Llei del 'només sí és sí'
Política10/04/2023

Unides Podem fa pinça amb ERC i EH Bildu i esmena la reforma de la llei del 'només sí és sí' del PSOE

Introdueixen la intimidació i la violència com a agreujants, mentre que els socialistes ja avisen que no les acceptaran

MadridEl pols entre Unides Podem i el PSOE per la reforma de la llei del només sí és sí es manté. El grup lila ha presentat aquest dilluns les seves pròpies esmenes per canviar la proposició de llei que van impulsar els socialistes a principis de febrer. El text va en la línia del que el ministeri d'Igualtat ha anat defensant les últimes setmanes i que passa per suprimir el subtipus agreujat en cas que hi hagi violència i intimidació i situar aquestes dues circumstàncies com a agreujants. L'objectiu, segons Unides Podem, és mantenir el model del consentiment, és a dir, que l'agressió sexual giri únicament sobre la manca de consentiment. La proposta dels liles està en sintonia amb les esmenes que ERC i EH Bildu ja van registrar la setmana passada, i ja ha rebut el no rotund del PSOE.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les esmenes d'Unides Podem aposten per mantenir intactes els articles 178 i 179 tal com estaven redactats en la normativa impulsada pel ministeri d'Igualtat. Els liles se cenyeixen, així, en modificar l'article 180 de la normativa, on s'especifica en el seu punt dos la "violència o intimidació" com a agreujants d'una agressió sexual i s'elimina el concepte de "violència d'extrema gravetat". En la mateixa línia queda modificat també l'article 181, que fa referència a les agressions sexuals a menors de 16 anys. Igualtat considera que les penes s'incrementarien a través dels agreujants i no a través d'un canvi en la definició del consentiment, tal com proposava el PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Les posicions, per tant, continuen on eren i ara mateix segueix sense haver-hi cap tipus de contacte entre les dues parts per arribar a un consens. D'aquesta manera, si no hi ha un desgel en els propers dies, la reforma de la llei de llibertat sexual només podria tirar endavant amb els vots del PP, tal com ja va passar en el ple que va donar inici al tràmit parlamentari. Els socialistes han impulsat la normativa per la via d'urgència i aspiren a aprovar-la la setmana que ve. "És molt millor modular l'aplicació de la llei amb agreujants que tornant a l'anterior sistema que va portar molt dolor, molt de patiment i molt poca justícia a les dones", ha defensat aquest dilluns la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell. Ni la iniciativa del PSOE ni la d'Unides Podem serviran per fer marxa enrere en les rebaixes que s'han produït -unes 800 fins ara-, sinó que són reformes de cara al futur.

El no del PSOE

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha aprofitat el consens amb dos dels socis d'investidura, ERC i EH Bildu, per pressionar el PSOE i demanar-li que s'assegui a negociar. "El fet que tota la majoria de la investidura vagi en una mateixa línia hauria de fer reflexionar el PSOE per fer possible un acord amb la majoria feminista", ha dit a TVE. Ara bé, els socialistes ara per ara no donen cap senyal en aquest sentit. Al contrari, poques hores després de fer-se públiques les esmenes dels liles, la portaveu dels socialistes, Pilar Alegría, no ha deixat marge per a la negociació i ha expressat el seu no rotund a la proposta d'Unides Podem, però també d'ERC i EH Bildu.

Cargando
No hay anuncios

"Les esmenes que anem coneixent d'ERC i EH Bildu són molt similars per no dir pràcticament idèntiques [a les d'Unides Podem]. No solucionen el problema, no solucionen els efectes indesitjats", ha sentenciat Alegria. De fet, la ministra d'Educació ha carregat contra els liles per no haver fet autocrítica per l'aplicació de la llei de llibertat sexual i ha assegurat que el fet que hagin presentat ara esmenes suposa "admetre que hi ha hagut un error i s'ha de canviar alguna cosa". "El que passa és que aquestes esmenes no solucionen els efectes indesitjats, cosa que sí que passa amb la proposició del PSOE, que va rebre un ampli suport en l'inici del tràmit parlamentari", ha insistit en roda de premsa.

Davant d'aquest desacord, l'única opció que li queda al PSOE per tirar endavant la seva reforma és sumar-hi els vots del PP. Aquest dilluns, el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat els socialistes de "retardar" la reforma per intentar "protegir" la coalició per davant de les dones. Amb tot, les esmenes que han presentat els populars encaixen, en els punts principals, amb la proposta dels socialistes.