Urkullu guanya força i suma majoria amb el PSE
El PNB s’imposa i amplia el seu marge; EH Bildu aguanta en el segon lloc resistint la irrupció d’Elkarrekin Podem; els socialistes treuen el seu pitjor resultat, i el PP segueix a la cua
VitoriaEl Partit Nacionalista Basc va aconseguir ahir una incontestable victòria en les eleccions al Parlament d’Euskadi. Va obtenir 29 escons, dos més que fa quatre anys. La seva estratègia de destacar la gestió per sobre de qualsevol altre debat i el missatge de diferenciar la política basca de l’espanyola ha fructificat. L’electorat ha respost al seu discurs moderat i allunyat de l’independentisme. Els jeltzales han consolidat la seva victòria amb un escó més a Biscaia i un altre a Àlaba, el seu taló d’Aquil·les històric. Íñigo Urkullu tornarà a serlehendakariquatre anys més i amb un escenari molt més favorable.
El debat ara és com gestionarà el seu triomf. Suma majoria absoluta amb totes les formacions de la cambra: EH Bildu, amb 17 escons, va resistir al segon lloc la irrupució d’Elkarrekin Podem, que perd pistonada i obté 11 escons; per la cua, el Partit Socialista d’Euskadi i el PP han obtingut 9 diputats.
Urkullu té l’opció de renovar el seu acord de govern amb el PSE -un escó recuperat a última hora d’EH Bildu permet la suma- o intentar governar en solitari i observar com es mou el tauler polític espanyol per triar els moviments que vol fer.
Fa quatre anys Urkullu va començar governant en solitari i quan va veure que la minoria parlamentària no li permetia avançar va recórrer als socialistes. D’aquesta decisió en depèn la formació de govern (no hi ha alternativa viable a Urkullu) i també el rumb que prendrà el País Basc en qüestions com la sortida de la crisi, el procés de pau i la relació amb Espanya. El lehendakari no va oferir pistes i va limitar-se a assenyalar que “a partir d’ara ens haurem d’asseure a parlar d’acords de país”.
L’altra opció que surt reforçada dels comicis d’ahir és EH Bildu. Tot i perdre quatre escons, s’ha consolidat com a segona força i, encara que no ha pogut evitar que el PNB agafi més avantatge, ha aconseguit evitar que Elkarrekin Podem els superés. Manté així l’hegemonia de l’esquerra després d’un any difícil per la situació interna i les caigudes electorals. A més, el canvi d’estratègia dels independentistes i el lideratge d’Otegi -inhabilitat com a candidat- també en surten reforçats, i en els pròxims mesos tindrà incidència en els debats interns que han de viure formacions de la coalició com Eusko Alkartasuna i Sortu.
No obstant això, els resultats fan que la seva proposta de buscar un pacte amb el PNB i Podem entorn al dret a decidir s’allunyi. El fet que Urkullu sumi amb els socialistes fa que els abertzalesperdin capacitat de pressió. L’aritmètica no va preocupar Otegi, que ahir estava exultant: “Aquesta nit ha començat l’assalt als cels sobiranistes”.
El tercer lloc d’Elkarrekin Podem és un molt mal resultat per a una formació que a les generals havia guanyat, fins i tot, el PNB. El partit lila volia presentar-se com l’única alternativa a Urkullu, però no ha pogut traslladar amb eficàcia els seus missatges a un electorat que ara no votava en lògica espanyola. La seva candidata, Pili Zabala, tampoc ha acabat de posar-se en el seu paper. A partir d’ara haurà de treballar de valent per forjar un partit que encara està molt descosit per les pugnes internes.
Majoria pel dret a decidir
El PNB i Bildu sumen una aclaparadora majoria sobiranista, amb el 58% dels vots. El suport al dret a decidir s’amplia fins el 73% comptant Podem. Els gran damnificats de la nit van ser el PSE, el PP i Ciutadans. L’unionisme cau a Euskadi, ja que representa únicament 18 dels 75 diputats al Parlament basc quan fa vuit anys socialistes i populars formaven govern amb majoria absoluta.
La patacada més forta és la del PSE. Amb nou diputats, el pitjor resultat de la seva història, els socialistes perden set escons respecte al resultat de fa quatre anys. La caiguda és encara més greu si es té en compte que Patxi López va ser lehendakari el 2008 amb 25 escons. La formació d’Idoia Mendia ha tocat fons: ha perdut la batalla contra Podem i fins i tot el PP l’ha igualat en escons. L’única taula de salvació que tenen els socialistes és que sumen la majoria absoluta amb el PNB. Poc consol ahir per a Mendia: “No és el resultat que esperàvem”, va lamentar la candidata.
La caiguda del PP, d’un escó, no va ser tan greu, però els populars confirmen les poques possibilitats d’abandonar l’últim lloc a Euskadi. L’aposta per Alfonso Alonso no ha donat fruits. Tot i això, els populars van sortir exultants a valorar els resultats. El candidat va afirmar que havia “guanyat les enquestes” i que a partir d’ara actuarien “amb responsabilitat i intel·ligència”. Alonso ho va aprofitar per furgar en la caiguda dels socialistes, argumentant que era per culpa del bloqueig del PSOE a una investidura de Mariano Rajoy.
Ciutadans no estarà al Parlament basc. Tot i quedar-se a les portes d’obtenir un escó per Àlaba, la seva aposta per derogar el concert econòmic -que genera un ampli consens a la comunitat- ha fracassat.
El País Basc inicia una nova etapa en què el PNB tindrà les mans més lliures per pactar el rumb: el lehendakari Urkullu, reforçat, podrà gaudir d’una legislatura còmoda si aconsegueix, a partir d’avui, els suports necessaris.