DEBAT INTERN
Política04/07/2016

Veus dels ‘comuns’ demanen una aproximació a ERC

Sara González
i Sara González

BarcelonaEl canvi a la Moncloa que onejava En Comú Podem de la mà de la resta de territoris i que havia de fer viable el referèndum pactat ha xocat amb una crua realitat: la victòria d’un PP que s’ha enfortit i una esquerra alternativa que s’ha quedat curta a l’hora d’arrabassar al PSOE el paper hegemònic de l’esquerra. Els comuns han sigut els més votats a Catalunya, però ara veuen com el seu projecte troba al davant un mur que li impedeix continuar prosperant a curt termini. Davant d’aquesta tessitura el nou espai que Ada Colau vol consolidar de cara a les pròximes eleccions catalanes es veu abocat a redefinir la seva estratègia i ja hi ha veus que apunten que la sortida passa per traçar sinergies amb formacions com ERC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Mentre a Espanya les forces de dretes es concentren al voltant d’un partit, a Catalunya el gir a l’esquerra té dues potes: En Comú Podem, guanyadora de les eleccions, i ERC, segona a no gaire distància”, defensa Albano Dante Fachin, diputat i aspirant a liderar Podem, en un article publicat a l’Ara.cat en què també subratlla que a ERC “no li és del tot còmode estar a Junts pel Sí”. El bloqueig a la ILP d’educació, l’aposta per BCN World o la negativa a apujar impostos a les rendes més altes són algunes conductes de CDC que, segons Fachin, incomoden els republicans.

Cargando
No hay anuncios

També el líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, va advertir dissabte que el procés s’ha de “repensar” de la mà d’ERC i la CUP perquè “amb el referèndum no és suficient”. Ara bé, va puntualitzar que no es tracta de sumar-se a un full de ruta independentista que també està bloquejat, sinó de construir un procés més ampli des de l’esquerra. “ERC i la CUP han de triar: o la Catalunya dels casinos o la Catalunya popular que vol representar En Comú Podem”, va deixar anar.

I és que, d’entrada, un dels aspectes que més incomoden els comuns és que des de l’independentisme se’ls cridi “a sumar-se” al seu projecte. “No crec que ningú ens pugui demanar que renunciem a fer a Catalunya el que podem fer per la majoria social i política que tenim, a l’espera d’un suposat resultat que haurà d’arribar a la tardor del 2020. No ens feu esperar”, va etzibar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, dissabte. Si bé Fachin admet en l’article que el mapa polític de l’Estat per fer realitat el dret a decidir tal com l’ha defensat En Comú Podem -i Podem i les confluències- “encara no és propici”, demana també als independentistes que admetin que tampoc la unilateralitat és una opció “viable a curt termini”. L’aposta d’aquest sector dels comuns és negociar d’igual a igual amb els partits d’esquerres el camí que cal seguir tant en l’eix social com en el nacional.

Cargando
No hay anuncios

Un posicionament no unànime

“Fins ara ens havíem centrat a defensar una solució de Madrid cap a Catalunya. Ara, però, hem de construir una solució des d’aquí”, defensa un dels dirigents de la coalició d’esquerres. El posicionament, però, no és unànime i el debat serà clau per definir el nou partit que dissenya Ada Colau per intentar l’assalt a la Generalitat.