Víctor Terradellas deixa JxCat i presentarà batalla a Reus

Denuncia pressions i irregularitats del partit per beneficiar Teresa Pallarès

Víctor Terradellas a l'esquerra, a la ciutat de la justícia
23/05/2022
2 min

BarcelonaDurant anys, Víctor Terradellas es va moure amb comoditat pels principals despatxos polítics de Catalunya. Primer com a responsable de l'àrea internacional de CDC i, més tard, com una veu amb accés a Carles Puigdemont, fins i tot en els moments més durs de la tardor del 2017. Però les seves sortides –la dels 10.000 soldats russos encara cueja– fa temps que van deixar de caure en gràcia a la direcció de JxCat, que ara observava amb preocupació com podia acabar representant-los en les pròximes eleccions municipals. És difícil que un outsider s'imposi a un candidat oficialista en unes primàries, però hi haurà més d'un dirigent que respirarà alleujat amb l'anunci d'aquest dilluns: Terradellas renuncia a la seva candidatura a Reus i deixa el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Junts ja tenia una candidata triada pels seus dirigents nacionals actuals. Vaig rebre pressions perquè renunciés, però això seria anar tant contra la democràcia com contra el que crec millor per a Reus", expressa Terradellas en un comunicat. Ell mateix havia convocat la premsa –i la seva rival a les primàries, Teresa Pallarès– per fer pública la seva renúncia, però també per avançar que treballarà per presentar-se a les eleccions formant una candidatura ciutadana. "L’independentisme, i aquesta era una de les qüestions que tenia interès a saber quan em vaig presentar, està orfe de possibilitat de vot a Reus i a Catalunya. No tenim referent i crido els independentistes a crear una plataforma per acabar de concretar allò que el 27 d’octubre vam proclamar", ha plantejat.

Terradellas ha denunciat que se'l va fer fora del grup de WhatsApp local del partit; que es van excloure els seus avals "per un estrany problema informàtic" –ho va impugnar i, finalment, li van ser reconeguts–; que li han denegat informació sobre el Procés; que la coordinadora local va fer un escrit en què subratllava que li havien perdut la confiança, fet que "pot condicionar el vot de l'afiliat"; que la seva rival tenia accés a les dades de la militància i ell no i, en definitiva, que l'han "castigat". "Un partit, una direcció que no defensa la veritat ni el projecte no crec que sigui el partit del president Puigdemont. Ell el va construir per actuar amb unes formes diferents i no repetir estructures del passat", ha destacat.

Les connexions russes del Procés

Imputat en el cas del presumpte desviament de subvencions de la Diputació de Barcelona fins a CDC quan era president de la Fundació CatMón i de l'ONG Igman –recentment va assenyalar davant del jutge que de les subvencions se n'encarregava Francesc de Dalmases, actual diputat de Junts, i no pas ell–, ha estat en el focus mediàtic les últimes setmanes per les connexions russes del Procés. També davant del jutge va confirmar que, pocs dies abans de la declaració d'independència del 2017, havia mediat perquè Puigdemont es reunís amb un suposat emissari del Kremlin, que va oferir finançament i suport militar per a una eventual República Catalana. Una oferta a la qual Puigdemont no va fer cas i ni tan sols va donar credibilitat, segons va explicar el mateix Terradellas en seu judicial.

Les connexions russes es van incorporar en la macrocausa Volhov, en què també es va imputar altres dirigents independentistes com Xavier Vendrell i David Madí. I això que l'Audiència Nacional ja els havia donat carpetada el 2020, perquè no hi va veure el més petit indici de delicte.

stats