CGPJ
Política27/12/2022

Els progressistes del CGPJ cedeixen: via lliure per renovar el Tribunal Constitucional

César Tolosa i María Luisa Segoviano han estat elegits per unanimitat al ple d'aquesta tarda

MadridVia lliure a renovar el Tribunal Constitucional (TC). Després de mesos de bloqueig i d'una crisi institucional pel mig, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) n'ha desencallat finalment la renovació. El ple de l'òrgan de govern dels jutges d'aquesta tarda ha designat per unanimitat els seus dos magistrats: el president de la sala tercera del Tribunal Suprem, el conservador César Tolosa, i la fins fa poques setmanes presidenta de la sala social del mateix tribunal, la progressista María Luisa Segoviano. Tot i els vetos i les dilacions que fins ara havien promogut els vocals afins al PP, ha estat el bloc progressista del CGPJ el que ha acabat cedint per "sentit institucional" i per "desbloquejar" la situació. La conseqüència immediata de tot plegat és que el TC quedarà renovat els pròxims dies i passarà a tenir majoria progressista.

Cargando
No hay anuncios

Com s'ha desfet el bloqueig al CGPJ? La clau ha estat el gir dels vocals progressistes. Aquest sector havia proposat el jutge de la sala tercera del Tribunal Suprem José Manuel Bandrés com a candidat al TC, però el seu nom el vetava el bloc conservador perquè considerava que era una proposta que venia directament de la Moncloa. El que havien fet els vocals afins al PP era posar damunt la taula el seu candidat, el president de la sala tercera del Tribunal Suprem, César Tolosa, i també el nom d'un altre magistrat, en aquest cas progressista, per substituir Bandrés.

Primer van proposar Pablo Lucas, però la votació al ple de dimarts passat va ser fallida perquè cap dels tres noms va aconseguir la majoria de tres cinquenes parts requerida. A finals de la setmana passada, els conservadors van canviar Lucas per María Luisa Segoviano amb la vista posada en el ple d'aquesta tarda. Una de les incògnites era què faria el vocal progressista Enrique Lucas, que fins ara no havia participat en les votacions perquè era el germà de Pablo Lucas. Però no ha calgut fixar-s'hi perquè tot el bloc progressista ha decidit renunciar al nom de Bandrés i Tolosa i Segoviano, que havia format part de la llista preliminar de candidats del sector progressista, han estat elegits per unanimitat.

Cargando
No hay anuncios

Majoria de set a quatre

Els dos candidats del CGPJ se sumen així als que ja va proposar el govern espanyol: l'exministre Juan Carlos Campo i la catedràtica de dret constitucional a la Universitat de Barcelona i pròxima al PSC Laura Díez. El pas següent per culminar la renovació del TC és que l'alt tribunal convoqui un ple governatiu per declarar la idoneïtat dels quatre candidats, destituir els magistrats amb el mandat caducat i nomenar els nous. Fonts de l'alt tribunal han explicat que el convocaran de manera "immediata" un cop rebin formalment l'acord dels dos nomenaments del CGPJ. Han d'abandonar l'alt tribunal l'actual president, Pedro González-Trevijano, i els magistrats Santiago Martínez-Vares, Juan Antonio Xiol i Antonio Narváez.

Cargando
No hay anuncios

Amb l'entrada de Tolosa, Segoviano, Campo i Díez canviarà la majoria al TC, que passarà a ser progressista. Una qüestió clau per al govern espanyol, perquè estan en joc diverses lleis que la triple dreta hi ha recorregut o hi vol recórrer. D'aquesta manera, ara la balança passa a decantar-se en favor dels set magistrats progressistes respecte als quatre conservadors (fins ara era de sis conservadors i cinc progressistes). El ple del tribunal de garanties ara està format per onze magistrats perquè fa uns mesos va plegar Alfredo Montoya per motius de salut. El magistrat havia estat designat pel Senat a proposta del PP i ara cal un pacte entre socialistes i populars per substituir-lo. Si s'assolís, els conservadors hi guanyarien un membre.

Una de les primeres decisions que haurà de prendre el ple del TC un cop quedi constituït és la persona que el presidirà. Fa temps que circula el nom de Cándido Conde-Pumpido com la proposta del sector progressista i que estaria ben vist per la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

La reforma del govern espanyol

A banda del canvi de majories al TC, l'altra derivada de tot plegat és què passarà amb la reforma judicial que el govern espanyol va intentar impulsar per canviar les majories al CGPJ i forçar la renovació de l'alt tribunal. Una reforma que el mateix TC havia suspès, generant un xoc inèdit entre el poder judicial i el legislatiu, i que el PSOE i Unides Podem preveien presentar com a proposició de llei un cop l'alt tribunal fes públics els arguments de la suspensió. Tot i que el bloqueig s'ha desfet, fonts socialistes asseguren que mantenen la intenció de tirar-la endavant, però descarten que sigui aquesta setmana. Més País ja va registrar una iniciativa en el mateix sentit.

Cargando
No hay anuncios

El PP ja ha demanat al govern que se'n desdigui i fonts de la formació li exigeixen que es "disculpi" davant els vocals conservadors del CGPJ per haver-los "insultat". Tant el PP com el PSOE han valorat positivament els dos nomenaments del CGPJ. "És el que esperàvem des de feia mesos i hi obligava la llei des del setembre", han remarcat fonts socialistes, que han tornat a exigir al PP que s'avingui a renovar també el CGPJ.