Amèrica Llatina

Veneçuela convoca l'ambaixador espanyol per les paraules "insolents" de Robles

La ministra va criticar la "persecució" dels antichavistes per part de la "dictadura" de Maduro

ARA
2 min
Margarita Robles

BarcelonaEl govern espanyol mira de rebaixar la tensió diplomàtica amb Veneçuela, en augment després d'unes manifestacions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que han indignat Nicolás Maduro. Veneçuela ha convocat l'ambaixador d'Espanya a Caracas, Ramón Santos, arran d'unes d'"insolents" i "grolleres" paraules dijous a la nit de Robles, que va criticar la "persecució" dels opositors i la "limitació de drets fonamentals" al país llatinoamericà. Aquest divendres al matí el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha intentat posar fre al desgavell intern de l'executiu de l'Estat i ha intentat calmar els ànims: ha evitat parlar de "dictadura" i ha afirmat que els gestos del govern chavista són una "decisió sobirana" de Veneçuela.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ambaixador espanyol ha de comparèixer aquest divendres al ministeri de Relacions Exteriors, segons ha informat a Telegram el canceller veneçolà, Yván Gil. Segons Gil, el govern de Maduro considera que les declaracions de Robles "apunten a un deteriorament de les relacions entre tots dos països". L'executiu de Maduro també ha cridat a consultes la seva ambaixadora acreditada a Espanya, Gladys Gutiérrez, que torna aquest mateix divendres cap al seu país. "Convocar a un ambaixador, jo ho he fet en diverses ocasions, i cridar a consultes són decisions sobiranes de cada estat i, per tant, no hi ha res a comentar", ha anotat Albares en una entrevista a RNE.

Després que Espanya acollís el líder opositor Edmundo González Urrutia i li concedís asil, a principis d'aquesta setmana, la ministra Robles ha denunciat que el que fa el govern de Maduro amb "moltíssims" antichavistes és "inacceptable i inassumible", unes paraules que el president veneçolà ha qualificat d'"ingerència". Robles va qualificar el règim de Maduro de "dictadura". En una entrevista a RNE, Albares s'ha negat a utilitzar aquests termes al·legant que no és ni "catedràtic en dret constitucional ni politòleg". A més, el cap de la diplomàcia espanyola s'ha esplaiat a l'hora d'enaltir els llaços entre els dos països. "Veneçuela és un país germà amb el qual Espanya vol tenir, en benefici del poble veneçolà i l'espanyol, les millores relacions. El que volem és el mateix que per a Espanya: democràcia, llibertat, justícia social, creixement econòmic. I per això treballarem", ha afegit.

Aquest dijous, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va reunir a Madrid amb l'opositor González Urrutia, que va fugir del país, diu, per les "pressions i amenaces" del règim de Maduro. González insisteix a reivindicar-se com el guanyador legítim de les eleccions del passat 28 de juliol, però el govern i la justícia chavista han confirmat la victòria de Maduro i es neguen a fer públiques les actes electorals. L'endemà de fer-ho Sánchez, els expresidents del govern espanyol Mariano Rajoy i Felipe González també s'han reunit amb González Urrutia. En el seu cas, sí que el reconeixen com a president electe.

stats