ONZE DE SETEMBRE
Política12/09/2015

Els partits absents a la Via Lliure rebutgen l’oferta de TV3

La CCMA proposava un programa de tres hores amb entrevistes

Núria Juanico
i Núria Juanico

BarcelonaUn espai informatiu de tres hores amb entrevistes dedicat als cinc partits polítics que no van participar en la Via Lliure, és a dir: Catalunya Sí que es Pot, Unió, el PSC, el PP i Ciutadans. Aquesta és la proposta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per complir la resolució de la Junta Electoral Central (JEC), que dijous va anunciar que permetia que TV3 i Catalunya Ràdio cobrissin la Via Lliure però, a la vegada, obligava els mitjans públics a “compensar” les forces polítiques que no s’hi van adherir. Els partits afectats, excepte Catalunya Sí que es Pot, que no es va voler pronunciar públicament, es van conjurar per negar-se en rotund a la proposta de l’ens públic, al·legant que el format ha de ser negociat entre les dues parts.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les formacions que van estar absents a la Meridiana consideraven que la manifestació era un acte electoral que beneficiava Junts pel Sí i que, per tant, els mitjans públics no tenien per què emetre-la. Amb tot, només el PSC, el PP i Ciutadans van presentar recurs davant la Junta Electoral, que va acabar acceptant, en part, la seva queixa. La fórmula que va posar sobre la taula la CCMA per compensar-les és un programa especial amb entrevistes als seus representants que s’hauria d’emetre demà de tres quarts de quatre a tres quarts de set de la tarda, després del Telenotícies migdia.

Cargando
No hay anuncios

L’especial informatiu es podria seguir simultàniament per TV3, el 3/24, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, que són els canals pels quals la CCMA va emetre ahir la Via Lliure, i tindria la mateixa durada que la retransmissió d’ahir, és a dir, tres hores. A la resolució de la JEC s’estableix que la compensació s’ha d’oferir “en dia festiu i en la mateixa franja horària de la retransmissió en directe”, “de manera immediata per a les formacions afectades” i “en termes de proporcionalitat”.

Tot i això, quatre dels cinc partits -el PSC, el PP, Ciutadans i Unió- han dit que no a aquesta proposta i així ho van transmetre a la direcció de la corporació pública a través d’una carta. Cada formació la va enviar pel seu compte, però coincidien en el diagnòstic i en la resposta: consideren que la resolució de la Junta no és interpretable només per una de les parts i que la fórmula per compensar-los mediàticament ha de ser pactada en una reunió en la qual participin tots els partits. Ahir a la nit encara estaven pendents de la resposta de la CCMA, que seguia mantenint l’informatiu especial. Consultats per l’ARA, Catalunya Sí que es Pot no va voler revelar la seva resposta a la corporació. El cap de llista, Lluís Rabell, es va limitar a dir que la resolució de la Junta és la que esperaven “com a resultat de la manipulació” que el president Artur Mas va fer de l’acte convocat per l’ANC i Òmnium “en confeccionar de manera interessada el calendari de les eleccions”.

Cargando
No hay anuncios

El recurs del PP, el PSC i Ciutadans

El litigi va començar amb el recurs presentat pel PP, el PSC i Ciutadans. En concret, els populars demanaven que es prohibís que TV3 retransmetés la Via Lliure perquè la informació s’hauria d’incloure dins els blocs electorals. C’s reclamava a la Junta que el temps de cobertura que destinessin a informar de la manifestació es comptés com a part del bloc electoral de Junts pel Sí, mentre que els socialistes demanaven que fos considerat com un acte més de la campanya de les formacions sobiranistes i, per tant, es respectés la proporcionalitat dels blocs.

Cargando
No hay anuncios

Dijous, la Junta Electoral de Barcelona va desestimar els recursos de per què va considerar que la Via Lliure a la República Catalana no era un acte de campanya perquè no estava convocada per cap candidatura de les que concorren a les eleccions. Tot i això, els partits van tornar a presentar recursos a la Junta Electoral Central, que va estimar parcialment el del PP i totalment el del PSC. En la resolució, la JEC entén que hi ha una identificació “notòria” entre la Via Lliure i el missatge que pretenen transmetre Junts pel Sí i la CUP.

La manifestació conquereix la xarxa

Cargando
No hay anuncios

La Via Lliure també es va viure ahir a través de les xarxes socials, que van aplegar milers de missatges, comentaris i imatges dels usuaris sobre la independència de Catalunya. A Twitter, les etiquetes #ViaLliure11S i #ViaLliure2015 van començar a treure fum a primera hora del matí i van convertir-se en trending topic poc després de la manifestació.

A causa de la gran quantitat de persones que hi havia a la Meridiana, la xarxa de telefonia mòbil va quedar sobrepassada els moments previs i posteriors a la Via Lliure, però quan la multitud es va dissoldre Twitter va tornar a bullir. Al vespre #ViaLliure11S havia aconseguit prop de 70.000 piulades, mentre que #Diada2015 en va obtenir més de 41.000.

Cargando
No hay anuncios

L’ANC va remoure Twitter a partir de les 20.14 h, quan va llançar l’etiqueta #WeAreCatalonia. Aquest hashtag va escalar ràpidament posicions i en pocs minuts va convertir-se en trending topic al costat de #viacatalana, #somvialliure, #fuet, impulsat per RAC1, i #11STV3.