Eleccions municipals
Política08/01/2023

Els votants de Junts prefereixen pactar amb ERC i no amb el PSC

Els republicans també prioritzen l'entesa amb Trias mentre que els electors socialistes opten per repetir l'aliança de govern amb els comuns

BarcelonaNi Xavier Trias descarta pactar amb el PSC ni Jaume Collboni es tanca a fer-ho amb JxCat. És un dels canvis significatius que aporta la presència de l'exalcalde convergent en la cursa per l'alcaldia de Barcelona, que topa, però, amb l'opinió dels seus votants. Només el 7,5% preferiria pactar amb els socialistes abans que fer-ho amb algun altre partit. L'opinió majoritària, defensada pel 53%, és acostar-se a l'ERC que encapçala Ernest Maragall, segons el resultat de l'enquesta que aquest cap de setmana publica l'ARA. I, si no és ERC, l'opció predilecta seria la CUP per al 13,4% dels votants juntaires. Una aliança entre les tres formacions podria ser suficient perquè el 2023 la capital catalana tingués per primera vegada un alcalde independentista.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Collboni parteix amb avantatge per ser el pròxim batlle de la ciutat i podria obrir joc en la negociació dels pactes postelectorals. Si té en compte l'opinió dels votants socialistes, el PSC s'acostaria en primer lloc a Barcelona en Comú (35,6%), amb qui comparteix govern des del 2019 –i abans entre 2016 i 2017– i, en segon lloc, a ERC, amb qui vol pactar el 24% dels que tenen decidit fer confiança al PSC el pròxim 28 de maig. Però, com li passa a Trias, tindria més problemes per justificar un acord amb JxCat: només el desitja l'1,9% dels seus votants.

Collboni sap, a més, que Trias només li podria donar suport si és qui queda primer en les eleccions –o acceptar el del PSC si és Junts qui surt vencedor a les urnes–. Així ho ha afirmat públicament l'exalcalde, que obre la porta a pactes diversos que fins ara el seu partit rebutjava de ple. L'única línia vermella és l'acostament a Ada Colau, a qui pretén desallotjar de la plaça Sant Jaume.

Cargando
No hay anuncios

Les preferències d'ERC i comuns

Però l'enquesta pronostica que la de Barcelona és una cursa a quatre, en la qual ERC i els comuns tenen encara molt a dir. Ernest Maragall va ser, de fet, qui va arribar primer a la meta ara fa quatre anys, tot i que aleshores Manuel Valls, les maniobres del PSC i el vistiplau d'Ada Colau van evitar que fos l'alcalde. Potser per aquella experiència, els votants d'ERC menystenen els pactes amb comuns i socialistes i prefereixen un acord amb Junts. El 34,7% prioritza l'entesa amb els fins fa pocs mesos socis a la Generalitat. Per darrere se situa un hipotètic pacte amb Barcelona en Comú (22,3%), un amb la CUP (16,5%) o amb els socialistes (15,7%).

Cargando
No hay anuncios

I quines són les opcions de l'actual alcaldessa? Colau porta quatre anys governant amb el PSC i rebent el suport d'ERC en els grans projectes de ciutat, tot i que darrerament ha perdut alguna votació rellevant, per exemple sobre les superilles, el projecte estrella dels comuns –tant republicans com socialistes es van adherir a una moció de Junts en contra–. Els votants de Barcelona en Comú voldrien que l'ajuntament continués funcionant com fins ara: la majoria creu que el millor pacte és amb el PSC (40%), seguit dels que creuen que ho és amb ERC (29,6%) i dels que optarien per la CUP (21,7%).

Cargando
No hay anuncios

La dificultat per teixir algunes aliances podria fer decisiva la primera posició a les urnes. Als ajuntaments, si no hi ha un acord que representi la majoria absoluta dels regidors –a Barcelona ha d'arribar als 21–, aconsegueix la vara d'alcalde el candidat que més vots va aconseguir en les eleccions.