Villarejo ratifica davant del jutge que s'intercanviava missatges amb Rajoy
Assegura que va reunir-se amb Cospedal quan era ministra de Defensa fins just abans que el detinguessin
MadridEl comissari jubilat José Manuel Villarejo ha insistit aquest divendres davant del jutge que porta la trama Kitchen, que investiga el presumpte espionatge amb fons reservats a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que va intercanviar-se missatges directament amb l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy sobre el cas, així com va mantenir diverses reunions amb l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal quan ja era ministra de Defensa –l'última hauria sigut poc abans de la detenció del comissari–. També ha reiterat que l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría estava al cas de tot a través de terceres persones i tenia documentació intervinguda a Bárcenas.
En el cas de Rajoy, ha explicat en declaracions als mitjans després de comparèixer a l'Audiència Nacional que l'expresident espanyol tenia un "interès personal en el tema" –l'espionatge a l'extresorer del PP– i que al seu parer era "normal" perquè es tractava d'un "problema d'estat".
La nova declaració de Villarejo –que es ratifica sobre el que ja va dir en la comissió d'investigació al Congrés– arriba després que Cospedal, el seu marit i el que va ser cap de gabinet de l'ex secretària general del PP quan era també presidenta de Castella-la Manxa declaressin com a imputats en la trama davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón. L'exministra va admetre trobades amb Villarejo a la seu del PP al carrer Génova, però va negar que fossin per la trama Kitchen. Mentre que ella va parlar d'haver-se reunit màxim tres o quatre cops, el seu excap de gabinet va elevar les trobades a més de deu, cosa que explicaria la importància del comissari en l'entramat.
El comissari jubilat ha reiterat que va començar a treballar per a la Kitchen perquè l'hi van demanar des del ministeri de l'Interior, en especial el mateix ministre d'aleshores –la trama es remunta al 2013–, Jorge Fernández Díaz, així com l'exsecretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, i l'ex director general de la Policia Ignacio Cosidó. Segons ha explicat als mitjans al sortir, la seva única missió era fer tasques d'intel·ligència, com era habitual en la seva feina, i el seguiment de Bárcenas. Per això ha insistit que aquest era el propòsit de les reunions amb Cospedal, fet que l'ex secretària general del PP va negar.
Villarejo no ha volgut entrar en detalls sobre la caixa B del PP durant les respostes als mitjans perquè creu que "va acabar al Tibet [una forma de dir la presó] tres anys" per culpa d'haver denunciat la situació i ha recomanat als periodistes fer la seva feina i contactar amb les fonts per saber exactament tot el que ha dit a porta tancada davant del jutge. De fet, en resposta a La Sexta ha apuntat directament al presentador d'Al rojo vivo, Antonio Ferreras, i li ha recordat que li deu un dinar perquè l'últim cop va pagar ell, el comissari jubilat.
Davant del jutge, segons ha recollit Europa Press, ha confirmat de nou que va ser el qui va convèncer el xofer de la família Bárcenas perquè els espiés i que tot això es va pagar amb fons reservats. També ha incidit que en un moment donat li van facilitar els números de telèfon del mateix Rajoy per comunicar-s'hi a través de missatges. Aquest contacte directe, segons ha dit, es deu al fet que l'expresident espanyol no es fiava de la informació que se li transmetia des del ministeri de l'Interior sobre la Kitchen i volia un altre canal de comunicació.
Contactes habituals amb el govern espanyol
Però no només informava Rajoy. Segons ha insistit, d'acord amb la seva versió, parlava a través d'intermediaris amb Sáenz de Santamaría, que tenia còpia de tots els documents robats a Bárcenas, ja que estava al cas de tot el que es movia al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). De fet, ha insistit que va estar amb ella al Congrés per revisar si havien posat micròfons per espiar l'expresident espanyol. Un altre dels principals contactes, segons ha dit, eren Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro, amb qui es veia a la seu del PP després d'accedir pel garatge un cop el recollien amb cotxe oficial davant de la seu perquè no en quedés constància als registres de visites. També s'haurien vist al ministeri de Defensa i en restaurants de Marbella.
Una cosa que Villarejo ha recalcat en la declaració és que quan negociava amb Cospedal ho feia més amb un representant del govern espanyol que no pas del PP. De fet, ha detallat que en les reunions de vegades l'exministra sortia i anava a comentar temes amb Rajoy mateix i li transmetia la preocupació de l'exlíder del PP.