Política 20/06/2015

Unió es presentarà a les eleccions del 27-S després d'un tens debat al consell nacional

El partit té intenció de fer servir el full de ruta plantejat a la consulta de diumenge passat com a full de ruta. Els crítics, que defensaven seguir el president de la Generalitat, Artur Mas, perden la batalla interna

Oriol March
3 min
Ramon Espadaler es dirigeix als consellers nacionals d'Unió / PERE VIRGILI

L'Hospitalet de LlobregatDesprés de més de set hores de debat, ja hi ha veredicte. La conclusió del consell nacional, per àmplia majoria, és que Unió es presentarà a les eleccions del 27-S amb les línies vermelles sobre el procés aprovades la setmana passada en la consulta del partit com a full de ruta. Espadaler, segons les fonts consultades, ha fet una intervenció que ha inclòs la proclama: "CiU ha mort! Visca Unió!". La intenció de la cúpula, explicada pel secretari general, és presentar-se en solitari a les eleccions del 27-S abanderant un discurs de "rigor i moderació" en clau catalanista, segons ha avançat l'ARA aquest divendres. En les primeres de les més de setanta intervencions previstes, hi ha hagut consellers nacionals que han demanat la dimissió dels setze membres de la direcció afins a Josep A. Duran i Lleida, les intervencions del qual han estat "xiulades", segons dirigents consultats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests setze membres de la cúpula són els que dimecres passat van votar a favor de la sortida d'Unió del Govern i van abocar CiU al trencament definitiu. Poc després, l'expresident del Parlament, Joan Rigol, ha fet una defensa de la independència en un discurs que ha rebut una ovació majoritària dels presents a la trobada, segons fonts consellers nacionals consultats. Posteriorment ha anunciat que deixava la militància.

Congrés extraordinari

Un dels punts calents de la jornada ha estat la petició de congrés extraordinari que desensen els crítics. Les tres maneres de forçar-lo són a través de la recollida de signatures del 25% de la militància, que ho reclamin tres executives intercomarcals, o bé que ho decideixi el comitè de govern. L'òrgan de direcció, però, és contrari a celebrar-lo, tal com es va constatar en la reunió que va fer la cúpula aquest dimecres per decidir la sortida del Govern dels consellers democristians. Els sobiranistes, que van defensar el no en la consulta interna com una manera de dir 'sí' a la independència, plantaran cara per les sigles en cas que Unió decideixi presentar-se a les eleccions en solitari, tal com va avançar l'ARA. Els crítics són partidaris de formar part de la llista que el president de la Generalitat, Artur Mas, presenta aquest dissabte.

El paper de la cúpula en la posada en marxa de Construïm, plataforma inspirada per Josep A. Duran i Lleida i ja registrada com a partit davant del ministeri de l'Interior, també ha aparegut en aquesta reunió. Duran ha assegurat que aquesta iniciativa es va registrar com a partit per "retenir" la marca.

El consell nacional que celebra avui Unió és un dels més decisius de la història de la formació. De fet, els democristians estan instal·lats en les turbulències des de diumenge passat, quan es va celebrar una consulta per decidir la proposta de la direcció amb vista a les eleccions del 27-S i que es va resoldre per un centenar de vots. Els esdeveniments han anat venint l'un darrere l'altre: ultimàtum de CDC per acceptar la independència, anunci de sortida dels consellers d'Unió del Govern, trencament de CiU i fractura interna amb un sector crític que va pel seu compte. Aquesta actitud, de fet, els ha valgut una primera crítica del secretari general, Ramon Espadaler, a porta tancada: "És extremament deslleial" reunir-se amb ANC, AMI i Òmnium Cultural en nom d'Unió per incloure el partit al full de ruta. Són paraules que s'han pronunciat a porta tancada, segons expliquen fonts presents a la cita.

"Hi haurà molta brega, d'això ningú en té cap dubte", assenyalaven al matí fonts democristianes. Si al consell nacional del sis d'octubre, quan el partit va decidir quin vot triar a la consulta del 9-N, hi va haver una quarantena d'intervencions, aquesta vegada no se n'esperen menys. De fet, n'hi ha gairebé noranta de demanades.

stats