Madrid"Presidenta! Presidenta!" A la Festa de la Primavera que Podem ha celebrat aquest dissabte a Saragossa els militants no han parat de dirigir aquest càntic a candidates com Alejandra Jacinto –a la Comunitat de Madrid– després del seu discurs en el míting central. No han pogut fer el mateix quan ha arribat el torn de les líders estatals. Amb les negociacions encallades amb Yolanda Díaz, qui seria la presidenciable natural de l'espai –ungida pel dit de Pablo Iglesias–, no hi havia candidata a la Moncloa sobre l'escenari. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, podria ser una de les opcions en cas que les esquerres espanyoles es presentin per separat, però de moment defuig aquesta idea. "Irene! Irene!", li han corejat els assistents, i ella ha ha tancat el seu discurs amb una clara invitació a entonar el ¡Sí se puede! que ha caracteritzat el partit lila des dels seus inicis.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
"Sabem que no ho som tot, però sí que aportem una qüestió fonamental: ser el motor de les transformacions que s'estan donant. I precisament per això defensarem la unitat, perquè la capacitat de Podem per transformar tingui tota la força possible. Sabem que Podem és molt diferent de Sumar, Més Madrid i Compromís, però creiem que és millor un acord de coalició amb Sumar", ha explicitat Montero. Abans, l'exlíder de l'espai, Pablo Iglesias, havia receptat "altura de mires" per "continuar allargant la mà malgrat els insults i els menyspreus". En una entrevista a Lo de Évole, que s'emet aquest diumenge, Díaz assegura que no vol dues paperetes a les eleccions, si bé també avisa que "dos no acorden si un no vol". "Si demanes la unitat a bufetades, estàs deprimint l'electorat. Tant li fa si després et dones la mà", afegeix.
Les acusacions creuades no dibuixen el millor clima per a l'entesa. El xoc entre Díaz i el nucli dur de Podem s'aireja públicament i les crides a la unitat ara semblen paraules que s'emporta el vent. "No puc entendre que et convidin a un acte en què no acaba res i no vinguis", lamenta la vicepresidenta segona del govern espanyol en la mencionada entrevista amb relació a l'absència dels dirigents liles a l'acte de presentació de Sumar el 2 d'abril passat. Díaz tampoc no es mossega la llengua a l'hora d'admetre que no s'imaginava que Iglesias mantindria un rol "tan aguditzat" a Podem malgrat haver abandonat la política. "Cal deixar volar la gent", demana.
"Dones de..."
En el llançament de Sumar, Díaz va defensar no tenir "tuteles" i Montero ha volgut recordar que un dia ja va haver de dir-li a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ella sí que és "dona de..." –Ayuso li recordava la seva relació amb Iglesias. "Soc dona de Ione Belarra i de Podem", ha manifestat, i ha reivindicat el "projecte col·lectiu" i el sentiment de pertinença. Ha sigut una Festa de la Primavera per fer valdre el llegat del partit lila i rebel·lar-se contra els que auguren la seva desaparició. "No ens temen pel que hem aconseguit, sinó per tot el que podem aconseguir en el futur", ha dit la secretària general, Ione Belarra, que ha apel·lat a construir "esperança", però "no com un artifici o un discurs primaveral que no canvia res, sinó amb fets concrets", en un clar dard als cants a l'"esperança" que Díaz proclama amb Sumar.
L'acord per la llei d'habitatge s'ha presentat com un argument perfecte per reforçar aquest missatge. La també ministra de Drets Socials ha criticat que el PSOE vulgui atribuir-se el mèrit d'una norma que estava bloquejant i ha enaltit la tenacitat de Podem, ERC i EH Bildu perquè la regulació dels lloguers fos possible. A més, en aquesta negociació Díaz no hi ha tingut cap pes important, perquè la qüestió l'ha capitanejat l'equip de Belarra.
Les eleccions del 28-M
Els comicis autonòmics i locals del 28 de maig també juguen un paper fonamental en la lluita interna entre Díaz i Podem perquè permetrà mesurar la força territorial del partit lila. Ara bé, en 10 de les 12 comunitats –excepte Aragó i Astúries– s'ha assolit un acord de coalició entre Podem i Esquerra Unida, que sí que s'ha integrat a Sumar sense exigir quotes de poder, de manera que la formació de Belarra i Montero podria socialitzar responsabilitats d'un hipotètic fracàs electoral. Díaz podria rebatre que precisament per això cal un nou instrument que vagi més enllà d'aquests partits i intenti aglutinar un espai més gran.
Pel que fa als municipis, Podem va trencar les negociacions a Cadis i Rivas-Vaciamadrid. La ciutat andalusa va ser el 2015 una de les ciutats del canvi amb el popular alcalde José María González, Kichi, i el municipi de la perifèria de Madrid és un feu històric d'Esquerra Unida, on governa des de 1991. Rivas-Vaciamadrid seria una de les places on Díaz esperava aparèixer durant la campanya electoral i el moviment de Podem respondria a una traveta a aquest protagonisme de la impulsora de Sumar. El motiu que han donat els liles és que volien un acord amb Més Madrid a tota la comunitat, però Mónica García ja ho va descartar tant el 2021 com ara.
L'acord crític és per a les eleccions generals i el diagnòstic compartit a Sumar i Podem és que la divisió pot obrir les portes de la Moncloa a PP i Vox. Així ho ha reiterat Montero, que ha apostat per la unitat malgrat una posada en escena gairebé de candidata i malgrat la cançó que sonava un cop acabat el seu discurs i que feia així: "Siento que llegó nuestra hora, esta es nuestra revolución".
Montero, al PSOE: "Els drets de les dones no es negocien, i menys amb el PP"
Amb els seus discursos, Irene Montero i Ione Belarra han volgut evidenciar diferències amb el PSOE, ara que acusen Yolanda Díaz de no fer-ho perquè amb Sumar aspira a captar part del seu electorat. La setmana que ve es reviurà la tensió entre els socis del govern de l’Estat per la llei del 'només sí és sí', la reforma de la qual es discuteix en comissió i dijous podria aprovar-se al ple. Els socialistes van comptar amb l’aval del PP per engegar la tramitació i van topar amb l’oposició dels seus aliats habituals del Congrés. “Vull demanar-li al PSOE que arribi a un acord amb la majoria d’investidura per reformar la llei del només sí és sí millorant-la i no tornant a l’esquema penal anterior, amb un retrocés incomprensible per a totes les dones. Els drets de les dones no es negocien, i menys amb el PP”, ha manifestat Montero.
Unides Podem, Esquerra i EH Bildu van presentar diverses esmenes per retocar la introducció de la violència i la intimidació en les agressions sexuals al Codi Penal. Els socialistes, però, ja van advertir que no les acceptarien i confien en el suport de la dreta a la seva proposta. El PP, però, es fa pregar i espera una trucada del PSOE.