Diversos ajuntaments presenten al·legacions a la Fiscalia per aturar les accions de la policia local contra l'1-O
Sol·liciten que es deixin sense efecte les instruccions que converteixen en cos en policia judicial
Vic / BarcelonaDiversos municipis han presentat en les últimes hores al·legacions davant la Fiscalia per aturar les accions de la policia local contra el referèndum de l'1 d'octubre. Vic, Sant Cugat, Reus, Vilassar de Dalt, Tortosa, Figuera, La Garriga, Girona… La llista dels ajuntaments que han demanat per escrit que es deixi sense efecte la instrucció de la Fiscalia perquè les policies locals també actuïn com a policia judicial i requisin urnes, cartells, paperetes i tot el tipus de material del referèndum, no para de créixer.
La petició de l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, arriba l’endemà que dos agents de la Guàrdia Urbana requisessin el material de la campanya de l’1 d’octubre que la CUP i Capgirem Vic exhibien al mercat del Remei, després de ser alertats per dos veïns del barri contraris a la celebració del referèndum. Els agents van actuar d’acord amb la instrucció 1/2017 del 13 de setembre de 2017 del Fiscal de Barcelona en què s’insta, entre d’altres mesures, la de requisar urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral o elements informàtics per part de la Guàrdia Urbana. Unes competències que, segons ha denunciat aquesta tarda l’alcaldessa de Vic, "no són escaients per la policia local”.
En una compareixença pública aquesta tarda, Erra ha lamentat els fets de diumenge assegurant que “el cos de la policia local no s'ha de posicionar en el moment polític que viu Catalunya i en cap cas, actuar com a policia judicial”. Amb aquesta petició, Erra assegura que l’Ajuntament de Vic pretén defensar i protegir la Guàrdia Urbana i mantenir-la al marge del procés de ruptura. En paraules de l’alcaldessa, “des del consistori instem al cos de la Guàrdia Urbana a mantenir-se exempta d’aquesta problemàtica i a seguir treballant per la ciutat i pels que la formem”.
A l’espera de la suspensió cautelar immediata i la posterior nul·litat en la instrucció, Erra assegurava que “treballarem perquè la Guàrdia Urbana es cuidi de perseguir els delictes reals de la ciutat, ja que entenem que la llibertat d’expressió no ho és”. Per aquest motiu des de l’Ajuntament de Vic esperen que des d’avui i fins que finalitzi la campanya pel referèndum, a Vic no es tornin a repetir incidents com el de diumenge.
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha anunciat la presentació d'al·legacions a través de Twitter: "Remès escrit a la fiscalia perquè deixi sense efecte la instrucció a Policia Local per fer funcions de policia judicial que no els correspon"
Mataró defensa el paper de la Policia Local
A Mataró, per contra, després de diverses intervencions de la Policia Local en actes d'ERC i la CUP a la capital del Maresme, l'Ajuntament -governat pel PSC- reitera que els agents "actuen a instàncies dels Mossos d'Esquadra i per indicacions de la Fiscalia" des del passat 14 de setembre, quan els Mossos d'Esquadra van lliurar la instrucció als responsables de la Policia Local.
En les darreres hores, la policia local ha estat el cos que més accions ha fet a l'hora d'aturar actes o repartiment de propaganda relacionada amb el referèndum en diferents localitats. Si bé la Guàrdia Civil centra les seves operacions en entrar a impremtes per buscar material sobre l'1-O, la policia local ha obligat a retirar parades de l'ANC i el PDECat -aquest cap de setmana passat a Barcelona- o ha identificat membres d'ERC i la CUP per enganxar cartells a favor del referèndum, a més de requisar-los el material -ahir, per exemple, a Amposta-.