Conflicte diplomàtic Veneçuela-Espanya

Veneçuela deté dos espanyols i els acusa de voler assassinar Maduro

El govern chavista diu que ha desarticulat una operació que preparaven la CIA i el CNI, i arresta 14 persones

ARA

BarcelonaEl ministre de l'Interior de Veneçuela, Diosdado Cabello, ha anunciat aquest dissabte la detenció de dos ciutadans espanyols, José María Basua Badovinos i Andrés Martínez Adasme, als quals acusa de tenir "vincles amb el Centre Nacional d'Intel·ligència" (CNI) espanyol i de participar en els preparatius d'un pla per assassinar el president del país, Nicolás Maduro". En l'operació policial, duta a terme a Puerto Ayacucho, una ciutat del nord del país, s'han detingut un total de 14 persones que, segons el govern chavista, participaven en una "operació de desestabilització" que Cabello ha vinculat amb l'opositora veneçolana María Corina Machado, segons Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ha sortit de seguida a desmentir públicament que els dos espanyols detinguts tinguin res a veure amb els serveis d'intel·ligència espanyols. "Hi tenen vincles. Sabem que diran que no, que és mentida. Tenen vincles amb el CNI d'Espanya. Poden sortir dient que no, però hi tenen vincles, hi són. Aquesta gent, aquests senyors d'origen espanyol estan detinguts; la tasca que venien a fer a Veneçuela està molt clara", havia insistit abans Cabello.

Cargando
No hay anuncios

Aquest xoc suposa un nou capítol en la tensió entre Caracas i Madrid arran de l’arribada de l’opositor Edmundo González a Espanya, on ha sol·licitat asil polític. El president espanyol, Pedro Sánchez, l’ha rebut a la Moncloa, però de moment evita reconèixer-ne la victòria a les eleccions del passat 28 de juliol, tal com li ha reclamat el Congrés a instàncies del PP. Els populars s’agafen a la qüestió veneçolana per desgastar Sánchez i han fet més peticions semblants al Parlament i al Senat. En paral·lel, Veneçuela ha citat l'ambaixador espanyol després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, titllés el govern chavista de "dictadura".

Una operació liderada per la CIA, diu Cabello

El ministre veneçolà ha explicat que els dos espanyols estan "sota custòdia i sent interrogats" amb "respecte als drets humans". Segons el relat de Cabello, l'operació que intentaven dur a terme els detinguts era dirigida per l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA) i també el CNI espanyol. Entre els detinguts també hi hauria dos estatunidencs i un txec, segons Efe.

Cargando
No hay anuncios

"La CIA està al capdavant d'aquesta operació. I l'altra, que tampoc no ens estranya, és el Centre Nacional d'Intel·ligència d'Espanya. És el que diuen aquests dos capturats; fins i tot parlen d'un grup de mercenaris que s'està reclutant per portar-los a Veneçuela amb objectius diferents”, ha apuntat Cabello, que assegurava que els "agents" espanyols "estan confessant".

Cargando
No hay anuncios

Les autoritats veneçolanes diuen que han trobat en els telèfons dels detinguts alguns "vincles amb la compra d'explosius C4" per iniciar rebel·lions a les presons.

Cabello ha assenyalat fins i tot el màxim responsable de l'operació l'ha identificat com a Wilmer Jose Castañeda, un membre en actiu de les forces especials nord-americana SEAL de la Marina, ha dit. Diversos opositors polítics al règim de Maduro, entre ells Machado, estarien al corrent de l'operació, en la qual s'han confiscat més de 400 fusells de diferents tipus, ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Les armes confiscades "arribaven a Veneçuela en contenidors amb productes com menjar per a gossos, venien desmuntades i aquí les rebien grups que tenien la responsabilitat de tornar-les a muntar", ha explicat. "Entre els detinguts hi ha persones a les quals se'ls va trobar a casa entre deu i dotze fusells que havien de fer-se servir en aquests plans contra l'estabilitat del país. Que el món sàpiga que nosaltres farem servir tots els mecanismes necessaris per repel·lir, per derrotar aquests grups de mercenaris, de terroristes que intentin soscavar la pau i l'ordre a Veneçuela", ha reblat.

Per la seva banda, el govern espanyol ha emès un comunicat on explica que la seva ambaixada a Caracas ha demanat al govern de Maduro poder tenir "accés als detinguts per poder verificar les seves identitats i la seva nacionalitat". Tanmateix, ha assegurat que, al contrari del que deia Cabello, cap dels dos forma part del CNI.