Vila agafa el relleu de Baiget amb “màxima lleialtat”
Puigdemont agraeix a l’exconseller el seu “treball, rigor i honorabilitat”
BarcelonaEn menys de 24 hores, tres noms han protagonitzat una reconfiguració de càrrecs al Govern. El primer a aparèixer va ser el de Jordi Baiget, cessat per Carles Puigdemont després d’expressar dubtes sobre el referèndum de l’1 d’octubre. La decisió va afectar directament Santi Vila, que va deixar la cartera de Cultura per passar a assumir la d’Empresa i Coneixement, en substitució de Baiget. El tercer protagonista d’aquests canvis ha sigut el fins ara director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, que ahir la titular de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va anunciar com a nou conseller de Cultura.
El relleu de Vila al departament d’Empresa es va fer efectiu ahir al matí al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i acompanyat de tots els consellers del Govern. Puigdemont va verbalitzar el seu agraïment “de manera molt especial” a Baiget en un discurs breu, en el qual va destacar el seu “servei a la institució i al país”. Malgrat haver perdut la “confiança” en Baiget, el president de la Generalitat va agrair “l’honestedat, el treball, el rigor i l’honorabilitat” del conseller sortint. En la roda de premsa posterior al consell executiu dels dimarts -el primer sense Jordi Baiget com a conseller d’Empresa i Coneixement-, Munté va admetre que la decisió que havia pres Puigdemont no havia sigut “senzilla”. La setmana que ve el mateix president haurà d’explicar-la en el ple del Parlament, perquè així ho estableix la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern quan hi ha canvis a l’executiu.
Poques hores abans de l’acte a Palau, el nou titular d’Empresa, Santi Vila, es va mostrar compromès amb el nou càrrec i, en una entrevista a RAC1, va assegurar que assumia la nova cartera amb la “màxima lleialtat” a Carles Puigdemont. De fet, va voler deixar clar que seguirà el full de ruta del Govern “fins al final”. Dilluns Baiget havia dubtat sobre la viabilitat del referèndum de l’1 d’octubre perquè va defensar que la reacció de l’Estat podria frenar el pla del Govern. Munté, però, va voler deixar clar que, malgrat que l’oposició acusi Puigdemont d’haver retirat la confiança a Baiget perquè el conseller va dir el que pensava, el cessament no té res a veure amb cap “discrepància” ideològica i va defensar que qualsevol membre del Govern té “llibertat absoluta” per expressar el que pensi.
Els dubtes de Baiget van acabar apartant-lo del càrrec que ocupava des de feia un any i mig i Puigdemont va decidir apostar per Vila, que ahir va assegurar que “tenir por és legítim i tenir dubtes és legítim, però no ho és deixar-te guanyar per la por”. Un missatge de fermesa que, de moment, comparteixen tots els consellers, segons Neus Munté. De fet, ahir el Govern va tancar files amb Puigdemont, i Munté va expressar ple respecte per una decisió que va emmarcar en la “potestat” que té el president de la Generalitat de “cessar i nomenar” els consellers quan vulgui. Munté va subratllar que tot el Govern en bloc està “al costat” del president i tots els consellers tenen el “compromís” de tirar endavant el referèndum perquè és fruit del “mandat parlamentari” del 27-S.
Després del cessament de Baiget, ahir la portaveu del Govern va voler enviar un missatge de tranquil·litat i va assegurar que “no tem” que n’hi hagi més per possibles dubtes amb el referèndum. De fet, el mateix Vila confia que la crisi al Govern no vagi a més, perquè creu que “com menys tensions i turbulències”, més “confiança” tindran els ciutadans i empreses en el Procés, que ara encara les setmanes decisives.