Unió queda fora del Parlament
Duran posa a disposició del partit el seu càrrec i no confirma si encapçalarà la llista a les generals
BarcelonaUnió recordarà la nit del 27 de setembre com la més llarga de la seva història recent. El repte, des que es va fer públic el primer sondeig a les 8 del vespre, era assolir el 3% dels vots per entrar en el repartiment d’escons. Un llindar que, a mesura que avançava l’escrutini, quedava més lluny. Els democristians s’han quedat sense representació parlamentària, amb prop de 100.500 vots. Un resultat lluny de l’objectiu que s’havien marcat: el grup parlamentari. “No ens han anat bé les coses. Unió ha perdut les eleccions”. Aquesta va ser la sentència del president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, minuts després de les onze de la nit d’ahir.
La primera conseqüència de no ser al Parlament és la decisió de Duran de posar a disposició del consell nacional del partit (màxim òrgan entre congressos) del 17 d’octubre el seu càrrec com a màxim dirigent de la formació. “Tinc el deure moral i polític de posar el meu càrrec a disposició del partit”, va dir Duran i Lleida acompanyat del candidat Ramon Espadaler, Josep Sánchez Llibre, l’exfiscal Martín Rodríguez Sol i membres de la direcció del partit.
Sí que es presentarà a les generals
Malgrat el mal resultat, Duran va afirmar que Unió “té futur” i que per això es presentarà a les eleccions generals previstes per al 20 de desembre, tot i que no va concretar si seria ell el cap de llista de la formació al Congrés de Diputats. “Aquest poble és intel·ligent i sabrà valorar amb el temps que necessita Unió”, va dir el líder democristià. El partit va atribuir al “poc temps” per poder explicar el seu missatge i al predomini dels “extrems” en campanya el fet de no entrar al Parlament. És per això que Ramon Espadaler va mostrar-se convençut que l’espai del “catalanisme moderat” existeix i que serà aixoplugat per Unió.
Malgrat que va reconèixer la seva derrota, Duran va llançar una alerta als guanyadors de la nit, Junts pel Sí: “No es pot construir un estat independent amb aquest resultat”. Però també va avisar l’unionisme que no es pot seguir “ignorant” els que volen la independència. Així, va pronosticar que tard o d’hora les parts s’hauran d’asseure a parlar.
El votant de CiU
L’estratègia dels democristians passava per esgarrapar vots a les ciutats més denses de Catalunya i per captar l’elector que històricament optava per CiU a les eleccions autonòmiques. Un objectiu que sens dubte no han aconseguit, ja que aquest votant en aquestes eleccions o ha optat per Junts pel Sí (i s’ha fet independentista) o se n’ha anat a altres partits, com C’s. Una anàlisi que va avalar el mateix Espadaler.
Era la primera vegada des del 1934 que els democristians s’enfrontaven a les urnes en solitari, després de compartir un viatge de 37 anys amb CDC que els ha permès tenir poder institucional bona part de la història recent. Una representació que amb els resultats d’ahir no reflectia el seu suport entre la població. Unió ha passat de 13 diputats a no tenir cap escó a la cambra.