PSOE i Podem negocien treure les devolucions en calent de la 'llei mordassa'

Els dos partits del govern espanyol pacten derogar els punts referents a les sancions per les manifestacions no comunicades i les gravacions a agents

ARA
i ARA

BarcelonaAmb la reforma de la lleimordassa, les devolucions en calent deixaran d'estar regulades, o almenys en aquesta direcció treballen el PSOE i Unides Podem. Segons fonts del partit lila, els dos partits de la coalició estan negociant per ometre qualsevol menció a assumptes d'estrangeria i fronteres en la nova llei de seguretat ciutadana, que ha de derogar la coneguda com a lleimordassa que es va aprovar durant l'últim govern de Mariano Rajoy amb els únics vots a favor del PP. Actualment, aquesta norma tipifica les expulsions ràpides d'immigrants i l'objectiu de Podem i el PSOE és que a partir d'ara la política migratòria se cenyeixi a la legislació d'estrangeria vigent i els convenis internacionals subscrits per Espanya. Això es desprèn del preacord que han assolit els socis de l'executiu espanyol per reprendre la reforma de la llei de seguretat ciutadana, que arriba en plena crisi al govern a causa de les discrepàncies sobre com abordar la reforma laboral.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A part de no regular les devolucions en calent, el pacte a què han arribat els socialistes i Podem gira al voltant de diversos punts, centrant-se sobretot en les manifestacions. Entre altres coses, han acordat eliminar els punts referents a les sancions per les protestes que se celebren sense que s'hagi sol·licitat autorització prèvia a les autoritats o la presa d'imatges de policies. Alhora, fonts de Podem apunten que també s'està treballant per reduir el cost de les multes que siguin excessives i guiar-se per la capacitat econòmica de l'implicat per establir els criteris de proporcionalitat.

Cargando
No hay anuncios

Al mateix temps, l'acord estableix que es garanteixi la protecció del dret a la reunió pacífica mitjançant la reforma dels articles referits al dret de reunió de manera que el fet de no haver comunicat una convocatòria no pugui impedir-la sempre que la concentració sigui pacífica. A més, no es podrà sancionar la presa i difusió d'imatges dels policies quan aquestes "no afectin el dret a la intimitat o la seguretat dels policies o les seves famílies" i, per tant, amb aquesta mesura s'atendrien les reclamacions dels professionals dels mitjans de comunicació. Per últim, també es treballa perquè sigui un màxim de dues hores el temps d'identificació d'una persona, que sigui excepcional el fet que el traslladin a la comissaria i, en tot cas, que un cop conclosa l'implicat sigui retornat al mateix lloc on ha sigut detingut. En tot cas, el preacord és una primera presa de contacte per encarar una qüestió en pausa des d'abans de l'esclat de la pandèmia del covid-19.

Paralitzada un any

La llei mordassa, impulsada pel PP en solitari el 2015 durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, es manté malgrat els diversos intents frustrats de derogació o modificació a les Corts. El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat al seu torn la llei en resoldre els recursos que s'hi han presentat en contra, l'últim cop el gener del 2021 responent a una impugnació del Parlament de Catalunya (l'oposició al Congrés també n'havia presentat una altra anteriorment).

Cargando
No hay anuncios

Tot i que modificar-la ha sigut un compromís de l'actual govern espanyol, la tramitació parlamentària d'aquesta reforma està paralitzada des de setembre del 2020. Llavors, la majoria de grups al Congrés van donar suport a una proposició de llei del PNB que donava el tret de sortida a la modificació de la norma, que ja estava en tramitació quan es van convocar les eleccions del 2019 i va decaure amb el canvi de legislatura. Des de llavors, la iniciativa estava encallada a la mesa del Congrés en el tràmit de presentació d'esmenes.

El 17 d'octubre passat, el president espanyol Pedro Sánchez va anunciar la intenció del govern espanyol de posar fi a la llei mordassa en la clausura del 40è Congrés Federal del PSOE, cosa que va motivar Unides Podem a moure fitxa: els dos partits van donar-se una setmana de marge per empènyer definitivament la reforma de la llei. Fonts de la formació lila han apuntat que encara queden "importants punts" per discutir.