L'abolició de la monarquia s'imposa amb claredat en els referèndums a la UPF i la UB

Segons les dades dels organitzadors, 9.240 estudiants han participat en la votació

Imatge de la mesa al campus de Ciutadella de la UPF aquest dimarts.
Albert Cadanet
04/12/2018
3 min

BarcelonaL'abolició de la monarquia s'ha imposat amb claredat en el referèndum organitzat aquest dimarts pels universitaris a la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona. La plataforma estudiantil Fora el Borbó ha organitzat aquest dimarts un referèndum sobre la monarquia amb una picada d'ullet a la consulta del 9-N. Sota una doble pregunta, tant estudiants com els ciutadans en general han estat cridats a opinar sobre el sistema polític que volen a Espanya. "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'estat i instaurar una república?", diu la primera pregunta. "En cas afirmatiu, estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de república?", es llegeix a la segona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les dades fetes públiques pels organitzadors, fins a 9.240 estudiants han participat en la votació, dels quals 8.860 han votat a favor d'abolir la monarquia, mentre que 266 han votat en contra de suprimir la Corona i 114 han optat pel vot nul o en blanc.

La votació, que ha arrencat a les 8 h i s'ha allargat fins a les 20 h, ha tingut lloc al campus Diagonal de la Universitat de Barcelona (UB), al campus Raval de la UB i als edificis de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Segons els organitzadors, el referèndum ha "superat les previsions".

"Hi ha molta gent que s'està acostant a votar", explica Vero Landa, exalumne de la UB que llueix una targeta que l'acredita com a responsable de taula de la UB-Raval. La Vero, que actualment cursa un màster a distància, assenyala que el referèndum té un doble objectiu. D'una banda, "donar força al resultat de l’1-O" i, de l'altra, "generar un moviment estudiantil" per debatre si la monarquia té lloc al segle XXI. "Per a alguns, aquesta és la primera vegada que poden votar, i això genera molta il·lusió", comenta.

Una consulta que "no es pot menystenir"

La consulta d'avui es presenta com a simbòlica, tot i que una àmplia majoria d'estudiants s'esforcen a no menystenir-la. És el cas del Roc Monfort, estudiant de medicina de la UB, que apunta que "el moviment independentista també va començar així", fent referència al 9-N. A més, el Roc considera necessari que hi hagi aquest debat sobre quin sistema polític volen els ciutadans. "Avui dia no té sentit una institució anacrònica i corrupta com la monarquia", opina. En la mateixa línia s'expressa la Joana Bregulat, estudiant del màster de gènere de la UB. "El govern espanyol ha de veure que és necessari el debat", defensa.

Però el moviment no tan sols agrupa estudiants. Per les urnes també hi han passat professors, personal d'administració i ciutadans pràcticament aliens a la universitat. Un d'ells és el Manel Vargas, que va ser vigilant de seguretat del campus del Raval abans d'agafar la baixa. El Manel ha vingut expressament des del Carmel i ha demanat als responsables de la mesa que li fessin una foto mentre dipositava la seva papereta. "És la primera vegada que ho faig: l'1-O no vaig tenir temps i aquesta no se’m podia escapar", diu.

Veus dissidents

Tot i l'ampli suport a la iniciativa (entre el 80% i el 90% dels estudiants que avui van a la universitat votaran, segons els organitzadors), hi ha algunes veus que qüestionen el referèndum. Dos estudiants que prefereixen restar en l'anonimat consideren que "es faria més pressió amb accions al carrer" i diuen que el debat sobre la monarquia "té una resposta òbvia".

La celebració d'aquesta votació dona continuïtat a la que es va organitzar dijous passat a la Universitat Autònoma de Madrid, que va comptar amb la participació d'unes 7.000 persones. D'aquestes, unes 6.000 van decidir votar a favor de l'abolició de la monarquia.

stats