes negociacions, si bé fonts socialistes deixen clar que és el PSOE qui s'ha d'encarregar d'articular la majoria en tant que primera força del bloc. La seva estratègia és no donar a Junts "més importància de la que té", no regalar-li el relat de ser la "clau" –encara que ho sigui–, atès que no té més diputats que, per exemple, Esquerra. En la rivalitat entre totes dues formacions a Catalunya, als republicans els perjudica que sembli que els seus vots ja estan garantits i que l'únic que pot arrencar concessions sigui Junts.

D'entrada, que tant ERC com Junts tinguin grup propi al Congrés malgrat que no compleixen estrictament tots els requisits es dona gairebé per fet. Seria un primer pas per a les negociacions, que el PSOE deixa clar que no seran retransmeses. "Discreció en les converses i publicitat dels acords", és la màxima que ha llançat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. Ni tan sols fonts de la Moncloa volen confirmar ni desmentir si han començat els primers contactes amb Junts, més enllà de la designació de Jaume Asens per part de Sumar que el PSOE no es fa seva. A la direcció del PSOE són optimistes, creuen que no hi haurà repetició electoral, sobretot perquè –diuen– a Junts no li convé.

Més informació del 23-J

stats