Política18/05/2019

Valls nega haver deportat gitanos a França "pels seus orígens" i diu que l'independentisme és el "supremacista"

L'alcaldable diferencia el racisme de les "polítiques d'immigració" abans d'un acte amb la comunitat gitana a la Verneda

Anna Mascaró
i Anna Mascaró

BarcelonaDurant l'etapa de Manuel Valls com a ministre de l'Interior francès, la seva gestió de la immigració va ser polèmica, fins i tot en el si del seu propi partit (que aleshores era el socialista). Preguntat sobre les seves polítiques de deportació de gitanos romanesos i búlgars durant el seu mandat, l'alcaldable de Barcelona ha respost aquest dissabte a la premsa: "Com pot dir aquestes barbaritats?". El candidat amb el suport de Ciutadans ha afirmat a continuació que "el racisme, el supremacisme", és a Barcelona -en referència a l'independentisme-, perquè "si no ets de la ciutat, si cantes o parles en castellà, aquí sí que et fan 'escraches'", ha dit recordant el concert de la cantant Marta Sánchez, que ahir es va acabar suspenent perquè se li van llançar diversos ous des del públic a Badalona.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Valls ha insistit que, mentre ell va ser ministre de l'Interior francès, "mai es va expulsar ningú pels seus orígens". "Hi ha milers de gitanos francesos, integrats", ha asseverat: "Hi va haver polítiques respecte al barraquisme i unes situacions intolerables pel que fa a salubritat, salut..., amb nens que van morir en aquells camps". L'ex primer ministre francès ha diferenciat entre el racisme o la xenofòbia i les "polítiques d'immigració, amb ciutadans de països com Romania i Bulgària, amb els que van fer unes polítiques d'integració, però també de gestió de la immigració". "Hi ha polítiques d'immigració que han de ser responsables, i gent que després torna al seu país amb cooperació", ha recalcat.

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldable ha fet aquestes declaracions amb motiu d'una trobada que feia a la Verneda amb diferents entitats i representants de la comunitat gitana. Durant el seu mandat com a ministre de l'Interior, les xifres oficials apuntaven a 27.000 expulsions el 2014 pel que fa a deportacions en total, sumant totes les nacionalitats. D'altra banda, Valls va fer en el seu moment declaracions a la televisió francesa, en què va assegurar que fins a 5.000 gitanos romanesos i búlgars havien estat retornats a la frontera sota el seu mandat, tal com es pot veure en aquest vídeo.

Les seves polítiques migratòries van ser polèmiques en el seu moment, quan va arribar afirmar que la "majoria" de gitanos romanesos i búlgars haurien de ser "portats a la frontera" excepte els nens i les dones, per als quals apel·lava a "buscar una solució". "No estem per acollir aquestes poblacions, cal dir les coses amb claredat", va dir en la mateixa intervenció: "No és estigmatitzar, sinó mirar la realitat". També durant el 2013, Valls va vincular en una ràdio francesa els gitanos romanesos i búlgars a "la mendicitat i la delinqüència", i va insistir que l'"única solució és desmantellar els campaments i expulsar-los". Unes paraules que van sembrar la discòrdia en el seu propi partit, el socialista.

Cargando
No hay anuncios

Diversitat d'opinions en el col·lectiu de gitanos de Barcelona

Poc abans de començar l'acte amb representants de la comunitat gitana, Valls ha insistit que aquestes polítiques migratòries no tenen res a veure amb el lloc d'origen de les persones que van acabar sent deportades. En el mateix sentit, ha fet èmfasi en el fet que compta a la seva llista amb un gitano barceloní: Pedro Vargas, de 21 anys i tècnic al departament d'assessoria jurídica de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya, que ocupa el lloc 17. En declaracions a la premsa, Vargas ha defensat Valls com "el candidat del canvi, que farà una Barcelona millor". En aquest sentit, ha insistit que s'ha "compromès fermament amb el poble gitano" mitjançant la creació d'una oficina específica per tractar els interessos del col·lectiu. "Als que el titllen de racista, els he de respondre que això són fal·làcies", ha afirmat Vargas: "A França el que va passar és un problema d'inseguretat i salubritat".

Cargando
No hay anuncios

Valls ha compartit un aperitiu amb les persones que han acudit a la trobada, molts per donar-li suport. "Es veu que té un bon projecte per al barri", explicava Lídia Heredia. Al seu torn, Justo Fernández s'ha mostrat "agraït" pel fet que hi fos en la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Però també s'han trobat veus que el qüestionaven, com Paco Serrano, gitano amb la doble nacionalitat espanyola i francesa, que li ha preguntat en públic: "Com és que va decidir venir a Barcelona després de perdre unes primàries a França?" Valls ha respost reivindicant el seu retorn a Barcelona com una aventura "personal", un "canvi de vida". A preguntes de l'ARA, Serrano ha dit que no creu que Valls sigui "racista": "Segurament no ho és". Amb tot, ha destacat la "hipocresia" dels polítics, que en campanya "diuen una cosa, i quan governen una altra": "Quan ell era ministre de l'Interior va respondre als interessos de l'opinió general, que estava farta dels romanesos gitanos", ha sentenciat.

Al seu torn, representants d'altres entitats de la comunitat gitana han opinat sobre la qüestió a preguntes de l'ARA. Samuel García, de l’associació Carabutsi, afirma que "no podria simpatitzar" amb Valls per les seves polítiques d'immigració, i critica les expulsions: "Se'ls podria haver reubicat, donat habitatge, però treure'ls és racisme". García censura, a més, les referències de Valls a la "integració" dels gitanos romanesos i búlgars: "L'expulsió no resol el problema de la integració". Per la seva banda, Ricard Valentí, president de l'Associació Gitanos de Gràcia, que ocupa el lloc 24 de la candidatura de JxCat, creu que el candidat de Cs tindrà menys suports dels que podria haver rebut per les seves polítiques d'expulsions durant la seva etapa a França:"No hi ha ningú il·legal", reivindica.