La volta al món en set dies de Pedro Sánchez
UE, Iberoamèrica i la Xina: el president espanyol intensifica l'agenda internacional després de la moció de censura
MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha vist aquest dijous al matí amb el primer ministre belga, Alexander De Croo, a la seva residència de Brussel·les abans de participar en el Consell Europeu que se celebra a la capital belga. La trobada s'emmarca en els preparatius de la presidència espanyola de la UE, que començarà l'1 de juliol. Aquest és, però, el primer d'una marató de contactes internacionals que Sánchez tindrà els pròxims dies i que acabarà els dies 30 i 31 de març amb una visita oficial a la Xina.
Precisament, un dels arguments esgrimits pel socialista Patxi López durant la moció de censura és que amb Sánchez, Espanya havia recuperat protagonisme internacional, en contraposició a l'època de Rajoy "quan s'estava en un racó esperant les decisions". I a la Moncloa esperen esprémer al màxim l'agenda internacional del president aprofitant la seva bona imatge exterior. És cert que a Europa, Espanya ha augmentat la seva influència de la mà de dues vicepresidentes com Nadia Calviño, que ja hi va treballar en l'àmbit econòmic, i Teresa Ribera, que ha liderat el debat energètic.
De Brussel·les, Sánchez anirà directament a Santo Domingo, on aquest cap de setmana se celebra la XXVIII Cimera Iberoamericana, a la qual també acudiran el rei Felip VI i el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares. També es dona la circumstància que el candidat de la moció de censura fracassada, Ramón Tamames, va subratllar que aquestes cimeres havien perdut pes diplomàtic. En tot cas, Sánchez aprofitarà per explicar als 22 caps d'estat i de govern que hi participen que un dels objectius de la seva presidència europea serà enfortir els llaços amb el continent americà.
Des de Santo Domingo Sánchez volarà cap a Madrid i s'espera que abans de tornar a agafar l'avió per viatjar a la Xina aprofiti per fer una minicrisi de govern forçada pel fet que les ministres d'Indústria i Sanitat, Reyes Maroto i Carolina Darias, han de sortir de l'executiu perquè seran candidates a les eleccions municipals. La primera serà la cap de llista del PSOE a Madrid i la segona a Las Palmas. De moment, la Moncloa ha estat molt curosa i no s'ha filtrat cap dels noms que podrien optar als càrrecs.
El pla de pau xinès
El plat fort de l'agenda internacional de Pedro Sánchez serà, però, la visita a la Xina, on serà rebut pel president Xi Jinping, just després del viatge que aquest darrer ha fet a Moscou per presentar al president rus, Vladímir Putin, el seu pla de pau per a Ucraïna. Sánchez hi arriba amb una postura completament alineada amb la de la UE i l'OTAN, que recelen del pla de pau xinès perquè no inclou la retirada de les tropes russes de territori ucraïnès.
Tot i això, el pes principal de l'agenda serà l'econòmic. Xi va visitar Espanya a finals de novembre de 2018, quan tot just feia uns mesos que Sánchez havia arribat a la Moncloa després de la moció de censura a Rajoy. En aquella ocasió, es van signar una vintena d'acords comercials i el mandatari xinès va convidar l'espanyol a visitar Pequín. L'objectiu de la delegació espanyola és aconseguir que empreses xineses d'alta tecnologia, per exemple microxips, s'instal·lin a Espanya. Finalment, gairebé cinc anys després, la visita es fa realitat en un moment especialment propici per a Sánchez, després de sortir reforçat de la moció de censura fallida de Vox i abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M.