Votar al Camp Nou o al mercat: Barcelona multiplica els col·legis electorals per la pandèmia

Quatre de cada deu barcelonins votaran en un lloc diferent de l'habitual

Operaris municipals preparant  urnes, aquest matí
03/02/2021
2 min

Les eleccions del 14-F, marcades pel context de pandèmia i la por al contagi, no seran convencionals tampoc en la tria dels col·legis electorals. A Barcelona, on se n'han habilitat 94 més del que és habitual per reduir el nombre de votants per mesa i poder col·locar-hi taules més grans, es podrà votar per primera vegada en mercats municipals, com el de Sant Antoni, on no s'està celebrant el mercat dominical i on hi haurà quatre col·legis –29 meses–, i al Camp Nou –en concret a l'auditori–. També s'han habilitat de manera inèdita 23 poliesportius i hi haurà 11 carpes per ampliar capacitat en alguns col·legis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Ajuntament ha volgut garantir avui a través de la seva gerent, Sara Berbel, que els espais seran "segurs" tant per als votants com per als membres de les meses, i ha detallat que treballa en el dispositiu des de finals del mes d'octubre: hi haurà un desplegament extraordinari de neteja abans, durant i després de la jornada –també està previst desinfectar el carrer a les entrades–, i 935 agents de la Guàrdia Urbana desplegats. Tot i això, hi ha més de 9.000 persones a Catalunya que han demanat que se les excusi de ser membres de les meses electorals (3.250 a Barcelona) i la Junta Electoral barcelonina avisa de les dificultats que hi haurà per formar les meses electorals el 14 de febrer.

Una de les prioritats era reduir el nombre de persones que voten en cada mesa, que en alguns col·legis arriba a ser de 1.500 persones i que, de mitjana, se situa en les 783. El 14-F seran 570 i tothom farà cua fora dels col·legis. A dins només hi haurà els membres de les meses, en taules de quatre metres perquè estiguin més separats, i la persona que voti. També hi haurà recorreguts senyalitzats per evitar que qui entra i qui surt es creuïn. La recomanació és comprovar bé quin és el col·legi electoral assignat, ja que el 37% dels barcelonins no votaran on estan acostumats a fer-ho i hi ha 35 col·legis convencionals que aquest cop no han passat el filtre sanitari, i, en la mesura del possible, portar el vot preparat de casa.

El consistori també ha volgut garantir que a tot arreu hi haurà els EPI necessaris per als membres de les meses, i ha reclutat un miler de voluntaris entre els treballadors municipals per ajudar en el muntatge dels espais (cobraran pel dia de feina). "Aquesta és la nostra funció i la complirem amb eficàcia", ha assegurat el secretari municipal del consistori, Jordi Cases, que no ha volgut valorar aspectes de la jornada com que s'hagi establert una franja horària per a les persones en quarantena.

Menys votants

Més canvis: en una convocatòria electoral convencional, al final de la jornada els presidents haurien d'anar a la Ciutat de la Justícia a portar la documentació, cosa que aquest cop es farà a les unitats territorials de la Guàrdia Urbana, on hi haurà una autoritat judicial.

El nombre de barcelonins cridats a les urnes el 14-F és inferior al de les últimes eleccions (23.721 votants menys), una baixada que el secretari de l'Ajuntament no ha atribuït a la mortalitat de la pandèmia, sinó al descens progressiu de població a la ciutat. En total, hi ha 1.099.268 ciutadans amb dret a vot.

stats