Política18/04/2015

Picabaralla al consell nacional d'Unió pel sorgiment de Construïm

Un quadre dirigent democristià defineix la plataforma inspirada per Duran com a "adversari" i Sánchez Llibre s'hi encara

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaPicabaralla a porta tancada a la reunió d'aquest dissabte del consell nacional d'Unió pel sorgiment de Construïm, la plataforma inspirada per Josep Antoni Duran i Lleida. A les 9.30 hores estaven citats els consellers nacionals democristians a un hotel de Barcelona, per votar el reglament de la consulta interna del 14 de juny, en què la militància es pronunciarà sobre la proposta de full de ruta que la cúpula del partit està elaborant. Hi havia dues absències significatives, ja anunciades amb antelació: la de Joana Ortega i la del mateix Duran.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió s'ha iniciat amb la lectura de l'informe polític a càrrec del secretari general d'Unió, Ramon Espadaler. I, en el transcurs del debat posterior, Carles Brugarolas, tinent d'alcalde de Sant Cugat del Vallès, ha carregat durament contra l'aparició de l'associació Construïm, que s'ha registrat també com a partit i que ha arribat a definir com a "adversari" d'Unió, segons han assenyalat a l'ARA fonts d'Unió.

Cargando
No hay anuncios

La intervenció ha encès els ànims de Josep Sánchez Llibre, mà dreta de Duran al Congrés dels Diputats, que posteriorment ha demanat la paraula per sortir en defensa de Construïm, una plataforma amb gent que "vol ajudar" a Unió. Sánchez Llibre, que ha hagut de sentir els xiulets d'alguns consellers nacionals, ha dit que li sabia "molt de greu" la intervenció de Brugarolas, li ha recriminat que en el seu moment no digués res contra el projecte de la Casa Gran del Catalanisme promogut per Artur Mas i ha recalcat que Construïm no és un partit. Brugarolas, que dins d'Unió és un dels defensors de les tesis independentistes, li ha replicat que Construïm s'ha registrat com a associació però també com a partit.

Votació sense unanimitat

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la votació del reglament, el consell nacional d'Unió l'ha aprovat amb un 69% de vots afirmatius, enfront d'un 10% en contra i un 21% d'abstencions. Un 31%, per tant, se n'ha desmarcat. Durant el debat previ, Espadaler ha hagut de sentir crítiques d'una desena de consellers nacionals, que li han recriminat les seves declaracions públiques en què va marcar unes "línies vermelles" per al full de ruta del partit, que l'allunyaven del document ja acordat per CDC i ERC. Segons les fonts consultades, diverses intervencions han exigit que en la consulta del 14 de juny la militància pugui definir la seva posició en relació les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre. També s'han escoltat crítiques per la pèrdua de pes d'Unió en les llistes de CiU per a les eleccions municipals del 24 de maig.

El reglament de la consulta interna aprovat aquest dissabte estableix que hi haurà 21 locals de votació i 24 meses repartides per tot Catalunya. Hi haurà una campanya interna prèvia de deu dies. Els militants podran triar entre votar sí, no o en blanc a la proposta que formularà la direcció.