Política14/03/2014

Rosa Díez declarà en el judici contra cinc estudiants pel boicot de la UAB

Salvador Cardús, degà de la facultat de Ciències Polítiques en el moments dels fets, qüestiona davant la jutge l'actitud de la líder d'UPyD

Acn / Europa Press
i Acn / Europa Press

BarcelonaLa líder d'UPyD, Rosa Díez, anirà a declarar al judici pel boicot a una conferència seva programada a la Universitat Autònoma de Barcelona ara fa quatre anys. La jutge ha acceptat la petició de la fiscal de citar a declarar la diputada en la primera sessió de la vista oral, que ha començat aquest divendres a Sabadell. Només ha posat la condició que les acusacions –el ministeri públic i l'acusació particular– es posessin d'acord en la modalitat de la declaració –presencial o per videoconferència– i que garantissin que testificarà divendres que ve, 21 de març, ja que no s'allargarà més la vista.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inicialment no hi havia acord. La fiscal demanava que Díez vingui a Catalunya per declarar en persona. L'acusació particular, en canvi, volia que la declaració fos per videoconferència per evitar el desplaçament a Sabadell. I la defensa dels cinc estudiants acusats considerava que no té sentit citar-la ara i ha recordat que ja va declarar al jutjat d'instrucció. Aquest divendres al vespre, però, UPyD ha anunciat en un comunicat que Díez anirà a declarar al judici, segons recull Europa Press.

Cargando
No hay anuncios

Els cinc joves jutjats estan acusats d'incitació a l'odi i la violència contra grups i associacions, d'impediment de l'ús legítim de reunió o manifestació, de coaccions i de desordres públics. L'acusació particular demana 6 anys i mig de presó per a cada estudiant i la fiscal, 4 mesos i mig de presó o una multa.

En la sessió d'avui, els cinc joves acusats han assegurat que el març del 2010 no van voler impedir la celebració de l'acte de Díez a la UAB, sinó que l'objectiu era protestar contra la ideologia i "les polítiques lingüístiques" de la diputada. No han contestat les preguntes de l'advocat de l'acusació particular i tampoc han accedit a identificar-se en les fotografies del dia dels fets.

Cargando
No hay anuncios

Tots cinc han afirmat que en cap cas volien impedir la conferència que Díez a la facultat de Ciències Polítiques de la UAB. En canvi, han admès que van entrar a la sala i que van protestar per "rebutjar" la ideologia de la diputada i les seves polítiques contra la llengua i les institucions catalanes. Cap dels joves ha recordat sentir insults o escridassades, i han afirmat que no van colpejar el cotxe de la diputada.

Cardús: "Díez va entrar al meu despatx de manera improcedent"

Cargando
No hay anuncios

El sociòleg Salvador Cardús, que en el moment dels fets era degà de la Facultat de Ciències Polítiques, ha declarat en condició de testimoni i ha explicat que aquell dia hi havia molta tensió dins de l'aula magna, durant l'espera de la diputada. Ha recordat que hi havia gent a favor i en contra de Díez i que l'ambient estava molt caldejat. A la sala hi havia entre 200 o 300 persones. "Era previsible que la presència de Díez provoqués tensió a la universitat", ha explicat.

Rosa Díez va arribar amb 45 minuts de retard, però no va anar a l'aula magna sinó que va anar al deganat. Cardús va pujar fins el seu despatx i s'hi va trobar la diputada i la resta de la comitiva. "Considero que van entrar de manera improcedent perquè jo no era al despatx", ha puntualitzat. Segons ha relatat Cardús, llavors Díez el va "engegar" i el va amenaçar en denunciar-lo per anul·lar la conferència.

Cargando
No hay anuncios

L'exdegà li va respondre que "no estava ben informada" i que "ningú havia suspès l'acte". La líder d'UPyD va baixar llavors a l'aula magna i "la cridòria va ser enorme". "Aleshores vaig veure que allà no es podia fer cap conferència. Era una situació perillosa i no podia garantir la seva seguretat (de Díez)", ha puntualitzat Cardús.

Hauria pogut sortir per una altra porta

Cargando
No hay anuncios

La conferència es va acabar fent dins d'una aula més petita, amb unes 50 persones de públic. Mentrestant, a fora hi havien els contraris a Díez. Cardús ha recordat que quan va acabar la xerrada, va recomanar a la comitiva que sortissin per un itinerari "més ràpid i "més còmode" per arribar a l'aparcament. L'aleshores degà, però, ha explicat que la resposta va ser "aquest no és el seu problema" i que la diputada va optar per "passar pel passadís més llarg, que és on hi havia el conflicte".