Paneque en el punt de mira per Rodalies: el ple votarà la seva reprovació
Els comuns i la CUP proposen allargar la gratuïtat de Rodalies fins al 2026

BarcelonaEl debat monogràfic sobre Rodalies es tancarà dijous amb la consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge, Sílvia Paneque, en el punt de mira. Junts, Esquerra i la CUP en demanen la reprovació en les propostes de resolució que s'han de votar demà. Ara bé, els juntaires van encara més enllà i també en reclamen el cessament. En les pròximes hores els grups han de negociar les seves propostes i caldrà veure si arriben a un acord perquè alguna de les peticions de reprovació tiri endavant. Es necessitaria el suport dels tres grups independentistes i almenys de la bancada del PP, que ja ha dit que votarà a favor de reprovar la consellera, igual que Vox. Els comuns no s'han pronunciat encara sobre aquesta qüestió.
De fet, l'única petició que porta el grup de Jéssica Albiach en les seves propostes de resolució és que els responsables d'Adif "assumeixin responsabilitats polítiques" si d'aquí a sis mesos el servei no s'ha solucionat. En canvi, els republicans demanen directament la dimissió del president de Renfe, Álvaro Fernández, i el president d'Adif, Luis Pedro Marco. El PP, per la seva banda, ataca els socialistes per l'altre flanc i dispara contra el ministre de Transports, Óscar Puente, de qui en demana la reprovació.
El traspàs de Rodalies
El traspàs de Rodalies és una de les qüestions que porten diversos grups en les seves propostes. Tant socialistes com republicans en defensen els diferents passos per materialitzar-lo, com ara que la nova operadora entri en funcionament l'any que ve. Esquerra, però, aprofita per posar una nova data: l'1 de juliol d'aquest any volen que Renfe tingui fet un inventari dels actius, recursos financers i recursos humans que hauran de ser traspassats a la nova operadora. En canvi, en la línia del que ha anat defensant els últims mesos, Junts exigeix un traspàs "real i efectiu" de tota la xarxa de Rodalies, Mitjana Distància i Avant i que la gestioni "una empresa pública 100% catalana de la mà d'Ifercat i de Ferrocarrils de la Generalitat".
D'altra banda, els republicans també defensen tirar endavant un pla de formació de maquinistes i personal de manteniment que, arribat el moment, eviti el boicot del personal de Renfe i Adif a l'operació. Una mesura que també defensa el PSC, que també vol programar ja el traspàs de les línies R1, R2 Sud, R3, R4 i R16. Es tracta d'un gest de bona voluntat cap als republicans després que s'hagin hagut d'empassar un gripau que, almenys durant dos anys, la nova operadora de Rodalies sigui una filial del grup de Renfe a causa de la pressió dels sindicats. En canvi, el PP demana a l'executiu espanyol que aturi les negociacions amb la Generalitat pel traspàs de Rodalies.
La gratuïtat de Rodalies fins al 2026
La CUP i els comuns plantegen la gratuïtat de Rodalies i Mitjana Distància com a mínim un any més, fins al 2026, si ni l'Estat ni el Govern poden garantir que els trens passin a l'hora (o, fins i tot, que passin). Els cupaires concreten fins al 2026, mentre que el grup de Jéssica Albiach defensa mantenir les bonificacions fins que el servei "funcioni amb normalitat". Ara els usuaris poden viatjar sense cost amb l'abonament del ministeri de Transports, però aquesta mesura caducarà el 30 de juny del 2025. Els socialistes, per la seva banda, no fan referència a aquesta qüestió en les seves propostes, però aposten per implementar, a partir del 2026, un sistema de "tarifa plana conjunt per Rodalies i Regionals", sempre d'acord amb el govern espanyol. El PSC també defensa buscar "mecanismes" per "reduir durant el segon semestre del 2025 la discriminació de preus per la distància diferent de viatge" entre Regionals i Rodalies.
Sobre la taula els grups també hi situen propostes per millorar la coordinació entre les administracions competents, mantenir informats els usuaris de les incidències i actualitzar el Pla de Rodalies. Els comuns, per exemple, defensen un pla de xoc per geolocalitzar els trens (i així unificar la informació sobre el servei) i també demanen crear la figura d'un "coordinador/a de Rodalies" que proposi el Govern i que s'encarregui de l'execució d'aquest Pla de Rodalies. El grup de Jéssica Albiach també aprofita per demanar a l'executiu que, davant aquesta crisi, se centri en els trens i aparqui ja els plans d'ampliar l'aeroport de Barcelona.
D'altra banda, Junts i la CUP posen el dit a la llaga en la desinversió històrica de l'Estat a Catalunya en aquest àmbit. De fet, els cupaires demanaran que es constitueixi al Parlament una comissió d'estudi de quant deu el govern espanyol a la Generalitat a compte de les obres no executades a Rodalies al llarg dels últims anys. L'objectiu final és que l'Estat transfereixi aquests diners a Catalunya com a compensació.