Unió fitxa el fiscal relegat per defensar la consulta
BarcelonaEl pronunciament públic de Martín Rodríguez Sol en defensa d’una consulta legal va causar desconcert a Madrid. Era el mes de març del 2013 quan el llavors fiscal en cap de Catalunya va concedir una entrevista a Europa Press en què sostenia que “al poble se li ha de donar la possibilitat d’expressar el que vol”. De poc li va servir que dies després volgués matisar-se a través d’un comunicat en què desmentia “qualsevol suport, directe o indirecte, a un projecte secessionista”. El fiscal general de l’Estat, en aquell moment Eduardo Torres-Dulce, va engegar la maquinària per destituir-lo de manera fulminant. Rodríguez Sol, però, va anticipar-se a qualsevol represàlia i va presentar una dimissió que el PP justificava amb l’argument que “un fiscal no pot opinar de política”.
Haver sigut víctima del que Artur Mas va definir aleshores com un “escàndol monumental” li va valer el Premi Justícia de Catalunya aquell mateix 2013, atorgat per la Generalitat. Dos anys després, Rodríguez Sol ha decidit tornar a l’escena, amb un cop d’efecte gairebé tan cridaner com va ser-ho el seu posicionament a favor del dret a decidir. Ahir el president del comitè de govern d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va presentar-lo com a nou fitxatge dels democristians per a les eleccions del 27 de setembre. Rodríguez Sol serà el número dos de la candidatura que encapçalarà Ramon Espadaler. Un nom de prestigi amb el qual volen treure pit davant les candidatures sobiranistes.
Rodríguez Sol, que ha sigut membre de la conservadora Associació de Fiscals, va deixar caure ahir un parell de detalls per prendre distància respecte a l’independentisme. No va voler estendre’s en valoracions sobre el full de ruta de la llista unitària de Junts pel Sí, però sí que va advertir que “els bitllets per anar a Ítaca es venen a Madrid”. “Quan despertem dels somnis ens queda el dia a dia”, va etzibar l’encara fiscal, que demanarà una excedència voluntària quan Artur Mas convoqui formalment les eleccions del 27-S.
Salt en un “moment històric”
Nascut a Palma l’any 1956 i amb estudis a Lleida, després de 34 anys com a fiscal, Rodríguez Sol ha decidit “penjar la toga i fer un pas cap a un món diferent” davant del “moment històric” a Catalunya. “Estem en una cruïlla on ens estem jugant el ser o no ser de Catalunya com a projecte de tots”, va dir. “És un honor tenir-lo a la nostra llista, és un bon patrimoni”, va destacar Duran, mentre que Espadaler subratllava el “rigor” que aportarà a la seva llista.
En la presentació d’ahir a la seu d’Unió, Duran va posar en relleu que la incorporació d’aquest independent no desenfoca la filosofia de fons amb què afronta Unió el 27-S. Els democristians, va dir, hi concorren en solitari amb els seus “valors, idees, programes i dirigents”. “Unió no ha hagut d’anar a buscar unes sigles que la substitueixin ni ha hagut d’acceptar concórrer en el lloc 4 o 5 de la candidatura”, va reblar.
Era un dard enverinat cap als seus antics socis de Convergència, que al seu parer queden amagats dins la llista de Junts pel Sí, encapçalada per Raül Romeva i en què Mas figura en el número quatre. Segons Duran, el president de la Generalitat i el seu partit queden “molt diluïts” dins d’aquest “poti-poti”. Crític amb el fet que CDC s’hagi anat acostant a les tesis d’ERC i l’ANC, Duran no es va mostrar sorprès pel fet que Mas no lideri la “llista Romeva”. “Em fa la sensació que això és el preludi d’una situació de futur en què CDC quedarà encara més diluïda del que ja ho està”, va afegir.
Duran no va voler concretar si pensa encapçalar la llista d’Unió en les pròximes eleccions generals, però sí que va deixar entreveure que possiblement ocuparà un lloc simbòlic en la llista del 27-S i formarà part de la candidatura al Congrés: “Jo crec que seré en totes, el que no sé és a on seré”, va dir.