Política20/01/2021

Urdangarin obté el tercer grau penitenciari

El cunyat de Felip VI només haurà d'anar a dormir de dilluns a dijous a un centre de reinserció

Ara
i Ara

MadridEl jutge de vigilància penitenciària ha concedit el tercer grau a Iñaki Urdangarin, que només haurà d’anar a dormir de dilluns a dijous a un centre de reinserció d’Alcalá de Henares, als afores de Madrid. Així ho ha decidit el magistrat que ha estimat el seu recurs contra la decisió d’Institucions Penitenciàries de l'Estat, que el 30 de desembre va negar al cunyat de Felip VI la semillibertat i el va mantenir en el 100.2, un règim que li permetia sortir a treballar i passar alguns caps de setmana a casa.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Fiscalia s’havia mostrat favorable a la petició d’Urdangarin, amb la condició que seguís anant a treballar i se sotmetés a un programa de reinserció per a delinqüents econòmics. El febrer del 2017, Urdangarin va ser condemnat per l’Audiència de Palma a sis anys i tres mesos de presó per malversació de fons públics en el cas Nóos, i el Suprem va rebaixar-li la pena a cinc anys i deu mesos, cosa que no va evitar el seu ingrés a la presó de Brieva (Àvila) el juny del 2018.

Cargando
No hay anuncios

Evolució "positiva" de l’intern

El jutge es mostra molt crític amb la resolució del director general d’Execució Penal i Reinserció -adscrit al ministeri de Justícia-, en què se li negava el tercer grau. La considera "arbitrària" perquè "no dona cap explicació" sobre els motius pels quals es va impedir al reu la progressió de règim penitenciari. "Infringeix, desconeix i s’aparta obertament" de la jurisprudència del Tribunal Suprem, subratlla sobre la resolució el jutge en la seva interlocutòria.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, destaca "l'evolució positiva" de l’intern, que ja s’acosta al compliment de la meitat de la pena i treballa regularment fora de la presó, i critica que la resolució de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries, ara revocada, "no dona cap explicació" del motiu pel qual es dona un tracte "pitjor" a Urdangarin que al de la resta de condemnats pel cas Nóos. També remarca que, almenys un d’ells, l’exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, ja gaudeix del tercer grau. Considera, per tant, que es vulneraria el principi d’igualtat recollit a l’article 24 de la Constitució. Aquest mateix jutge ja va apuntar en una resolució del mes d’agost en què va concedir el 100.2 a Urdangarin que l’1 de maig del 2022 "com a molt tard" el cunyat del rei podria obtenir la llibertat condicional perquè hauria complert dues terceres parts de la condemna, tal com regula l’article 90.2 del Codi Penal.

No era la primera vegada que el marit de la infanta Cristina aspirava al tercer grau i, de fet, aquest jutge de vigilància penitenciària ja l’hi havia concedit fa uns mesos. Tanmateix, aquella vegada la Fiscalia no hi estava d'acord i va recórrer a l’Audiència de Palma, que l'hi va tombar. Aquesta vegada el ministeri públic s'havia mostrat partidari del tercer grau, de manera que la decisió judicial esdevindrà ferma.

Cargando
No hay anuncios

L’advocat d’Urdangarin, Màrius Pascual Vives, ha celebrat la concessió del tercer grau penitenciari. "Per fi", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació, a les portes del seu despatx, tal com informa Europa Press. El lletrat ha assegurat que fa "molt de temps" que no parla amb el seu client, i ha destacat que el nou règim penitenciari li permetrà "tenir més contacte amb la seva família". Urdangarin era a la presó des del 18 de juny de 2018.

La sentència pel desviament de fons públics del Govern Balear a l’Institut Nóos, presidit per Urdangarin, considerava que el gendre del rei emèrit s’havia servit del seu posicionament institucional com a membre de la família reial per portar a terme els delictes. Va ser el condemnat que va rebre una pena més alta, mentre que Torres, el seu soci, va ser sentenciat a cinc anys i vuit mesos de presó, i l’expresident de les Illes Jaume Matas a tres anys i vuit mesos. Per la seva banda, la infanta Cristina de Borbó va resultar absolta en el procediment, tot i que com a responsable civil a títol lucratiu se li va requerir el pagament de 265.088 euros.