Atemptats 17-A

Villarejo: "No he dit mai que l’Estat provoqués el 17-A, però sí que l’hauria pogut evitar"

L'exnúmero dos d'Interior José Antonio Nieto acusa l'independentisme d'haver "prioritzat" l'1-O sobre l'amenaça terrorista

L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo a la comissió d'investigació sobre el 17-A
4 min

MadridL'Estat va mirar d'espantar Catalunya amb els atemptats del 17 d'agost del 2017? Hi va haver mala fe en l'actuació del CNI? És el que va insinuar l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo fa gairebé tres anys, donant ales així a teories conspiratives que la sentència de l'Audiència Nacional sobre el 17-A no va esvair. En una compareixença aquest dimecres a la comissió d'investigació al Congrés, Villarejo ha ratificat tot el que va dir, però hi ha afegit matisos contradictoris. D'una banda, el policia retirat ha tornat a acusar l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència, Félix Sanz Roldán, d'haver auspiciat un "comando virtual" amb l'objectiu de desarticular-lo "quan estava a punt d'actuar". D'aquesta manera, l'Estat "hauria quedat molt bé i els somnis de l'independentisme s'haurien desmuntat una mica veient que el necessiten".

De l'altra, Villarejo ha afirmat que "de cap manera" els serveis secrets espanyols van permetre els atacs deliberadament, sinó que es va tractar d'una "negligència". "Jo no he dit mai que l'Estat provoqués l'atemptat, el que he dit és que el podia haver evitat", ha assegurat en una intervenció que els grups parlamentaris han agafat amb pinces. Villarejo no ha aportat cap document per sustentar les seves acusacions. "No ha aportat cap novetat, cap prova nova [...], només ens dona la seva opinió davant de proves que ja coneixem", ha criticat el diputat dels comuns i exregidor de Barcelona Eloi Badia, que ha renunciat a fer més preguntes davant les respostes que obtenia. "Sembla una pel·lícula i no l'acabo d'entendre", ha dit el diputat d'ERC Francesc Marc Álvaro sobre algunes parts del relat de Villarejo.

Segons el comissari jubilat, a banda de la "mania" que atribueix a Sanz Roldán de fer aquesta mena de "comandos virtuals" i que el 17-A es va "descontrolar", l'altre "error important" del CNI va ser no fer-li cas el 2015 quan va advertir que hi havia risc jihadista a Catalunya. Villarejo ha assegurat que va emetre unes notes d'intel·ligència, que no estan desclassificades, en què advertia que hi havia "un imam perillós que venia de Bèlgica". Tot i que en aquell moment no en sabia el nom, sosté que era l'imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty. A partir d'això, l'excomissari assegura que "si s'haguessin fet cas d'aquestes advertències" i s'haguessin introduït en aquells ambients les coses haurien pogut ser diferents. Villarejo ha admès que això és una elucubració i que no va seguir en contacte amb el cas. El 2017, quan es van produir els atemptats, ja estava jubilat.

Segons Villarejo, si el CNI va menystenir el seu avís de dos anys abans dels atemptats va ser perquè l'exdirector dels serveis secrets tenia "una tensió no resolta" amb ell. "Vostè ve a dir que Sánz Roldán no va fer bé la seva feina perquè li tenia mania i d'aquí [venen] una sèrie de negligències?", ha plantejat escèptic el representant republicà a la comissió. "Sense cap prova i tenint teories alternatives, jo no el puc creure", ha afirmat el diputat d'EH Bildu, Jon Iñarritu. Durant l'interrogatori d'Iñarritu, Villarejo ha afirmat també que el CNI hauria pogut evitar els atacs "simplement avisant els Mossos" i que "és evident que Es-Satty era col·laborador del CNI". "Era un agent triple", ha opinat. El diputat del PP Santi Rodríguez ha afirmat que era una "paradoxa" que en una comissió "per saber la veritat" es convoqui Villarejo, que té més de 50 causes obertes als tribunals i es caracteritza per fer declaracions grandiloqüents per defensar-se de les acusacions que el persegueixen.

L'ex número 2 d'Interior dispara contra els Mossos

Com ja va fer l'exdirector del CNI, l'ex número 2 del ministeri de l'Interior durant els atemptats, José Antonio Nieto, també ha negat que l'imam de Ripoll fos confident de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil i ha opinat que era un "acudit" dir que l'Estat va tenir alguna connivència amb els atacs. Nieto, que ara és el conseller de Justícia andalús, ha admès que una lliçó del 17-A va ser que calia millorar la col·laboració amb els Mossos, però ha repartit responsabilitats. Nieto ha acusat l'independentisme d'haver "descuidat funcions fonamentals com evitar un atemptat terrorista". "A Catalunya els recursos es van posar en un altre lloc", ha dit, assegurant que es va prioritzar l'1-O en detriment de la "seguretat".

Junts exigeix a Illa que actuï

Junts llegeix les declaracions de Villarejo com la confirmació de les "sospites" que el partit assegura tenir sobre el paper de l'Estat aquell 17 d'agost. En roda de premsa, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha anunciat que demanaran la compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa, al Parlament si es manté "en silenci" després del que ha dit l'excomissari i no fa res per aclarir els fets. "El que més ens preocupa és tornar a constatar el silenci clamorós d'Illa", ha dit Turull, que ha instat el Govern i l'Estat a moure fitxa per arribar al fons de la qüestió i, si cal, querellar-se contra el CNI o contra Villarejo, en cas que considerin que menteix. Si no fa res ―ha dit Turull―, Salvador Illa serà "còmplice del silenci d'Estat" del 17-A.

Per la seva banda, el líder de Junts i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat la reacció de la conselleria que dirigia Quim Forn i del cos de Mossos el 17-A davant les crítiques de Nieto. "Ho vam dir aleshores i aquest miserable ens ho acaba de recordar: l'èxit dels Mossos no el podran pair mai", ha escrit a X.

stats