Vilalta marca distàncies amb Junts: "Potser haurien de patir perquè dins l'independentisme les esquerres són majoritàries"
El PSC, ERC, la CUP i els comuns participen en el debat de la UPEC i evidencien les diferències que separen l'esquerra
Barcelona"Ara que no hi ha una amenaça constant d'eleccions ens relaxarem més". Amb aquesta promesa de Jéssica Albiach ha començat un debat organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) que, encara que no hi hagi comicis a l'horitzó, podria haver tingut lloc en prime time televisiu a dos dies d'unes eleccions. La pregunta inicial que havien de respondre Marta Vilalta (ERC), Dolors Sabater (CUP), Sílvia Paneque (PSC) i la mateixa Albiach era clara: "Per què no hi ha un govern d'esquerres a la Generalitat?" Tot i això, l'anàlisi ha virat en una petita competició per saber qui era més d'esquerres, verbalitzant les pròpies fortaleses i burxant els companys de taula amb les seves contradiccions. Tant, de fet, que després de rebre retrets constants per governar amb Junts, Vilalta ha marcat distàncies amb els socis a la Generalitat i ha afirmat que el partit de Carles Puigdemont "quedarà superat per les polítiques nítidament d'esquerres i progressistes": "Potser Junts hauria de patir perquè dins l'independentisme les esquerres són majoritàries", ha assegurat Vilalta.
D'aquesta manera s'ha protegit de les crítiques d'Albiach, Paneque i fins i tot de les advertències de Sabater. La líder dels comuns i la diputada socialista han repetit el mateix argument una vegada i una altra al llarg de les dues hores de debat: l'aliança amb un partit que no es defineix d'esquerres com Junts, ja sigui en forma de govern de coalició –ERC– o de suport parlamentari –CUP–. "El Govern té una doble cara", ha afirmat Albiach, contraposant la consellera de Feminismes, Tània Verge, amb el titular d'Economia, Jaume Giró.
"Qui està d'acord amb l'statu quo no pot ser d'esquerres", ha retret Sabater. Un dard dirigit al PSC, "per donar suport a la monarquia". En els mateixos termes s'ha expressat Vilalta, que ha firmat un pacte de no agressió amb Sabater i totes les critiques les ha rebut Paneque. "Justícia social ha d'anar de bracet amb lluita nacional", ha dit, perquè després la dirigent cupaire s'hi afegís: "No es pot ser d'esquerres si no es defensa el dret a l'autodeterminació". Un argument que Paneque i Albiach han replicat afirmant que sempre que ERC i la CUP han tingut l'opció de triar entre l'àmbit nacional i el social han optat pel primer "investint presidents conservadors".
La reacció de les dirigents independentistes ha sigut reivindicar el seu particular pacte d'investidura com "un viratge a l'esquerra". Però, de tant en tant, Sabater ha trencat la treva amb Vilalta i ha tornat a avisar que l'acord assolit s'ha de complir: "Aquest suport pot desaparèixer en qualsevol moment si no es compleix aquest enfocament d'esquerres i de confrontació". Aquest ha sigut el punt on Vilalta s'ha vist obligada a desmarcar-se de JxCat i advertir, alhora, que ERC serà "absolutament vigilant" amb el que facin els departaments que lideren els de Puigdemont.
Però Vilalta no ha sigut l'única a qui els dards dels altres partits l'han obligat a marcar distàncies amb els socis de govern. Després que Sabater assegurés que ser d'esquerres es demostra amb "fets i no paraules" i presentés el PSOE com un partit del règim del 78, Albiach ha admès que Podem "pateix" amb el PSOE al govern espanyol. "Són conegudes les diferències", ha afegit després que Vilalta contraposés Irene Montero i Carmen Calvo com a perfils molts diferents.
Tot això, en un debat on hi ha hagut la voluntat de trobar punts en comú en les polítiques socials però que s'ha vist superat pels retrets. Encara que cap de les quatre participants han respost a la pregunta de per què no hi ha un govern d'esquerres a la Generalitat, la qüestió s'ha respost sola amb la distància ideològica i la retòrica de les diputades.