Unes 1.500 persones surten al carrer a favor de la Constitució i d’un govern “constitucionalista”
Ciutadans ha decidit no participar a la manifestació per una pancarta a favor de la derogació de la llei contra la violència de gènere
BarcelonaUnes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han baixat per Via Laietana per reivindicar la Constitució i cridar a favor de la unitat d’Espanya. Els representants de les entitats organitzadores, Espanya i Catalans i Catalunya Suma, han fet una crida a la “unitat” dels partits constitucionalistes per fer front a “l’enemic comú”, que han assegurat que és el “separatisme”. “Exigim a Sánchez un govern constitucionalista que no estigui a les mans del separatisme totalitari”, ha demanat el portaveu de Catalunya Suma, Carles Portales. El fundador d’Empresaris de Catalunya i actual regidor del PP a Barcelona, Josep Bou, també s'ha afegit a les crides a la unitat de PP, Cs i Vox i ha posar en valor la Constitució. “Qualsevol reforma ha d’anar encaminada a enfortir la nació i fer-la créixer”, ha afirmat. Precisament, a la pancarta que ha encapçalat la manifestació s’hi ha pot llegir el lema “Per un govern constitucionalista”.
Durant tot el recorregut, ha encapçalat la manifestació constitucionalista una furgoneta amb música patriòtica i membres de Noves Generacions del PP a dalt. Han sonat temes tradicionals espanyols, el mateix himne d’Espanya i també el Virolai. Just arribar davant la prefectura de la Policia Nacional ha començat a sonar “Quiero tener tu presencia” de Seguridad Social. Centenars de banderes espanyoles han onejat durant tot el recorregut darrere la capçalera. Una capçalera on s'hi han situat els representants polítics que han participat a la marxa. Hi era el líder de Vox, Santiago Abascal, i també el del PP a Catalunya, Alejandro Fernández.
Ciutadans finalment s’ha desmarcat de la marxa per una pancarta que s'ha exhibit durant tota la manifestació en què es demanava la derogació de la llei contra la violència de gènere. A la manifestació, però, sí que hi participen diversos representants polítics del PP i Vox. A banda d'Abascal i Fernández, tant Vox com el PP hi han portat una àmplia representació a la manifestació. Per part del PP, hi eren el secretari general del partit, Daniel Serrano, i els regidors a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou i Óscar Ramírez; i per part de Vox, també hi havia l'eurodiputat Jorge Buxadé i el diputat al Congrés dels Diputats per Barcelona, Ignacio Garriga.
Abascal, el protagonista de la marxa
Abans de començar la manifestació, el president de Vox, Santiago Abascal, ha reivindicat la Constitució, malgrat voler-la modificar per suprimir les autonomies, i ho ha fet davant de l’intent de trencar Espanya, ha dit, per part dels partits independentistes. Així, el líder del partit d'extrema dreta ha avisat que Vox "serà una muralla de contenció contra tots els que la vulguin destruir". "Davant dels colpistes i dels que pacten amb els colpistes, per això volíem estar a Barcelona i no al Congrés", ha afirmat, en referència al tradicional acte que s'ha fet a la cambra baixa el dia de la Constitució.
Per la seva banda, el president del PP, Alejandro Fernández, ha carregat contra les negociacions entre el PSOE i ERC perquè assegura que està "fora de la Constitució perquè es parla del dret a l’autodeterminació". "El diàleg sempre és positiu dins de la Constitució i la llei, i deixa de ser diàleg per ser imposició i xantatge quan es fa fora de la Constitució", ha afirmat el líder popular, que ha assegurat que "hi ha coses que es poden canviar" de la Carta Magna, tot i que després ha matisat que el PP no és partidari de reformar-la. Això sí, el consens per una possible reforma, ha dit, hauria de ser el mateix de "quan es va redactar".
Només arribar, molts dels assistents han rebut el líder de Vox, Santiago Abascal, amb crits de “president”. De fet, el líder de la formació d'extrema dreta també ha participat en la performance que han organitzat els anomenats joves de la plaça Artós. El regidor del PP, Josep Bou, és el que ha participat d’una manera més visible a la performance, tal com es pot observar al vídeo.
L'unionisme ha tornat d'aquesta manera a sortir al carrer, aquest cop per defensar la carta magna així com un govern espanyol que no estigui supeditat al suport dels partits independentistes. Les organitzacions Espanya i Catalans i Catalunya Suma –la plataforma que agrupa diverses entitats com Convivència Cívica, Empresaris de Catalunya o Tabàrnia– han promogut la manifestació, que ha començat a la plaça Urquinaona i ha baixat per Via Laietana fins a situar-se davant de la prefectura de la Policia Nacional, on han homenatjat el cos.
Societat Civil Catalana no ha participat a la manifestació de Barcelona
Societat Civil Catalana (SCC), una de les principals organitzacions en defensa de la unitat d'Espanya, no participa en la manifestació convocada a Barcelona. Ara bé, aquest dijous al vespre ja va celebrar un acte per defensar la carta magna en què van intervenir, entre d'altres, l'expresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay i la professora de dret a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i exdiputada del PP Montserrat Nebrera. En l'acte, el president de l'entitat, Fernando Sánchez Costa, va reclamar "sentit d'Espanya" al PSOE, al PP i a Ciutadans per tal d'evitar que els partits independentistes tinguin "la paella pel mànec" a l'Estat.
Tot i no ser a Barcelona, les agrupacions territorials de SCC han convocat manifestacions a Tarragona i també a Girona. Precisament, a la capital del Gironès, la Plataforma Antifeixista Gironina i Som Antifeixistes també han convocat una concentració de "rebuig a SCC i Vox".