Política15/09/2020

Vox fracassa en l'intent de modificar la llei de partits per il·legalitzar l'independentisme

PP i Cs s'abstenen i critiquen que l'extrema dreta vulgui prohibir idees

Ot Serra
i Ot Serra

MadridVox ha evidenciat aquest dimarts la seva marginalitat en la defensa de la il·legalització dels partits independentistes i s'ha quedat sol votant a favor de reformar la llei de partits. El partit d'extrema dreta només podia aspirar al suport del PP i Cs, però aquests dos partits opten per l'abstenció perquè plantegen altres fórmules per contrarestar la influència de l'independentisme. Sigui com sigui, la cambra baixa tombarà la proposició de llei de Vox perquè la resta de partits hi votaran en contra. De fet, el text proposat per l'extrema dreta se li ha acabat girant en contra i partits com el PNB, EH Bildu i Compromís han subratllat que es podria aplicar per il·legalitzar Vox.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Pretenen il·legalitzar les forces independentistes pel simple fet de ser-ho, i això va en contra de la Constitució i de la doctrina del Tribunal Constitucional", ha subratllat el diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro, que sí que s'ha mostrat partidari d'estudiar la prohibició dels CDR –pel seu suposat ús de la violència, segons la causa oberta a l'Audiència Nacional–. El líder del PP, Pablo Casado, havia defensat il·legalitzar la CUP per haver "animat a la violència". Bermúdez de Castro ha recriminat a Vox que si tirés endavant la proposta "convertiria en víctima a qui volem combatre políticament" i ha recordat que a Espanya es pot ser "independentista, autonomista, centralista o internacionalista, sempre que se'n sigui per la via pacífica". Cs, per la seva banda, ha defensat reformar la llei electoral perquè calgui obtenir un mínim del 3% de vots a tot l'Estat per entrar al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Si Vox no ha trobat sintonia en les forces de la dreta, encara menys en les d'esquerres i les sobiranistes. Encara que el portaveu del partit d'extrema dreta, Iván Espinosa de los Monteros, ha assegurat que no pretén crear una "policia del pensament" –en al·lusió al llibre 1984 de George Orwell–, el diputat del PSC José Zaragoza ha qüestionat que Vox plantegi que "el pensament delinqueix". "Això passava amb el seu enyorat Franco", ha replicat, recordant que Santiago Abascal va afirmar la setmana passada que el govern de Pedro Sánchez era el "pitjor dels últims 80 anys". Les paraules del president de Vox han ressonat durant el debat i molts partits les han utilitzat per situar la formació d'extrema dreta com a partidària de l'etapa franquista.

Efecte bumerang

El text plantejat se li ha girat en contra al partit d'Abascal i molts portaveus han coincidit que amb el redactat a la mà seria més aviat aplicable a Vox. "Probablement és a vostès a qui s'hauria d'il·legalitzar", ha dit el diputat del PNB Aitor Esteban. "Qui justifica o exculpa atemptats contra la vida que va cometre Franco? Vox. Potser els hem d'il·legalitzar a vostès", s'hi ha afegit el representant de Compromís, Joan Baldoví. "Vostès vulneren les llibertats de col·lectius com el feminisme o els migrants i exclouen per raons d'ideologia, de raça, sexe o orientació sexual", ha apuntat la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua. La diputada de l'esquerra abertzale, com el representant del BNG, Néstor Rego, s'han encarregat de recordar a Vox la seva poca o nul·la implantació en les seves respectives comunitats autònomes.

Cargando
No hay anuncios

L'independentisme català també s'ha oposat a la iniciativa i la diputada de la CUP Mireia Vehí s'ha mostrat contundent contra la "complicitat" amb què els "aparells de l'Estat" han tractat l'extrema dreta a Espanya. "¿Es pensen que això pararà? Aquests senyors [Vox] són un problema en un estat on no hi ha hagut neteja democràtica des de la dictadura", ha deixat clar Vehí, que ha recordat que quatre expresidents espanyols van defensar la setmana passada a través d'una carta l'exministre Rodolfo Martín Villa, jutjat a Argentina. "No pot ser que puguin pujar aquí a parlar d'il·legalitzar partits independentistes i en canvi no es pugui parlar del rei", s'ha queixat Vehí, dirigint-se a la bancada del PSOE.

Els representants de JxCat i Esquerra han optat per afegir sarcasme a les seves intervencions. El diputat de JxCat al Congrés Jaume Alonso Cuevillas ha animat Vox a presentar una proposició de llei a la cambra baixa que "talli d'arrel el problema" i il·legalitzi qualsevol opció que s'oposi al franquisme. "Si permeten tant pluralisme potser sortirà un partit que defensi la democràcia o que no comparteixi les idees de la dictadura", ha assenyalat, i ha suggerit a l'extrema dreta que inclogui també la prohibició "de la llibertat d'expressió, de pensar i llegir". Per la seva banda, el portaveu republicà, Gabriel Rufián, que ha recordat que la llei de partits ja aprovada el 2002 va tenir l'aval de la "dreta catalana" –"No ho oblidem", ha demanat–, ha provocat rialles a l'hemicicle: "Doncs estem passant la tarda amb això, no?".