DEBAT NACIONALISTA

Unió recela dels últims canvis a la cúpula de CDC

Els democristians s’irriten amb Rull per la crida a no votar contra la independència

i Roger Mateos
05/08/2014
3 min

BarcelonaEnmig del rebombori generat per la confessió de Jordi Pujol el divendres 25 de juliol, els canvis a la cúpula de Convergència -anunciats per Artur Mas hores abans de fer-se públic el comunicat de l’expresident- van quedar relegats a un segon pla. Els retocs de Mas, però, no van passar desapercebuts a les files dels seus socis d’Unió, que se’ls miren amb recel, sobretot -segons fonts democristianes- per l’ascens de Josep Rull com a coordinador general del nou comitè de direcció convergent, un equip de deu noms que s’encarregarà de pilotar el partit fins al seu congrés de refundació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull es va convertir en una de les bèsties negres d’Unió el 12 de maig del 2012. Aquell dia, en el congrés dels democristians a Sitges, Josep Antoni Duran i Lleida va advertir que no se “sotmetria” a la deriva independentista de CDC, i Rull no va trigar a respondre-li, amb un tuit en què deplorava que des del catalanisme es “desqualifiqués” l’independentisme. No és l’única topada que ha tingut Rull en els últims dos anys amb Unió, que el percep com a cara visible de l’ala socialdemòcrata de CDC i independentista de primera hora des dels seus temps a les joventuts del partit. “Sembla que CDC vulgui transitar pel mateix camí ideològic que ERC”, raona un dirigent d’Unió en analitzar els canvis.

Turull era l’opció més ben vista

Tampoc ha agradat a les files democristianes -assenyalen fonts del partit- que Mas hagi situat Lluís Corominas com a relleu de Xavier Trias a la secretaria general adjunta de CiU. Però del que estaven més pendents era de qui encapçalaria el nou comitè de direcció convergent i, entre els dos candidats que sonaven amb més força per assumir aquesta responsabilitat, l’equip que rodeja Duran tenia una preferència clara: el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull. “En els últims temps al Parlament ha demostrat ser un bon interlocutor amb tothom”, indiquen fonts de la direcció d’Unió. De fet, en els dies previs a l’anunci de Mas, més d’un dirigent d’Unió tenia coll avall que l’elegit seria Turull i no Rull.

Aquests recels van aflorar ahir per primer cop des dels canvis anunciats per Mas. Amb CDC ja decantada pel sí-sí a la doble pregunta de la consulta del 9-N -“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” i “Vol que aquest Estat sigui independent?”-, Rull va advertir des de Catalunya Ràdio que si Unió acabés cridant a votar no a la segona pregunta abocaria a un escenari de difícil gestió. “Seria complicat per afrontar un repte tan transcendent sense una posició mínimament compactada”, va reflexionar Rull, que va aconsellar a Unió que opti per un sí-sí o per donar llibertat de vot a la segona pregunta.

Rull també va admetre que cal que tots dos partits s’asseguin a parlar “més a fons” sobre el rumb ideològic que volen adoptar. Hores després, el vice secretari general d’Unió, Antoni Font, va evidenciar en declaracions a Efe el seu malestar amb aquestes crides a evitar un sí-no el 9-N. Font va reclamar a Rull “respecte” i va advertir que el sentit del vot el decidirà el seu partit en funció no de la “comoditat” de CDC sinó de “l’interès general del país”.

Fonts del partit que lidera Duran asseguren que el posicionament es decidirà en un consell nacional extraordinari, després d’obrir un “debat intern”. La decisió, però, no es prendrà fins que Mas hagi convocat la consulta i, tenint en compte que el govern espanyol la intentarà suspendre, el debat intern pot acabar centrant-se no en el sentit del vot sinó en si cal mantenir la convocatòria malgrat el veto estatal.

stats