Política 20/04/2022

Veus de Junts reclamen trencar amb el PSC a la Diputació de Barcelona pel Catalangate

Cuevillas i Comín demanen "predicar amb l'exemple"

2 min
Jaume Alonso-Cuevillas aquest dimecres al Parlament

BarcelonaLa relació amb els socialistes acostuma a ser un punt de fricció entre Esquerra i Junts al Govern i el Catalangate torna a situar els pactes amb el PSC sobre la taula. Junts ha demanat a Esquerra que l'espionatge destapat aquest dilluns per The New Yorker i el grup de recerca canadenc Citizen Lab, que presumptament hauria orquestrat l'Estat amb una seixantena de polítics i activistes com a víctimes, tingui conseqüències directes en les seves relacions amb el PSOE. Ara bé, algunes veus del mateix partit de Carles Puigdemont també demanen que Junts s'apliqui la mateixa recepta amb el PSC. Tot i que la línia oficial de la formació és situar el focus en el govern espanyol per reclamar-li responsabilitats en el cas, alguns dirigents de JxCat aposten per trencar el pacte de la Diputació de Barcelona, on governen amb els socialistes. El primer a fer-ho va ser el diputat Jaume Alonso en una entrevista dimarts a la nit al Més 3/24, on va mostrar-se obertament contrari a l'acord i va demanar posar-hi fi. De fet, es va mostrar convençut que és també el que pensa la militància –tot i que no s'ha pronunciat sobre la qüestió– i va suggerir que en tot cas és l'actual direcció del partit qui l'està mantenint.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Cuevillas –de l'entorn de la presidenta del Parlament, Laura Borràs– l'ha seguit també aquest dimecres l'eurodiputat Toni Comín, que ha reclamat "predicar amb l'exemple". "Tothom ha de fer un exercici de coherència. Si un vol tenir autoritat moral per exigir segons quines coses, ha de ser conseqüent amb les decisions que pren un mateix", ha sentenciat en una entrevista a Els matins de TV3.

¿Trencarà, doncs, Junts el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona? Fonts del partit expliquen que ara mateix no està sobre la taula i que la idea és situar la pressió del Catalangate en el PSOE, que és qui té més pes al govern espanyol, perquè esclareixi els fets. En aquest sentit, circumscriuen les declaracions de Comín i Cuevillas a "opinions personals" i asseguren que la direcció de Junts no té la intenció de barrejar el Catalangate amb els "pactes locals" resultat de les últimes eleccions municipals. "Cada cop que Esquerra té problemes amb el PSOE apareix el pacte de la Diputació", afirmen aquestes mateixes fonts davant les acusacions que sovint també llancen els republicans.

Ara bé, JxCat té un congrés aquest mes de juny per renovar l'executiva i l'estratègia del partit –també encarada a les eleccions municipals del 2023– i aquesta és una de les qüestions clau que s'han d'aclarir en el conclave.

stats