La nova legislatura catalana

De la votació sobre Illa (amb Puigdemont al ple) a ajornar el retorn: tots els escenaris de la investidura

Si ningú vol anar a un debat fallit el 25 de juny, Rull optarà per fer un "acte equivalent" i engegar el compte enrere per a les eleccions

3 min
Carles Puigdemont i Salvador Illa en un muntatge d'imatges d'arxiu

BarcelonaAquesta setmana que ve és clau per dues coses: la primera és que el president del Parlament, Josep Rull, farà la ronda de contactes dimarts i dimecres amb els grups i hauria de proposar un candidat a la presidència per a la investidura del 25 de maig; la segona és que el Tribunal Suprem, després d’escoltar les parts, es podria pronunciar sobre l'amnistia. Totes dues decisions aboquen la política catalana a un període d'alt voltatge.

Debat amb Illa

Els socialistes no volen arriscar-se a una investidura fallida

Tenint en compte el resultat de les eleccions, Salvador Illa és qui té més números de ser nomenat candidat a la investidura: té 42 diputats, davant dels 35 de Puigdemont. Si hi ha debat d'investidura, Puigdemont s’ha compromès a ser al ple com a diputat, encara que sigui amb el risc de ser detingut. Ara bé, en els últims dies els socialistes s’han mostrat reticents a ser els primers, perquè ara mateix és difícil que tinguin el sí dels comuns i, sobretot, d’Esquerra a Illa. Per això mateix, és plausible que el líder del PSC es negui a sotmetre's a un debat d'investidura el dia 25 pel risc d’un primer fracàs, malgrat que fins ara era habitual que això passés: sense anar més lluny, l’actual president en funcions, Pere Aragonès, no va sortir elegit en el seu primer intent.

Debat amb Puigdemont

Junts ja ha animat Illa a ser el primer a intentar-ho

Malgrat que Carles Puigdemont ha assegurat que intentarà ser president, aquesta setmana Jordi Turull (JxCat) ha animat Salvador Illa a ser el primer a intentar-ho perquè ha guanyat les eleccions. Una manera de descartar que Puigdemont s'hi presenti el dia 25, ja que la seva aritmètica és molt més complicada: necessita el suport d’ERC, la CUP i una abstenció del PSC, que Illa ja ha rebutjat per activa i per passiva.

A Junts li interessa que sigui Illa el primer perquè ERC s’hagi de mullar ja sobre el PSC –preveu que votant-hi en contra–, confiant que no té els suports suficients per governar. Per contra, aquest escenari genera malestar als republicans: la cronologia que tenien ideada ells era diferent. Preferien primer un debat d'investidura de Puigdemont en què s’evidenciés que no té els suports (el PSC ja ha dit que no s’abstindria) per després poder negociar a fons amb els socialistes. Ara bé, amb la presidència del Parlament en mans de Junts, la decisió sobre qui va primer al debat d'investidura és de Josep Rull.

Sense investidura el 25 de juny

Si no hi ha debat, l’expresident podria ajornar el retorn

Davant de la possibilitat que ningú vulgui anar a la investidura, Rull podria optar per comunicar al ple que cap presidenciable reuneix la majoria i activar igualment el rellotge de dos mesos fins a la convocatòria automàtica d’eleccions. En aquest cas, fonts de Junts afirmen que es podria reformular el calendari de Puigdemont: s’ha compromès a tornar en el primer debat d’investidura, però si no n’hi ha podria ajornar el seu retorn fins que es convoqués. És a dir, fins que Illa tingués lligat un acord amb Esquerra i els comuns per anar al ple. D’aquesta manera també podria esperar que s’aclarís més el seu panorama amb l’amnistia.

El Suprem es pronunciarà a finals de la setmana que ve o l’altra sobre si li aplica la llei (o si opina, com els fiscals de l’1-O, que la malversació en queda fora); si eleva una consulta a Luxemburg i paralitza els efectes de la norma, i, sobretot, si manté o no l’ordre de detenció contra Puigdemont. En funció de quin sigui l’escenari, l’intent de retorn del líder de Junts pot ser molt diferent: lliure o amb el risc d’anar a la presó, cosa que, ben segur, impactaria de ple en un eventual pacte entre el PSC, Esquerra i els comuns per fer el debat d'investidura al Parlament.

stats