El xoc per la llum amenaça la negociació pressupostària entre PSOE i Unides Podem

L'espai lila pressiona al seus soci portant al Congrés una llei per crear un empresa pública d'energia

MadridSobrevinguda, la polèmica al voltant de l’elevat del preu de la llum s’ha instal·lat al govern espanyol convertint-se en el primer xoc dins la renovada coalició. El setembre ha arribat i el més habitual seria que els pressupostos generals de l’Estat fossin el principal repte de l’executiu, però la factura elèctrica ha fet saltar pels aires els plans inicials. Les converses entre PSOE i Unides Podem sobre els comptes no han començat i l’espai lila ja pensa en com posar pressió a aquesta negociació a través del conflicte de la llum. Les divergències s’han exposat públicament i Unides Podem ha decidit collar el seu soci presentant una llei al Congrés per crear una empresa pública d’energia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu al Congrés, Pablo Echenique, i el diputat Juantxo López Uralde han comparegut per explicar la iniciativa, comunicada aquest mateix dijous al PSOE, tot i que el posicionament ja era conegut. La idea és que la nova companyia de titularitat estatal, que es diria Producció Energètica Espanyola, assumeixi el dret d’ús d’aigües a mesura que anessin vencent les concessions de les centrals hidroelèctriques. Seria una mesura “estructural” que a mitjà termini podria controlar la producció d’aquesta energia. Fa dues setmanes el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja va admetre que s’estava estudiant la creació d’una empresa pública d’energia. De fet, no és aquesta la discrepància entre els socis de govern.

Cargando
No hay anuncios

El que els distancia són les mesures d’impacte ràpid. Unides Podem planteja intervenir el mercat elèctric majorista situant un sostre màxim a l’energia hidroelèctrica i un preu fix a la nuclear. Respecte de la primera, Echenique ha recordat que a Espanya ja es fa amb les energies fotovoltaica i eòlica. Sobre la nuclear, es vol copiar el model francès. Ione Belarra, ministra de Drets Socials, i Alberto Garzón, ministre de Consum, van enviar fa uns dies una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, exposant aquestes propostes. Unides Podem denuncia que encara espera resposta, però Ribera ja va deixar clar dilluns en una compareixença al Congrés que s’oposa a la intervenció del mercat. El pretext és que està sotmès a normatives europees, però des de l’espai liderat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, defensen que és possible.

El moviment al Congrés 

Que Unides Podem s’hagi decidit a fer un moviment al Congrés per pressionar el PSOE és simptomàtic que la negociació dins del govern no avança com desitjaria. Especialment, perquè amb el relleu de Pablo Iglesias per Yolanda Díaz a l’executiu s’intentava canalitzar internament les batalles de la coalició. Fa setmanes, però, que ha quedat demostrat que amb el tema de la llum l’oposició ha estat pública, a través dels mitjans i a Twitter, i dimecres passat la pròpia ministra de Treball va agafar el bou per les banyes i va ser explícita en una entrevista a Onda Cero.

Cargando
No hay anuncios

La sensació a Unides Podem és que el govern no hauria de demanar “empatia” a les companyies elèctriques, com va dir Ribera, sinó que pot actuar i que no ho està fent amb tota la contundència. En canvi, la part socialista del govern defensa les mesures conjunturals preses fins ara: baixar l’IVA, suprimir temporalment l’impost de generació elèctrica i impulsar dues lleis que en el moment de la seva implementació reduirien, segons els càlculs del govern, un 15% el rebut de la llum. “Quan algú planteja una solució senzilla, segurament agreuja el problema”, ha asseverat Bolaños aquest dijous al matí en una entrevista a la Ser. Unes paraules que s’han pogut interpretar com un dard a Unides Podem.

A més, la Moncloa insisteix que és una qüestió “complexa” que requereix pedagogia. La banda socialista de l’executiu fa equilibris entre la consciència de la gravetat de la situació –el govern “es fa càrrec de la preocupació social”, va dir Pedro Sánchez en la conferència d’inici de curs polític dimecres– i el convenciment que la ciutadania no nota tant en la factura l’increment del preu del megawatt/hora, que aquest dijous ha arribat al rècord de 140 euros i que divendres baixa als 137.

Cargando
No hay anuncios

Eina de pressió

Per a Unides Podem és una qüestió fonamental perquè afecta a un bé bàsic sobre el qual les empreses estan obtenint un rendiment desmesurat. Si l’any passat ja va arrencar un compromís del PSOE –de moment incomplert– per limitar els preus del lloguer amb una nova llei d’habitatge en plena negociació pressupostària, aquesta vegada l’eina de pressió serà el problema de la llum.

Cargando
No hay anuncios

Caldrà veure amb quina força i quin marge per situar línies vermelles es presenta l’equip negociador d’Unides Podem. Al ministeri d’Hisenda regna l’optimisme sobre els comptes perquè la voluntat dels dos socis és tirar-los endavant tenint clars els potencials aliats. Fa menys d’un any, a principis de novembre, una delegació de Cs mantenia una reunió amb María Jesús Montero per explorar possibles acords de cara als pressupostos.

Si encara cal acostar posicions entre socis de govern, encara més lluny queden els pactes amb Esquerra, el PNB o EHBildu. Els republicans voldran incidir en la negociació amb la taula de diàleg, els abertzales amb la reforma laboral i els nacionalistes bascos amb el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital.