Vox amenaça el PP amb tombar-li tots els pressupostos autonòmics
Feijóo replica que no se sotmetrà a "xantatges" en la política d'immigració: "Ni d'un costat ni de l'altre"
MadridEl dia abans que el PP torni a la taula de negociació amb el govern espanyol i el canari pel repartiment de menors migrants, Vox ha anunciat que atura la negociació dels pressupostos autonòmics amb els populars. "Nosaltres no participarem en el repartiment d'immigració il·legal i d'inseguretat que pretenen Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez", ha advertit el secretari general del partit d'extrema dreta, Ignacio Garriga. Vox ja havia posat com a línia vermella aquesta qüestió, que és justament la que va provocar que trenquessin els acords de govern a l'Aragó, el País Valencià, Extremadura, Múrcia, Castella i Lleó i les Illes Balears al juliol. "A Vox no li tremolarà el pols", ha insistit Garriga. El líder popular ha respost a la formació d'extrema dreta que no se sotmetrà a "xantatges" i mantindrà la trobada tot i l'advertiment. Ara bé, des de les files populars transmeten poques expectatives d'acordar amb l'executiu espanyol un afer bloquejat des de fa mesos i fan extensiu a Sánchez l'avís que Feijóo no es plegarà davant les pressions. "Ni d'un costat ni de l'altre", ha dit el president popular en la inauguració d'unes jornades del PP sobre la Constitució espanyola al Congrés.
En paral·lel, en unes declaracions als mitjans al barri del Besòs i el Maresme, a Barcelona, on Garriga ha denunciat que "s'ha disparat la delinqüència de forma exponencial en els últims mesos", el dirigent de Vox ha instat el líder dels populars a "rectificar" davant d'aquesta "preocupant" reunió. "És una traïció i una estafa política", ha opinat Garriga, que ha esperat que el PP respongui amb "responsabilitat" i "trenqui els pactes amb el PSOE" si vol continuar negociant els comptes autonòmics amb Vox, a qui necessita per aprovar-los en sis de les autonomies que governa en solitari. De moment, però, no hi ha pacte sinó un apropament que els populars justifiquen per respecte a l'executiu canari presidit per Fernando Clavijo (Coalició Canària), que governa en coalició amb el PP, que és el soci minoritari. La trobada d'aquest dijous es farà a la seu del govern canari a Madrid sense convocatòria a mitjans, ja que els populars volen evitar la imatge amb el PSOE en plena ofensiva contra Sánchez per la presumpta corrupció que l'encercla.
En matèria migratòria, fa un parell de mesos que el PP va aturar les converses amb el govern espanyol i el partit de Feijóo avisa que continua defensant els mateixos posicionaments que els van dur a posar fi a la negociació. El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha pressionat el PP perquè doni suport finalment a la reforma de la llei d'estrangeria que està encallada des de l'estiu i ha defensat que l'executiu espanyol ha anat "responent" a tot el que han demanat els populars durant aquests mesos, com l'exigència que l'Estat demanés ajuda a Frontex i dotés de prou finançament les autonomies per atendre'ls. "La decisió és molt senzilla. ¿El PP vol que els menors que arribin a certs territoris es distribueixin de manera solidària, obligatòria i justa entre el conjunt del país? Jo espero que la resposta sigui que sí", ha dit Torres en una atenció als mitjans aquest dimecres. La modificació que proposa l'executiu de Sánchez no només no agrada a Vox sinó que tampoc acaba de convèncer Génova ni governs autonòmics del PP com el d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid.
Mentre que el govern espanyol insisteix que la modificació legal, que implica canviar l'article 35 de l'esmentada llei d'estrangeria per establir unes bases de repartiment obligatori, és "l'única resposta possible", el PP replica que això hauria d'arribar en l'última fase de la negociació. Segons els populars, l'executiu espanyol ha de demostrar primer que té política migratòria amb compromisos globals en lloc de passar únicament la pilota de la saturació de regions com les Illes Canàries, que ha registrat 5.699 arribades de menors migrants aquest 2024 –de les quals un miler només al novembre–, a la resta de comunitats autònomes, algunes de les quals també es queixen que estan saturades.
La negociació pressupostària
Pel que fa a la negociació pressupostària, que ara Vox proclama aturada, ha tingut diverses velocitats segons la comunitat autònoma. A l'Aragó, per exemple, fonts de l'executiu del popular Jorge Azcón han replicat que no es poden suspendre unes negociacions que "ni tan sols havien començat". En tot cas, no veuen raonable bloquejar els comptes vinculant-los a un afer d'àmbit "estatal i internacional". A Castella i Lleó tampoc s'han presentat encara pressupostos i les converses amb Vox ja estaven trencades. Es donava per fet el no de l'extrema dreta a aquesta regió, on ja s'especula amb un avançament electoral. A les Illes Balears també s'estaven encallant per la petició de Vox que el català deixi de ser llengua vehicular.
Per contra, a Extremadura i el País Valencià, els executius del PP han fet una crida a la responsabilitat de l'extrema dreta. A la regió presidida per María Guardiola s'estan tramitant els comptes al Parlament autonòmic i a la de Carlos Mazón la situació és especial per l'impacte de la DANA. La vicepresidenta valenciana, Susana Camarero, ha remarcat que s'estan elaborant per afrontar la catàstrofe. "No són d'un color polític o de l'altre", ha respost.