Santi Vila reconeix el paper d'"àrbitre" del Constitucional en el debat sobre el 9-N
El conseller de Territori diu que "l'alternativa a no respectar la llei és la inseguretat i la incertesa"
BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reconegut el paper del Tribunal Constitucional (TC) com a "àrbitre" en el conflicte per la consulta sobiranista i ha advertit que "l'alternativa a no respectar la llei és la inseguretat i la incertesa".
En una entrevista a Televisió de Catalunya, Vila, de CDC, ha explicat que el Govern "farà el possible i l'impossible" perquè es pugui votar el pròxim 9 de novembre i s'ha mostrat convençut que ho podran fer "ajustats a dret", emparats per la llei de consultes populars no referendàries que preveu aprovar el Parlament.
"En un estat de dret és molt important que tothom, des de la ciutadania de base fins a lògicament el seu govern, sempre tingui cura de ser molt respectuós amb la llei que ens empara a tots", ha subratllat el conseller.
Vila ha lamentat que el govern espanyol intenti posar traves a la celebració de la consulta, però ha afirmat que si l'executiu del PP finalment recorre la llei catalana "haurem de veure què diu el Tribunal Constitucional" sobre això.
"El Constitucional arbitrarà el conflicte", ha afirmat Vila, que ha criticat que es "qüestioni" el seu paper, tot i reconèixer que "no passa pel seu millor moment", en el marc del descrèdit que pateixen també altres institucions espanyoles.
Una llei difícil de tombar
"Cal ser curosos, perquè si ens ho emportem tot per endavant la pregunta és què ens queda", ha destacat el conseller. Per això, Vila s'ha mostrat caut davant la possibilitat que el 9 de novembre el Govern tregui les urnes al carrer, com va assegurar ahir el coordinador general de CDC, Josep Rull.
"És possible, però encara som en una fase en què el Parlament ha d'acabar la seva feina, que és dotar-nos de la cobertura legal de la consulta", ha incidit.
Ha volgut deixar clar que la Generalitat "posarà tota la intel·ligència des del punt de vista de la tècnica legislativa" per intentar acreditar que la consulta s'ajusta a dret, encara que si finalment la llei de consultes arriba al Constitucional serà aquest tribunal el que es pronunciï en última instància sobre la seva legalitat.
"Als magistrats que s'hagin de posicionar sobre aquesta llei no els serà fàcil justificar que és il·legal i que no s'ajusta a dret", ha assenyalat.
Tot i així, ha recalcat: "És important que enviem als ciutadans el missatge que és responsabilitat del Govern fer totes les iniciatives que s'hagin de fer, però sempre ajustades a la llei, perquè això ens dóna seguretat i garanties a tots".