POLÍTICA
Política27/06/2012

La UPEC presenta la VIII edició de les jornades de debat d'estiu

Sota el lema 'El futur és a les nostres mans', les trobades d'enguany giren a l'entorn del context actual de crisi econòmica i social i el paper de les forces d'esquerra de Catalunya

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaLa UPEC (Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya) ha presentat aquest dimecres la VIII edició de les jornades de debat d'estiu que organitza anualment des del 2005 i que tindran lloc entre els dies 2 i 6 de juliol a la seu de CCOO de Catalunya. A partir de la unió de diverses sensibilitats progressistes dels àmbits acadèmic, polític, social i intel·lectual i sota el lema 'El futur és a les nostres mans', les jornades d'enguany estan dedicades al debat a l'entorn de l'actual context de crisi econòmica i social que està vivint el país.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un dinar amb presència dels mitjans de comunicació, el rector de la UPEC, Jordi Serrano, ha explicat que les ponències organitzades aquest any busquen "descodificar" la creença que els culpables de la situació de crisi actual són els "últims de l'escala social", tal com "se'ns fa creure des del poder" en un context de "desorientació del to, el relat i l'acció" dels partits progressistes. En aquest sentit, Serrano ha assegurat que aquestes jornades han de servir per "crear una cultura comuna d'esquerres catalanes" que s'enfoqui en el disseny de polítiques públiques socialdemòcrates i per "reinventar les formes de participació i organització política".

Cargando
No hay anuncios

Serrano ha subratllat que cal "denunciar les paradoxes" que neixen de les polítiques econòmiques i socials aplicades recentment, com són l'augment de l'edat de jubilació, mentre hi ha un important gruix de joves instal·lats a l'atur o en la precarietat laboral, o la progressiva privatització dels serveis sanitaris i educatius en contra de la voluntat d'una majoria social. És per això que el rector ha afegit que és necessari acabar amb l'"opacitat de les decisions" que es prenen des dels governs i combatre el "discurs de la por" creat per un "sistema capitalista embogit".

Al llarg dels cinc dies que durarà l'edició d'enguany, la UPEC ha preparat tot un seguit de xerrades, ponències i taules rodones al voltant de temes tan diversos com l'estat actual de la democràcia, el pacte fiscal, el discurs de la por, la situació econòmica d'Europa i el paper de la immigració a Catalunya. De tots els actes, Serrano ha volgut destacar per la seva importància la xerrada sobre alternatives al neoliberalisme encapçalada per Vicenç Navarro (catedràtic de ciències polítiques i socials i rector emèrit de la UPEC) i la conferència de cloenda, que comptarà amb la participació dels líders dels principals partits d'esquerres de Catalunya: Pere Navarro (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i Joan Herrera i Jordi Miralles (ICV-EUiA).

Cargando
No hay anuncios

Entre la resta de personalitats protagonistes dels diversos actes previstos, cal destacar la presència de Muriel Casals (presidenta d'Omnium Cultural), Joan Tugores (catedràtic d'economia de la UB), Najat El Hachmi (escriptora), Joan Manel Tresserras (professor de la UAB i exconseller de Cultura) i Arcadi Oliveres (economista i president de 'Justícia i Pau'), així com dels màxims representants sindicals de Catalunya, Joan Carles Gallego (secretari general de CCOO) i Josep Maria Álvarez (secretari general d'UGT).

Situació delicada

Cargando
No hay anuncios

Serrano ha conclòs la presentació de les jornades fent referència a la delicada situació econòmica per la qual està passant la UPEC. El rector ha explicat que tot i el rècord d'assistència aconseguit a les jornades de l'any passat, la falta de subvencions rebudes i d'alternatives de finançament fan perillar la celebració de properes edicions de les jornades d'estiu. A més, Serrano ha afegit que si no es troben solucions aviat, la UPEC passarà a convertir-se en un "grup d'opinió" a l'espera de "temps millors".

El rector ha considerat que el fet que no es pugui assegurar l'existència futura de trobades com les que s'organitzen des de la UPEC evidencia la difícil "situació actual de les esquerres". Serrano ha lamentat aquesta situació, ja que ha assegurat que les forces progressistes "representen més de la meitat del país". "Hi hauria d'haver mil UPEC", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

La UPEC va néixer l'any 2004 de la necessitat d'omplir un buit en els àmbits de debat plurals i independents dels sectors progressistes de Catalunya.