Els problemes vinculats a les crisis diplomàtiques amb Algèria i el Marroc s'acumulen. Aquest divendres la Fiscalia de Ceuta ha presentat una querella per un delicte continuat de prevaricació administrativa contra la delegada del govern espanyol a la ciutat autònoma, Salvadora Mateos, i contra la vicepresidenta de l'executiu local, María Isabel Deu, per l'expulsió de 55 menors marroquins l'estiu passat. Havien arribat nedant el mes de maig en una operació del Marroc de represàlia contra Espanya per l'acollida del líder del Front Polisario. El ministeri públic considera que es van "ometre de manera voluntària i conscient les disposicions legals i el procediment establert" per a la repatriació dels menors, atès que Ceuta es va veure "desbordada" per la quantitat de migrants que havien arribat. De fet, la justícia ja va haver de paralitzar les devolucions perquè s'estaven fent de manera il·legal.
Algèria nega haver aturat les relacions comercials amb Espanya i garanteix el subministrament de gas
La UE avisa Alger que està a punt per "fer front" a qualsevol "mesura coercitiva"
MadridPols diplomàtic entre Algèria, la Unió Europea i Espanya. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha acusat el país nord-africà de "violar" l'acord d'associació amb la UE i Alger ha contestat assegurant que no ha incomplert cap compromís amb les institucions comunitàries, que Brussel·les s'ha "precipitat" posant-se al costat d'Espanya i que no ha tallat les relacions comercials amb aquest país. "En relació amb la suposada mesura del govern [algerià] d'aturar les transaccions corrents amb un estat membre, només existeix en la ment de qui la reclama i de qui s'ha apressat a estigmatitzar-la", ha afirmat la missió d'Algèria davant la UE en un comunicat. Sobre el gas, ha afirmat que les empreses compliran les seves obligacions contractuals.
Aquesta ha sigut la resposta a l'avís que poques hores abans havia llançat la Comissió Europea en un comunicat firmat per l'alt representant de la política exterior de la UE, Josep Borrell, i el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, que advertien que estan a punt "per fer front a qualsevol mena de mesura coercitiva" que Algèria prengui contra un estat membre. La UE viu amb "màxima preocupació" els moviments d'Alger en resposta al gir espanyol amb el Sàhara Occidental, diu el text, i considera que congelar les operacions comercials amb Espanya, "en principi", podria vulnerar l'acord d'associació d'Algèria amb la UE.
"Lamentem la precipitació amb què la Comissió Europea ha reaccionat, sense consulta prèvia ni verificació amb el govern algerià davant la suspensió per part d'Algèria d'un tractat polític bilateral amb un soci europeu, en aquest cas Espanya, sense assegurar-se que la mesura no afecta de manera directa ni indirecta els compromisos de l'acord d'associació Algèria-UE", discrepa la delegació africana. I és que el que va transcendir dimecres és una ordre als bancs del país a congelar els diners provinents d'importacions i exportacions amb Espanya, però no una suspensió directa de les relacions comercials. Consultat per l'ARA, el ministeri d'Exteriors no ha volgut valorar la resposta d'Algèria i es remet a les declaracions prèvies d'Albares.
Espanya i la UE, de la mà
El govern espanyol ha aconseguit el suport de la diplomàcia europea en aquest nou front obert amb un soci estratègic a l'altra banda del Mediterrani. "Hem estat d'acord que volem el diàleg i que no donarem cap excusa per a cap escalada. És evident que les institucions europees tenen eines i instruments per fer front a qualsevol situació", ha dit el titular d'Exteriors, després de reunir-se amb Dombrovskis a Brussel·les. De moment, ha evitat dir si el següent pas és forçar un arbitratge, tal com recull l'acord d'associació amb la UE en cas d'incompliment.
Albares ha procurat deixar clar que l'entorpiment de les relacions comercials d'Algèria amb Espanya és una decisió "unilateral" del país del Magrib. "El govern espanyol no ha pres ni una decisió que afecti Algèria ni ha pronunciat cap paraula que provoqui una escalada", ha subratllat. En aquest sentit, ha reiterat la voluntat de recuperar una relació basada en "l'amistat, el respecte mutu i la no-ingerència en els assumptes interns". "Espanya desitja tenir les mateixes relacions amb Algèria que amb la resta de països veïns", ha afegit. Un exemple seria el Marroc, amb qui Albares ha començat a reconduir la crisi diplomàtica iniciada l'any passat amb l'acollida del líder del Front Polisario en un hospital de Logronyo.
Precisament aquest divendres el portaveu del govern de Rabat, Mustafa Baitas, ha destacat que el full de ruta pactat entre el seu país i el govern espanyol està avançant a un "ritme molt satisfactori". La reconciliació amb el règim de Mohammed VI va ser possible gràcies a la carta de Pedro Sánchez en què assumia la proposta d'autonomia per al Sàhara Occidental com la "base més seriosa i realista". Algèria, en canvi, defensa l'autodeterminació del poble saharaui per erosionar el Marroc, amb qui està enfrontat.
Al consell de ministres hi ha membres que admeten un "error de càlcul" en tot plegat, segons publica El País, i Albares s'ha mostrat obert a acceptar "tot tipus d'opinions", però ha volgut desvincular la decisió d'Algèria del canvi de posicionament espanyol sobre el Sàhara Occidental. "No s'han de barrejar les coses", ha reclamat, i ha criticat la "deslleialtat" del PP després que els d'Alberto Núñez Feijóo demanessin la compareixença del president del govern espanyol al Congrés. "Em quedo perplex. Hi ha moments que en debats interns som govern i oposició. Però hi ha moments que hem de ser Espanya", ha afirmat.