DIVORCI A LA FEDERACIÓ

Unió exigeix veu pròpia en els últims plens del Parlament

El secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, va anunciar ahir els noms que integraran el comitè electoral del partit per preparar els comicis del 27 de setembre.
i Roger Mateos
02/07/2015
3 min

BarcelonaEn l’agenda del Parlament estan programades dues sessions plenàries abans que Artur Mas dissolgui la cambra a principis d’agost per convocar les eleccions del 27 de setembre, i Unió les vol aprofitar per marcar perfil. Després que els diputats i senadors de CDC i Unió a Madrid es posessin d’acord per mantenir-se sota el mateix paraigua però cadascú amb el seu subgrup, els democristians volen traslladar ara un esquema semblant al Parlament. Amb aquest propòsit, la direcció d’Unió va encarregar a Roger Montañola negociar amb el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, en quins termes s’ha de fer explícit el divorci a la federació nacionalista en el tram final de la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera presa de contacte entre Montañola i Turull va arribar ahir al matí. Les converses es van reprendre breument a la tarda i, segons les fonts de la negociació consultades per l’ARA, prosseguiran avui mateix, perquè encara no s’ha assolit un acord global. Sí que hi ha entesa en qüestions menys espinoses. Una és que els diputats d’Unió s’asseuran de manera agrupada i no barrejats -com fins ara- amb els seus exsocis. A això, Convergència no hi posarà cap pega. Ara bé, dels 50 diputats de CiU, 16 són democristians, però només 10 es consideren afins a la cúpula del partit. Els sis restants -incloent-hi la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a més de Mercè Jou, Assumpció Laïlla, Joan Recasens, Elena Ribera i Isabel Muradàs- pertanyen al sector independentista que impulsa la plataforma Hereus UDC 1931 i no tenen intenció de desmarcar-se de CDC en l’últim tram de mandat. Una manera de demostrar-ho serà negant-se a moure’s dels escons que ocupen. Mercè Jou -fins ara portaveu adjunta del grup però que Unió vol rellevar amb Montañola- mantindrà l’escó al costat de Turull.

Esculls de la negociació

El canvi de Montañola per Jou a la junta de portaveus tampoc serà un escull, tot i que a CDC no va agradar gens que el relleu s’anunciés des d’Unió sense consultar-ho abans amb Turull. Els democristians també substituiran Jou i Marta Llorens per Montañola i Joana Ortega a la diputació permanent del Parlament. Fins aquí, cap inconvenient per part de CDC. On sí que hi ha controvèrsia és en altres peticions dels de Josep Antoni Duran i Lleida, com ara poder intervenir amb veu pròpia en els debats de les lleis que es discuteixin en els pròxims plens. Encara que els diputats d’Unió acabin votant el mateix que els de CDC, reclamen repartir-se el temps d’intervenció que correspon a CiU.

Això tindria una primera conseqüència pràctica. Dimarts que ve, Mas compareixerà davant el ple per explicar la remodelació del Govern arran de la sortida d’Unió. Cada grup disposarà de deu minuts per respondre, a més de les contrarèpliques que els pertoquin. I Unió vol tenir-hi el seu espai. Segons fonts de les dues parts, Turull va deixar clar a Montañola que no pensa cedir el seu temps, perquè té previst fer una intervenció amb què els dos partits se sentiran còmodes. Convergència tampoc veu motiu perquè els democristians prenguin la paraula per explicar el seu posicionament a cada llei. Sí que ho veu factible en el cas de la proposició de llei d’igualtat entre homes i dones, on Unió i CDC votaran diferent, però no hi troba el sentit en el cas de les lleis en què el sentit del vot sigui el mateix.

Unió no tira la tovallola. “Visualitzarem que la federació s’ha trencat, agradi o no”, deia ahir un dirigent democristià. Si no hi ha acord, una de les fórmules que podrien aplicar seria utilitzar la sala de premsa del Parlament per convocar els mitjans i exposar-los els seus arguments. El trencament de CiU es farà visible al Parlament.

Sánchez Llibre dirigirà la campanya per al 27-S

Josep Sánchez Llibre, mà dreta de Josep Antoni Duran i Lleida al Congrés de Diputats, dirigirà la campanya d’Unió per a les eleccions del 27 de setembre. Ho va acordar ahir la direcció d’Unió, que va designar els membres d’un comitè electoral que tindrà com a subdirector Toni Font i en el qual s’integraran els tres exconsellers d’Unió: Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. No en formarà part, en canvi, Duran. Francesc Gambús, Montserrat Surroca, Benet Maimí, Roger Montañola, Manel Silva, Iban Rabasa, Salvador Sedó, Oriol Gil i Joan Josep Isern també hi participaran. Avui el comitè de campanya celebrarà la seva primera reunió.

stats