Vendrell carrega contra Junqueras: "Si perd, d'aquí un any no serà militant d'ERC, com Carod"

L'exconseller va reclamar que s'expedientés l'expresident per demanar que es mantinguin càrrecs d'ERC al Govern

L’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell divendres després de sortir en llibertat.
Act. fa 5 min
4 min

BarcelonaL'exconseller Xavier Vendrell ha trencat el silenci per carregar amb duresa contra el fins ara president d'ERC, Oriol Junqueras, que opta a tornar a dirigir el partit. "Si perd el congrés, d'aquí a un any Junqueras no serà militant d’ERC, com va passar amb Joan Hortalà, Àngel Colom o Josep Lluís Carod-Rovira", ha reblat l'empresari, que no s'ha mossegat la llengua a l'hora d'atacar l'expresident republicà. "Estic fart de dirigents que quan les coses no van bé no segueixen al peu del canó", ha etzibat en una entrevista a Catalunya Ràdio. De fet, ha arribat a acusar Junqueras de ser "deslleial" al partit assegurant que va demanar al president del Govern, Salvador Illa, que mantingués persones afins a ell dins el Govern. Una afirmació rebutjada per la candidatura de Junqueras al congrés d'ERC, que ha reclamat a la comissió de garanties del partit que actuï contra les "calúmnies i falses acusacions" de Vendrell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vendrell va demanar a la direcció republicana que encapçala Marta Rovira que obrís un expedient contra Junqueras per aquests contactes amb Illa. "La direcció ho sap, però no vol destapar la caixa dels trons ara, però per molt menys s’ha expedientat gent d’ERC -ha assenyalat-. Si el Govern nega que Junqueras li demanés que mantingués alguns càrrecs de govern, menteix", ha subratllat. L'executiva del partit no ha acusat directament Junqueras, però aquest dilluns va tornar a exigir a totes les persones amb carnet del partit que cessin immediatament dels seus càrrecs a la Generalitat. Des del Govern, la seva portaveu, Sílvia Paneque, ha evitat confirmar aquestes converses amb Junqueras i s'ha limitat a dir: "Som els que decidim els càrrecs i aquests càrrecs són plenament competents i solvents i tenen la capacitat adequada per ocupar-los [...]. El Govern és el competent i responsable dels nomenaments i tots s'han fet d'acord amb les responsabilitats i la competència que havien de desenvolupar i pensant en la competència".

Però les crítiques cap a l'expresident del partit no s'han aturat aquí. Vendrell ha afirmat que Junqueras està incapacitat per exercir de president des del moment en què ni tan sols explica públicament què va votar en la consulta per investir Illa. I, anant més enrere en el temps, ha recordat com es va "amagar" després de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017, quan la resta del Govern i altres dirigents d'ERC -com la mateixa Rovira- eren al Palau de la Generalitat per decidir què s'havia de fer a continuació: "Oriol Junqueras se'n va a Montserrat, no fos que li caigués alguna garrotada, perquè el pare abat el protegís". L'exconseller durant el tripartit ha trepitjat tots els ulls de poll, traient importància al paper de Junqueras en el referèndum de l'1-O. "Junqueras no va fer l'1-O. Els líders polítics van ser Carles Puigdemont i Marta Rovira".

Fins ara cap dirigent d'ERC s'havia referit amb tanta duresa a Junqueras. "Amb una transició ordenada no ho hauríem explicat, però la militància té dret a saber qui és Junqueras, i ara s’està carregant el partit com van fer antecessors seus", ha justificat Vendrell, que dona suport a una altra de les candidatures al congrés dels republicans, la que encapçala Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional).

Qui prenia les decisions?

També ha rebatut les declaracions de Junqueras en què afirmava que l'estructura B del partit prenia les decisions a la seva esquena. "Ell posa Pere Aragonès de candidat i Laura Vilagrà de número dos, li diu a Roger Torrent que no es presenti, aposta per avançar eleccions... Que no digui que no manava, no pot amagar-se en moments claus com va passar amb la investidura d'Illa", ha remarcat Vendrell, totalment alineat amb les tesis que defensa l'executiva actual de Rovira.

I encara que sigui per omissió, Vendrell opina que Junqueras també és responsable de l'estructura B que, entre d'altres, va penjar els cartells contra els Maragall. "Si es fa una campanya indigna, ell se n’ha de fer responsable. Si és el president, no té cap responsabilitat?", s'ha preguntat. De fet, ha apuntat que el ninot penjat de Junqueras podria ser obra de l'entorn de l'expresident. "El dia que se sàpiga [qui va penjar el ninot] trontollaran algunes coses, tinc clar qui el va penjar", ha dit sense donar més detalls.

Vendrell ha lloat la primera etapa de Junqueras al capdavant del partit per haver sigut capaç d’aconseguir que "persones de sentiment nacional espanyol votessin partits independentistes". Ara, però, li ha insistit que ha de plegar com van fer antecessors seus o la mateixa Marta Rovira, que ha anunciat que no opta a la reelecció. "Puigcercós va fer un pas al costat i ara hi ha una persona que ha de tancar una etapa després de tretze anys liderant en el mandat més llarg de la història del partit, perquè està fent un mal irreparable a Esquerra". Aferrant-se als mals resultats electorals dels republicans, Vendrell ha denunciat que "Junqueras ha comès errors que ens han portat on som" i que ara mateix "genera divisió" i "el partit s’ha de recosir". En aquest sentit, ha avançat que va promoure una trobada amb gent de l’entorn de Junqueras i de Xavier Godàs, el candidat que té l'aval de Marta Rovira, per intentar acostar posicions que Junqueras va "boicotejar".

"Les declaracions de l'empresari són un reguitzell de calúmnies i falses acusacions que contravenen els estatuts del partit, a més de les més elementals normes de respecte i educació entre la militància de la nostra organització política", afirma en un comunicat Militància Decidim, la candidatura de Junqueras, que demana "acabar amb els atacs personals i polítics entre companys de partit des de plataformes públiques" perquè considera que "destrossen la imatge pública d'Esquerra Republicana".

stats