El PSOE creix a les portes del 14-F i després de quatre mesos a la baixa, segons el CIS

Illa suspèn com a ministre amb un 4,6 en l'enquesta del gener

3 min
Pedro Sánchez, davant per davant del cap de l'oposició, Pablo Casado, durant una sessió de control al Congrés.

MadridDesprés d'un últim baròmetre en què la triple dreta al Congrés prenia força i retallava distàncies amb el bloc d'investidura, el PSOE torna a agafar aire a l'inici d'aquest 2021, segons la mostra del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest gener. Per primer cop des de l'estiu, els socialistes superen la barrera del 30% (passen d'un 29,5% a un 30,7%) i, a les portes de les eleccions catalanes previstes de moment per al 14 de febrer, deixen enrere quatre mesos consecutius de davallada durant la gestió de la segona onada de la pandèmia. Al seu torn, el PP continua un ascens constant i ja supera la barrera del 20% (passen d'un 19,2% a un 20,5%), uns resultats que no aconseguia des l'estiu, de manera que a l'enquesta el vell bipartidisme espanyol surt reforçat.

Consulta aquí el darrer baròmetre del CIS (PDF)

El PP obté els vots de la resta de forces de la dreta. Si bé Vox portava un ascens prolongat els últims mesos fins a superar Unides Podem en l'últim sondeig, ara perden un punt i se situen en un 13% d'estimació de vot, i Ciutadans baixa d'un 10,5% a un 9,3%. El partit de Pablo Iglesias gairebé no té canvis, perd una sola dècima percentual i es queda en un 10,7%.

Tot i la petita remuntada dels socialistes, els socis de coalició a l'Estat continuen sumant menys que la triple dreta en el baròmetre del CIS. El marge, però, es redueix. En l'anterior enquesta el PSOE i Unides Podem sumaven un 40,8% i el PP, Cs i Vox un 43,7%. Ara passen a un 41,4% i un 42,8%, respectivament.

Una nota significativa de l'enquesta és l'última puntuació per al ministre de Sanitat sortint, Salvador Illa, que suspèn amb un 4,6 sobre 10. Les úniques que aproven són la titular d'Economia, Nadia Calviño, i la de Defensa, Margarita Robles, mentre que la d'Igualtat, Irene Montero, és qui obté la pitjor nota, un 3,3.

El sondeig es va fer entre el 7 i el 25 de gener, és a dir durant l'ascens de la tercera onada del coronavirus després de les vacances de Nadal, i es va tancar només un dia abans de la renúncia d'Illa per ser candidat del PSC en les eleccions catalanes.

Aquest cop l'enquesta no té una submostra per saber la situació política a Catalunya, com havia passat per sorpresa els dos últims mesos. I és que el CIS ja va publicar la seva pròpia enquesta preelectoral per al 14-F la setmana passada, en què guanyava virtualment el PSC frec a frec amb ERC.

Pel que fa als partits catalans, ERC es manté en un 2,9% d'estimació de vot a nivell estatal, Junts per Catalunya perd dues dècimes fins a un 1,5% i la CUP també dues dècimes fins a un 0,6%.

Baixa la confiança en Sánchez tot i l'augment del PSOE

El CIS manté el president espanyol, Pedro Sánchez, com el líder polític més ben valorat i augmentant la distància sobre la resta. Es queda amb un 4,3 sobre 10 per segon mes consecutiu, mentre que la resta de líders de partits estatals baixen. El del PP, Pablo Casado, obté tres dècimes menys i baixa a un 3,3 –no li repercuteix, doncs, l'augment dle PP–, mentre que el líder d'Unides Podem baixa una dècima, fins al 3,1; la de Ciutadans, Inés Arrimadas, baixa del 3,9 al 3,4, i el de Vox, Santiago Abascal, de 2,5 a 2,3.

A tall de curiositat, tot i que el PSOE creix en l'enquesta en estimació de vot, continua la davallada pel que fa a la confiança que inspira Sánchez. Si el mes passat a un 68,7% li inspirava poca o cap confiança, ara és a un 70,4%. Només un 25,8% li té molta o força confiança, dos punts i mig menys.

Evolució de l'estimació de vot en el baròmetre del CIS
stats