Vidal-Quadras, un convidat incòmode per a Casado
L'exdirigent popular i fundador de Vox critica l'estat de les autonomies que el PP defensa
MadridEl vot en contra a la moció de censura presentada per Vox fa un any va suposar un abans i un després per a Pablo Casado. Expliquen els qui el coneixen que va ser a partir d'aquell dia que el líder del PP va decidir que no parlaria més del partit de Santiago Abascal per no donar-li ales. Des de llavors, el partit ha marcat distàncies amb les tesis de l'extrema dreta, a la qual no han descrit mai així, sinó que l'han qualificat de moviment populista equiparable a l'independentisme. Però quan decideixes fer entrar en joc un exmembre del partit i fundador de Vox, corres el risc que l'estratègia descarrili per unes hores, encara que ell confessi sentir nostàlgia dels 31 anys que va militar al PP i admeti tenir una "sensació agradable" al tornar a participar en un acte del partit del qual va renegar ara fa set anys. "Tots tenim sentiments. Us trobo a faltar".
Aleix Vidal-Quadras, expresident del PP a Catalunya i exmembre de Vox, ha tornat a escena aquesta tarda assedegat de paraula, sense pèls a la llengua i, un cop més, desmarcant-se de la línia oficial del partit. "No sempre m'he plegat a la línia oficial", ha admès el mateix exdiputat popular quan ha recordat la seva trajectòria política al partit. El títol de la taula rodona organitzada en el marc de la convenció que el PP celebra durant tota la setmana era Unitat nacional i estat autonòmic davant del nacionalisme –hi participava també l'exdiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta– i Vidal-Quadras ha negat la major. "Quan sento dirigents del partit afirmar que l'estat de les autonomies és la història d'un èxit, costa sobreposar-se de l'estupor", ha deixat anar. Abans de pronunciar la frase ha demanat disculpes a Casado, que l'escoltava des de primera fila aguantant el tipus com podia –sort de la mascareta–, conscient que estava contradient un dels pilars que ha fet servir el PP per diferenciar-se de Vox: la defensa de l'estat de les autonomies.
Vidal-Quadras ha insistit: "L'amplíssima descentralització de l'estat autonòmic és el que ha alimentat aquesta plaga [l'independentisme] que posa la nostra nació multisecular al precipici de la descomposició". La moderadora, la diputada popular Edurne Uriarte, ha hagut d'intervenir per defensar que "l'estat autonòmic ha donat grans èxits" i per posar en valor la feina dels presidents autonòmics del PP, arrencant així els aplaudiments dels assistents a la sala, entre ells el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, amfitrió de la trobada, que s'ha celebrat a Valladolid aquest dimarts i que aquest dimecres farà parada a Madrid.
L'intent de rectificació
"No es tracta de dir estat de les autonomies sí o no. És una realitat que no es revertirà", ha intentat rectificar després Vidal-Quadras, desitjant molts anys més de govern a Mañueco i reconeixent que l'estat autonòmic "funciona". L'exdirigent popular ha assegurat que el que defensava ell era no donar "ni aigua", competències o més recursos als governs autonòmics, perquè tot plegat no derivés en un procés independentista com el de Catalunya.
Precisament, Vidal-Quadras va ser fulminat de la presidència del PP a Catalunya després del Pacte del Majestic entre José María Aznar i Jordi Pujol, del qual havia sigut molt crític. Set anys després -entremig va presidir la formació Alberto Fernández Díaz- va agafar el seu relleu Josep Piqué, que va intentar, sense èxit, donar un gir catalanista al partit. Dos projectes contraposats de PP que aquesta tarda s'han tornat a veure les cares a Valladolid. L'exministre d'Exteriors ha participat en l'anterior taula rodona, però ell s'ha cenyit a l'actual línia del partit i ha carregat contra els "populismes". Disciplinat, Piqué. Ja ho va demostrar fa anys quan, a contracor, va recollir signatures contra l'Estatut.