Política05/09/2017

"Vota per mi": col·lectius que no podran votar l'1-O criden a la participació

La campanya mobilitza residents a Catalunya sense nacionalitat i ciutadans de la resta de l'Estat

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaLa llei del referèndum, que previsiblement serà aprovada aquest dimecres al Parlament, estableix que l'1 d'octubre podran votar els més grans de 18 anys que resideixen a Catalunya i que tenen nacionalitat espanyola. Aquest és el punt de partida de la campanya 'Vota per mi', que des d'aquest dimarts busca mobilitzar els col·lectius que no podran votar perquè cridin a participar a l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Organitzada pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) i les entitats Gent de la Terra i Sí, amb Nosaltres, la iniciativa va adreçada, sobretot, als estrangers que viuen a Catalunya, però també a persones dels Països Catalans, de la resta de l'Estat i de tot el món. "Volem donar visibilitat a totes aquelles persones que se senten interpel·lades pel Procés i el referèndum però que no podran votar l'1-O, o bé perquè no tenen nacionalitat espanyola tot i ser residents, o bé perquè viuen fora però creuen que el Procés és important", ha resumit en roda de premsa el president del CIEMEN, David Minoves. "Els oferim un espai on puguin opinar del tema i cridar a la participació", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La campanya, que funcionarà amb vídeos a les xarxes socials i que preveu un acte central per al 13 de setembre, ha sigut presentada amb tres testimonis dels col·lectius afectats: l'escriptora nord-americana Liz Castro, la periodista kurda Amina Hussein i Anna Pascual, professora del País Valencià. Castro, que va ser aspirant a la presidència de l'ANC, ha qualificat d'"irònic" que ella, resident a Catalunya des de fa 30 anys, pugui votar a les eleccions dels EUA però no aquí. "Hi ha molta gent de la comunitat internacional que se sent frustrada per no poder participar-hi", ha admès, motiu pel qual ha cridat a les urnes a tots aquells que sí que poden votar. El referèndum, ha conclòs, "és una prova de que la democràcia pot funcionar".

Hussein, que porta més d'11 anys a Catalunya i que va poder votar el 9-N, ha explicat que li "importa molt el futur polític del país" però que se sent "espectadora" davant del referèndum. Tot i que li agradaria tenir la nacionalitat espanyola, li és "impossible" aconseguir-la abans de l'1-O, i és per això que ha demanat als catalans i als immigrants amb ciutadania espanyola que vagin a votar. Si ella ho pogués fer, ha afegit, votaria 'sí'. "Crec que Catalunya mereix un estat, com el Kurdistan", ha dit, i ha recordat que el 25 de setembre també se celebra un referèndum d'autodeterminació al Kurdistan iraquià.

Cargando
No hay anuncios

Pascual, per la seva banda, es troba en una situació diferent: per poder votar, els valencians només s'haurien d'empadronar a Catalunya. "Alguns podem votar, d'altres no", ha dit, i ha destacat que "els ciutadans de tots els Països Catalans viuen el Procés i el camí cap al referèndum des d'una perspectiva interessant". "Ens afecta i ens afectarà, per una qüestió d'identitat, d'agermanament, però també per l'oportunitat que tenen els catalans de fer una ruptura democràtica i de construir una República", ha afegit. També ha dit que confia que algun dia els valencians també puguin exercir el seu dret a decidir.

Iniciativa oberta als contraris a la independència

Les tres testimonis apareixen en vídeos de la campanya, els quals s'aniran ampliant amb les aportacions individuals de tot aquell que es vulgui sumar a la iniciativa. També de persones de la resta de l'estat espanyol "que creuen que el que està passant els pot ser beneficiós [...] per trencar amb el règim del 78 i construir una democràcia real", ha apuntat Minoves. "Tu que pots, vota pel teu futur, vota pel futur de tots, l'1 d'octubre, vota per mi", clama el vídeo principal, narrat per l'actor Pep Cruz.

Cargando
No hay anuncios

El president del CIEMEN ha volgut deixar clar que cadascú pot tenir la seva opinió sobre la independència, però que la campanya està centrada a cridar a la participació, independentment de si es demana que es voti a favor o en contra. "Si una persona vol fer un vídeo i dir que es voti 'no', l'emetrem", ha assegurat. La crida a la participació es farà en diversos idiomes, en funció de la comunitat a la qual vulgui apel·lar cadascú.