Política20/02/2019

Felip VI, en ple judici al Procés: "No és admissible apel·lar a una suposada democràcia per damunt del dret"

Puigdemont respon que "Franco també va respectar la llei quan va nomenar Joan Carles I com a successor"

Efe / Ara
i Efe / Ara

MadridSegueix el judici al Procés en directe

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No és admissible apel·lar a una suposada democràcia per damunt del dret, ja que sense el respecte a les lleis no existeix ni convivència ni democràcia, sinó inseguretat, arbitrarietat i, en definitiva, trencament dels principis morals i cívics de la societat". Aquestes han sigut les paraules que Felip VI ha utilitzat en el seu discurs al Congrés Mundial del Dret (World Law Congress), celebrat a Madrid paral·lelament al judici al Procés, en què ha recollit el Premi Mundial de la Pau i la Llibertat, que li ha atorgat l'Associació Mundial de Juristes. El guardó reconeix la tasca de les "institucions democràtiques espanyoles i el compromís del rei en defensa de la democràcia, fet que enforteix el model constitucional".

Cargando
No hay anuncios

L'expresident Carles Puigdemont ha reaccionat a les xarxes socials a les declaracions de Felip VI. "Franco va respectar la llei quan va nomenar Joan Carles I com a successor. Per això el seu fill mostra aquesta obsessió amb confondre llei i democràcia", ha dit a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha contestat a aquestes declaracions, assegurant a través de Twitter: "El que és inadmissible és utilitzar els tribunals contra la voluntat democràtica de la ciutadania".

Cargando
No hay anuncios

Acompanyat de Letícia, el rei no s'ha referit en cap moment al judici, tot i que ha fet una defensa fèrria de d'estat de dret i del respecte a la llei, i alhora ha apel·lat a la convivència i ha garantit la independència i neutralitat de la Corona. L'acte s'ha celebrat amb normalitat, després que ahir un grup d'estudiants protestessin amb pancartes i llaços grocs contra la justícia "farsa" durant la intervenció del president del TC.

Cargando
No hay anuncios

Felip VI creu que el fet que el congrés, que ha acollit uns 2.000 juristes, se celebri a Madrid és una mostra de confiança en un estat social i democràtic de dret "completament assentat", malgrat les dificultats que ha reconegut que afecten les institucions democràtiques tot el món.

En un moment com l'actual creu necessari reafirmar el compromís amb la democràcia constitucional i ha considerat que democràcia i estat de dret són realitats inseparables. "Sense democràcia el dret no seria legítim, però sense dret la democràcia no seria real ni efectiva", ha dit, i ha subratllat que no hi ha llibertat sense lleis ni democràcia sense lleis. Per reforçar aquesta idea, ha citat Aristòtil, Ciceró i Octavio Paz. Així, ha recordat que el filòsof grec ja va advertir que sense lleis no hi pot haver democràcia, sinó demagògia, i que l'escriptor mexicà va assegurar que, sense democràcia, la llibertat és una quimera.

Cargando
No hay anuncios

El rei ha agraït el premi rebut, que ha interpretat com un reconeixement a la democràcia constitucional espanyola i als dirigents que en diversos àmbits van liderar la Transició i van fer possible el text constitucional. En representació de tots ells ha citat l'expresident Felipe González, que ha intervingut prèviament a l'acte i al qual ha traslladat que ha procurat estar a l'altura de la confiança que va dipositar en ell. "La Constitució ha sigut, és i serà la guia de tots els meus actes. I la independència i la neutralitat de la Corona, el meu permanent compromís cívic amb Espanya, al servei de la democràcia i la llibertat".

El rei ha reconegut que la democràcia espanyola ha hagut de fer front a dificultats "serioses i greus", però s'ha mostrat convençut que "l'Espanya constitucional ha demostrat la seva fortalesa democràtica, els seus ferms principis i les seves conviccions sòlides i profundes".