CAP AL 14-J
Política08/06/2015

"No podem donar la clau de la viabilitat del procés a l'Estat": per què els sobiranistes d'Unió votaran no?

L'argumentari de campanya dels crítics amb la proposta de la direcció, que es votarà aquest diumenge, en cinc claus

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaEls 4.065 militants d'Unió que diumenge estan cridats a les urnes rebran al llarg dels propers dies els arguments dels favorables a la proposta elaborada per Ramon Espadaler i els dels contraris al text, organitzats al voltant del sector sobiranista del partit. Núria de Gispert, Joan Rigol, Antoni Castellà i Mercè Jou han esbossat aquest dilluns l'argumentari dels partidaris del no a la consulta del 14-J, que es basa en què el vot contrari equival a un sí a la independència. Aquest són els deu punts que els sobiranistes repetiran durant aquesta setmana per convèncer la militància per desmuntar la línia argumental dels favorables al document oficialista.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Diàleg amb l'Estat

Cargando
No hay anuncios

El text elaborat per Espadaler, que va rebre disset vots a favor i nou en contra al comitè de govern, insisteix en què cal "gestionar" el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l'Estat. "Sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistències com a millor garantia de guanyar complicitats en el si de la Unió Europea (UE)", sosté el document avalat per la cúpula afí a Josep A. Duran i Lleida. Els sobiranistes, segons ha explicat aquest dilluns Rigol, sostenen que Catalunya ja ha fet "tot el possible" per afavorir "ponts de diàleg" i que no es pot vincular l'èxit del procés a un diàleg que "Espanya no vol".

2. Trencament de la legalitat

Cargando
No hay anuncios

"No es pot vincular el procés a una legalitat que l'Estat no està disposat a moure, i que cada vegada estreny més", defensa el document dels sobiranistes. "No podem donar la clau de la viabilitat d'aquest procés a l'Estat afirmant que volem avançar per la via del diàleg i de la legalitat. Ja ho hem provat moltes vegades. Ho tindria molt fàcil: ni dialogar ni canvi legal", afegeix el document. El text plantejat per Espadaler insisteix que cal garantir en tot moment la seguretat jurídica "excloent, per tant, una eventual declaració unilateral d'independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat".

3. El full de ruta

Cargando
No hay anuncios

CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil van signar un preacord pel full de ruta que fixa un camí de divuit mesos cap a la independència. Unió considera que només ha de negociar amb Convergència un eventual programa electoral per a les eleccions plebiscitàries del 27-S, i la direcció defensa que una victòria del sí aquest diumenge legitima la cúpula per iniciar converses amb la direcció dels socis per consensuar el programa. Segons els partidaris del vot contrari, una victòria del no implicaria negociar amb CDC, ERC i les entitats l'entrada d'Unió al full de ruta unitari. Una de les aportacions que hi volen fer els democristians crítics és que, si hi ha una oferta confederal de l'Estat, se sotmeti a votació de tots els catalans.

4. Cos doctrinal

Cargando
No hay anuncios

Rigol, encarregat d'explicar l'argumentari dels contraris a la proposta d'Espadaler, ha considerat que els partidaris del no creuen "en una Catalunya en positiu, sense reserves, sense límits". "Una nació del segle XXI que mai deixi de ser una comunitat humana, marcadament solidària, que estimuli l'activitat i el talent, però que tingui unes estructures estatals eficaces i modernes", insisteix el document. Els promotors del no asseguren que Unió "necessita recuperar la il·lusió i la cohesió tenint una fita compartida i un marc on poder desplegar el cos doctrinal: la Catalunya independent és una sortida de dignitat i de benestar, una oportunitat de créixer com a país".

5. El futur de la direcció

Cargando
No hay anuncios

"No pensem en lideratges o alternatives, ni tampoc en cadires presents o futures", sostenen els signants del manifest que demanava una pregunta clara sobre la independència el 14-J. La cúpula afí a Duran sosté que Castellà, especialment, té interès en descavalcar el president del comitè de govern, a través de la campanya pel no a la consulta. "En el fons és una batalla pel poder", sostenen a les esferes duranistes del partit. Els crítics amb la proposta d'Espadaler, però, assenyalen que només els mou tenir una Unió "fidel i orgullosa del seu full de servei a Catalunya". A ningú se li escapa, però, que si guanya el no caldrà convocar un congrés extraordinari. I allà sí que es parlarà de "cadires presents o futures".