PROCÉS SOBIRANISTA

Vidal s’implicarà en el Govern

Es perfila com a membre del futur Consell de Justícia de Catalunya pensant en el procés constituent

UNA FIGURA DEL SOBIRANISME El jutge Santiago Vidal és una de les figures de l’independentisme. Després que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) anunciés a finals de febrer la seva suspensió de sou i feina durant tres anys per haver redactat un esborrany de Constitució catalana, Vidal ha rebut homenatges i concentracions populars que li donaven suport.
Núria Orriols
17/03/2015
3 min

BarcelonaDesprés que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l’hagi expulsat tres anys de la judicatura per haver redactat un projecte de Constitució de la República catalana i fer agitació independentista, Santiago Vidal havia especulat amb la possibilitat d’entrar en política activa. Havia escoltat ofertes com la d’Alfred Bosch d’anar de número dos d’ERC per Barcelona a les municipals. Li donarà suport tancant la seva llista, però el jutge prefereix l’àmbit institucional, i més concretament tot el que es refereixi a pensar la Catalunya estat, així com el seu procés constituent. El magistrat de l’Audiència de Barcelona preveu invertir el seu temps des d’ara fins al 27 de setembre -data de les eleccions al Parlament- en l’àmbit del suport al Govern. Vidal acceptarà una proposta de la Generalitat que, segons ha pogut saber l’ARA, té a veure amb la “feina” que s’ha de fer ara en relació amb les “estructures d’estat” i el “procés constituent”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del Govern van confirmar a aquest diari l’existència de “converses” però sense “cap acord” encara. “Sempre s’ha buscat la col·laboració a través del departament de Justícia, per parlar del model de justícia, en cap cas del comissionat per a la transició nacional Carles Viver i Pi-Sunyer”, indiquen les mateixes fonts. El magistrat, en declaracions a l’ARA, va assegurar que la seva tasca estarà relacionada amb “planificar” i “dissenyar” el procés de transició nacional que ha de “culminar” el 27-S. Segons Vidal és una feina de “perfil tècnic” que concentrarà la major part de la seva activitat d’ara fins a l’estiu. “És un càrrec per construir el nou país; una tasca molt engrescadora”, apunta. També assegura que li permetrà mantenir la “transversalitat” i la “independència” que espera preservar com a jutge -que és al que es vol dedicar.

Previst a l’Estatut

I de què podria tractar? El Govern té pendent desplegar el Consell de Justícia de Catalunya, un òrgan institucional paragovernamental que preveu l’Estatut del 2006 i que el Tribunal Constitucional va retallar en la seva sentència del 2010. L’organisme s’hauria de crear abans de les vacances i el Parlament n’escollirà els membres entre juristes de reconegut prestigi. Fonts del Govern van admetre que Vidal podria tenir un paper en la fundació d’aquest organisme, que hauria de ser una mena de CGPJ català.

Vidal va indicar que serà “compatible” amb l’espera de la decisió que prengui el Tribunal Suprem sobre el seu futur com a magistrat -ha presentat un recurs a la decisió del CGPJ d’apartar-lo de l’Audiència de Barcelona-, que espera que li acabi donant la raó i es pugui “reintegrar” a la carrera.

Majoria qualificada al Parlament

La col·laboració de Vidal en l’àmbit institucional es concretarà “pròximament” amb el nomenament de la Generalitat i, segons ell, amb la ratificació del Parlament per “majoria qualificada” (és com l’Estatut preveu nomenar els membres del Consell de Justícia). Es tracta d’un càrrec de perfil “tècnic” i “molt efectiu”, va dir a l’ARA. Aquest serà un treball de “sis mesos”, fins que s’acabi la legislatura. Després del 27-S, el futur de Vidal tornarà a estar “obert”. Sobre quan es produirà aquest nomenament del magistrat i, en concret, en què consistirà definitivament la seva tasca, el jutge va apuntar que és una decisió que competeix a la Generalitat i que ha de ser ratificada pel Parlament.

En un sopar organitzat per l’entitat Sobirania i Justícia, Vidal va confirmar ahir al vespre que el seu càrrec com a assessor de justícia és una proposta de la Generalitat que haurà d’avalar la cambra catalana. El procés constituent i les estructures d’estat també van comptar la setmana passada amb la incorporació de tres experts proposats per ERC en àmbits estratègics arran de la renovació del pacte entre Artur Mas i Oriol Junqueras. Les incorporacions a l’executiu a petició dels republicans són Gemma Calvet, Marcel Coderch i Josep Ginesta.

stats